Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні вшановують 150-річчя від дня народження митрополита УГКЦ Андрея Шептицького


Митрополит Андрей Шептицький
Митрополит Андрей Шептицький

В урочистостях у Львові братиме участь президент Петро Порошенко

Львів – 29 липня в Україні та світі вшановують 150-річчя від дня народження глави Української греко-католицької церкви, митрополита Андрея Шептицького. З цієї нагоди у Львові на Святоюрській площі відкриють пам’ятник предстоятелю церкви. В урочистостях братиме участь президент Петро Порошенко, який, за даними його прес-служби, перебуватиме у середу на Львівщині з робочою поїздкою.

ЗАВАНТАЖИТИ

За попередньою інформацією, президент Петро Порошенко братиме участь у відкритті пам’ятника митрополитові Андрею Шептицькому на Святоюрській площі у Львові, а також в урочистій академії з нагоди ювілею провідника церкви в оперному театрі.

Останні приготування до відкриття у Львові пам'ятника митрополитові Андрею Шептицькому
Останні приготування до відкриття у Львові пам'ятника митрополитові Андрею Шептицькому

​На цю годину не оприлюднено детальної програми візиту глави держави до Львова. Можливо, він відвідає Академію Сухопутних військ. Адже напередодні мовилось про те, що цьому військовому закладу мали б присвоїти статус національного. А це означає, що академія збільшить свою чисельність, як серед курсантів так і викладачів.

Говорилось і про те, що Петро Порошенко матиме зустріч з представниками різних львівських середовищ.

Очікують 70 тисяч паломників і родичів Шептицького

29 липня у Львові посилено охорону міста. За словами місцевої влади, це пов’язано через російські терористичні загрози, а ще в урочистостях братиме участь велика кількість людей. За попередньою інформацією УГКЦ, це – близько 70 тисяч паломників.

Відкриття пам’ятника митрополитові у Львові чимало людей називають історичною подією. Ще на початку 90-х Львівська міськрада вирішила встановити постамент, але зреалізувати задум вдалося цьогоріч.

Також з нагоди вшанування пам’яті митрополита у Святоюрському соборі о 10 годині розпочнеться Божественна літургія, яку очолить глава УГКЦ Святослав Шевчук. На площі біля Собору встановили екрани, щоб люди могли бачити пряму трансляцію з церкви. Митрополит Андрея спочиває у крипті собору Святого Юра.

У родинному селі митрополита у Прилбичах традиційно молитимуться у крипті, де поховані рідні Андрея Шептицького, зокрема його батьки – Софія та Іван Шептицькі, а також у сільському храмі відбудеться богослужіння.

Андрей Шептицький із мамою Софією (архівне фото)
Андрей Шептицький із мамою Софією (архівне фото)

На урочисті заходи у Львів запросили і родину митрополита Шептицького з Польщі. Донині у Канаді і сусідній країні живуть дві доньки брата Шептицького – Леона, а також його і брата Олександра онуки та правнуки. Загалом родина Шептицьких на сьогодні налічує понад сто осіб.

Нині у Львові відкриють пам’ятник роботи скульптора Андрія Коверка. Цей постамент був встановлений за життя митрополита Шептицького восени 1932 року у греко-католицькій академії. Також у 1935 році на подвір’ї Національного музею було встановлено пам’ятник митрополитові авторства Сергія Литвиненка. Обидві скульптури знищила радянська влада.

Памятник Шептицькому (автор – Сергій Литвиненко, 1935 рік), який був встановлений на святкуванні 30-ліття Національного музею і 70 -ліття від дня народження митрополита. Знищений радянською владою (архівні фото)
Памятник Шептицькому (автор – Сергій Литвиненко, 1935 рік), який був встановлений на святкуванні 30-ліття Національного музею і 70 -ліття від дня народження митрополита. Знищений радянською владою (архівні фото)

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG