Доступність посилання

ТОП новини

Виставку, присвячену митрополитові Шептицькому, відкрили у Львові


Митрополит Андрей Шептицький (архівне фото)
Митрополит Андрей Шептицький (архівне фото)

Понад сто експонатів представили на виставці під назвою «На скелі віри» у Львівському музеї історії релігії до 150-річчя від дня народження митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького.

Більшість експонатів виставки демонструються вперше із фондів Музею історії релігії, Центрального Державного історичного архіву України у Львові, Музею сакрального мистецтва львівської архієпархії УГКЦ імені Антона Петрушевича.

Це зокрема фотографії з дитинства тоді ще Романа Шептицького (світське ім’я – ред.), його молодості, монашого життя, періоду єпископства, від часу, коли у 1901 році очолив УГКЦ і був її провідником впродовж 44 років.

Речі з експозиції виставки, присвяченої митрополитові Андреєві Шептицькому
Речі з експозиції виставки, присвяченої митрополитові Андреєві Шептицькому

Можна ознайомитись на виставці і з оригіналами метрики хрещення Шептицького, документом про складання перших монаших обітів, дипломатичного паспорта митрополита тощо.

Експозиція містить і чимало особистих речей Андрея Шептицького, які зберегли і переховували у радянський період монахи: єпитрахиль, омофор, обрус, сорочка, пояс, рушники митрополита, срібний свічник, килим, який Андрей Шептицький привіз з паломництва до Єрусалима, численні листи і документи з його підписом.

Виставку можна оглянути до 13 грудня 2015 року.

Сьогодні в Україні відзначають 150-річчя від дня народження митрополита УГКЦ Андрея Шептицького, якому у Львові також відкриють пам'ятник на Святоюрській площі, за участі, як очікується, президента Петра Порошенка.

XS
SM
MD
LG