Доступність посилання

ТОП новини

Нові звання в армії: декомунізація чи окозамилювання?


Петро Порошенко на полігоні Національної гвардії у лютому 2015 року
Петро Порошенко на полігоні Національної гвардії у лютому 2015 року

Сама Радянська армія теж свого часу змінювала термінологію: переходила на царську – історик

Уляна Корицька

Процес декомунізації, що розпочався у травні 2015 року, не лише охопив зміни в системі найменування адміністративних одиниць, а й згодом може поширитися на армію. На зустрічі з «волонтерським десантом» Міністерства оборони України Петро Порошенко заявив, що ідея відійти від радянської армії та запровадити нові, власне українські, військові знання змінить нав’язану комуністичну ідеологію загалом. Та чи справді на користь війську перейменування чинів?​

Президент вважає, що деякі українські військові звання, такі як «молодший лейтент» та «полковник», можна замінити на «хорунжого» і «бригадного генерала», адже вони повністю відповідають структурі військових звань країн НАТО. Порошенко вважає, що нові генеральські звання можуть слугувати хорошою мотивацією для командирів, і вже найближчим часом плануються відповідні пропозиції змін до законодавства.

«Це потужний соціальний ліфт, щоб нові командири, які себе проявили не тільки і стільки у кабінетах, а на полі бою, отримали справжні генеральські звання», – зазначив Петро Порошенко.

Утім, серед переліченого президентом – не все комуністичний спадок. Звання полковника – одне з найстаріших у системі військових чинів, функціонувало ще в Козацьому війську і є якраз питомо українським.

Радянська армія теж переходила на термінологію царських часів

Український історик Юрій Шаповал вважає, що повернення до іншого образу й інших символів армії вказує на її справжні першовитоки замість того, щоб «мавпувати» радянську комуністичну систему. А сама Радянська армія теж свого часу наслідувала термінологію царської:

Юрій Шаповал
Юрій Шаповал
Сталін повернув ці всі звання в середині 30-х років. Не було тоді ні «генералів» у Радянському Союзі, ні «маршалів»
Юрій Шаповал

«Якщо ми пригадаємо історію, то ми побачимо, що Сталін повернув ці всі звання (царської армії – ред.) в середині 30-х років. Не було тоді ні «генералів» у Радянському Союзі, ні «маршалів». Він це зробив навмисне, коли почав уже вибудовувати ієрархію власного культу особи і вибудовувати червону імперію. Я вважаю, що це дуже плідна ідея», – вважає Шаповал.

Зміна військових звань – остання справа – військовий

Проте, українські військові мають дещо іншу думку про таку кардинальну зміни в «кулуарах» армії. Окремі бійці Збройних сил України, які вже більше року беруть участь у збройному конфлікті на Донбасі, не зовсім розуміють доцільність таких дій.

Військовослужбовець із Львівської 80-ї окремої аеромобільної бригади Любомир вважає, що як перейменування вулиць, так і зміна військових звань – це лише одна з великих підстав для відмивання коштів.

Зміна військових звань є чи не найменшою потребою для кожного з нас в сьогоднішній день

«Я не схвалюю таку ідею, адже, перш за все, потрібно навчитися ставитись до військових як до людей, а не як до м’яса. Для нас головне – це забезпечення усім необхідним. Коли люди побачать, що в солдатів є все для того, щоб боротись та захищати землю, вони не будуть боятись йти в лави ЗСУ та інші підрозділи. Тому зміна військових звань є чи не найменшою потребою для кожного з нас в сьогоднішній день», – відповів Радіо Свобода боєць.

Якщо армію погано забезпечують, то хоча б дух підняли – доброволець

А боєць із позивним «Журба» з 8-го окремого батальйону «Аратта» Добровольчого українського корпусу «Правого сектору» підтримує ідею переродження військових звань в українській армії. Він вважає, що хоча б такі зміни в українській армії зможуть додати бійцям духовне піднесення:

Мені здається, що військові швидко би звикли до цього. Потрібно «гнати в шию» те комуністичне минуле

«Якщо декомунізацію розпочали, то треба її і «до ума» довести. Навіть в ПС схожу реформу хотіли провести. Мені здається, що військові швидко би звикли до цього. Потрібно «гнати в шию» те комуністичне минуле. А зміни, спрямовані на реформування армії, апріорі, прекрасні, тільки, щоб їх виконували належно», – вважає боць.

Доброволець каже: поки не відбудеться переродження української армії зсередини та не зміниться ставлення керівництва держави до неї, на кардинальні зміни очікувати не варто.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG