Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація в АТО: «гаряче» у Дзержинську та поблизу Донецького аеропорту


Позиції українських військових під Дзержинськом, 17 червня 2014 року
Позиції українських військових під Дзержинськом, 17 червня 2014 року

Двоє цивільних загинули, одна жінка та четверо військових – поранені

За минулу добу, 29 липня, двоє цивільних загинули, а один був поранений внаслідок обстрілу Дзержинська. «Гарячою точкою» залишаються території поблизу Донецького аеропорту. У напрямку Маріуполя зафіксовали кілька провокацій з боку бойовиків. Жоден український військовий за минулу добу не загинув.

ЗАВАНТАЖИТИ

Бойовики у ніч на 30 липня обстріляли Дзержинськ, що у Донецькому напрямку. Голова міліції Донецької області Владислав Аброськін на своїй сторінці у «Фейсбук» повідомив, що внаслідок артилерійського удару по житлових кварталах загинули двоє чоловіків і поранена одна жінка. Окрім того, атака зруйнувала газопровід і знеструмила дві шахти – як наслідок, довелось евакуйовувати понад 200 шахтарів із-під землі. Прокуратура Донецької області кваліфікувала обстріл бойовиками міста Дзержинськ як теракт. Поблизу з Дзержинськом розташована Горлівка, яка підконтрольна бойовикам.

За інформацією речника Адміністрації президента з питань АТО Андрія Лисенка, зросла інтенсивність вогню і частота застосування висококаліберних гранат у районі Горлівки. На південь від Світлодарська було спокійно.

«Точки найбільших обстрілів – село Миколаївка, що між Горлівкою та Артемівськом, Майорськ і селище Ленінське Дзержинської міськради. Противник відпрацьовує по наших позиціях усі види озброєнь, окрім реактивної артилерії, і тримає їх у житлових кварталах Микитівського району Горлівки», – говорить Лисенко.

Пошкодження будівлі артилерійським снарядом у Горлівці, 30 липня 2014 року
Пошкодження будівлі артилерійським снарядом у Горлівці, 30 липня 2014 року

«Нові кіборги» про життя біля Донецького аеропорту

Неспокійно і в районі Донецька: по всій лінії фронту від Авдіївки до Мар’їнки не припиняються обстріли і ворожі провокації, звітує Андрій Лисенко. Це підтверджують і бійці Збройних сил, що дислокуються поблизу з Донецьким аеропортом.

За словами вояків, зазвичай обстріли починаються після настання сутінок і тривають усю ніч – іноді впродовж доби. Додають, що коли їх атакують – стріляють у відповідь, а також проводять спостереження: звідки і з якої зброї атакував противник.

Боєць, що представляється як «Геркулес», розповідає, що активно обстрілюють і його «сусідів» – Авдіївку, Опитне, Мар’їнку. Говорить, що схвально ставиться до мирних переговорів та домовленостей про відведення зброї калібром, меншим від 100 міліметрів. Утім, додає, що на практиці ці угоди не виконуються:

Щодня працює важка артилерія, танки, самохідні артилерійські установки і решта
«Геркулес»

«Наразі на власні очі бачу і на власні вуха чую, що не дотримуються. Щодня працює важка артилерія, танки, самохідні артилерійські установки і решта. Я не бачу, щоб угоди виконувались», – наголошує він.

Бойовики залучають танки і активно бють артилерією

У луганському напрямку, звітує речник Адміністрації президента із питань АТО Андрій Лисенко, бойовики стріляють із гранатометів по Станиці Луганській. У районі Трьохізбенки незаконні збройні формування провели короткотривалий танковий обстріл. Ситуація там загострюється. По українських позиціях у Кримському відкрили мінометний вогонь, а у Первомайську – атакували із зенітних установок, мінометів, танків і 122-міліметрових гармат. У Щасті наразі спокійно, додає Лисенко.

Бойовики обстріляли українську армію на схід від Старогнатівки зі 122-міліметрових гармат і танка. Поблизу Гранітного, в районі Миколаївки та Чермалика були «дві ворожі збройні провокації». Водночас, від Павлополя до Широкина бойових дій не було, повідомив речник з питань АТО.

Натомість, в угрупованні «ДНР» заявляють про 61 порушення режиму тиші з боку українських військ.

Голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський на своїй сторінці у «Фейсбук» пише, що вояки, які зараз дислокуються в Широкині, добре озброєні і займають вигідні позиції.

«Акцентую спеціально для диванних панікерів: навіть після демілітаризації Збройним силам знадобиться близько 15 хвилин, щоб у випадку наступу окупантів знову повернутися на свої позиції», – пише він.

Загалом, за його словами, за 29 липня через бойові дії четверо українських військових отримали поранення, а загиблих немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG