Доступність посилання

ТОП новини

Користувач соцмереж викрив фейк про «американські патрони»


Із написом «ARSENAL USA»

Користувачі соціальних мереж поширили світлину із зображенням патрону з написом «ARSENAL USA», буцімто знайденого на Донбасі, що, на їхню думку, має означати: ці боєприпаси постачали саме США. Однак, як виявилось, патрони із таким самим клеймом були в Україні ще у 2005 році.

У липні в українському і російському просторі соцмереж набула популярності світлина з патроном, на клеймі до якого написно: «7,62х39 ARSENAL USA». Понад 5 сотень ретвітів набрав пост у соціальних мережах користувача «Замполит» зі словами: «Такі гільзи знаходять на позиціях українських військових на Донбасі. Вагомий доказ для міжнародного трибуналу: американський привіт жителям Донбасу». Це зображення також розмістили на одному з порталів.

За допомогою пошуку в Google images знаходимо це ж зображення, розміщене у блозі 18 листопада 2014 року. Підпис: «Патрон 7.62 x 39mm виготовлений для Global Trades Company у США, бренд «Arsenal USA». Сфотографований в руках у проросійських сепаратистів».

Пізніше, 19 листопада світлина фігурує у блозі іншого користувача із коментарем: «Уважно дивимося на маркування. Патрон радянського / російського стандарту 7,62х39. Щоправда виготовлений на американському арсеналі. А зняте це в Україні. Висновки?»

Як розповіли журналісти порталу Informator.lg.ua, користувач «Шкварки News» на своїй сторінці у Twitter за допомогою пошуку викрив, що патрони із написом «7,62х39 ARSENAL USA» вже не новинка на Луганщині. Він зробив фотоколаж, до якого додав коментар із форуму, датований ще 2005 роком: «А Луганськ що, маркування змінив, купив сьогодні пару пачок, коробка та ж, гільза та ж, а на денці?».

Такий коментар дійсно є на одному із форумів, де дискутували про клеймо на патроні.

29 серпня 2005 року інший користувач іншого форуму також зазначає, що у Луганську він придбав патрони, на яких написано «7,62х39 ARSENAL USA.

«Я сам корінний Луганчанин, власник СКС. Нещодавно купую в звичайній мисливській крамниці кілька пачок наших же патронів і на денці гільзи читаю: «7,62х39 Arsenal USA». Це що, заводський прикол?»

У 2009 році на порталі guns.allzip.org один із користувачів продемонстрував фотознімок такого ж патрону і зазначив, що придбав його у 2007 році на Луганщині.

7,62-мм – патрон зразка 1943 року (7,62 × 39 мм) – проміжний патрон конструкції Н. М. Єлізарова і Б. В. Сьоміна. Вважається третім за потужністю з автоматних патронів у світі. Розробка була завершена до 1949 року, при чому, незважаючи на назву, остаточний зразок патрона сильно відрізнявся від зразка 1943 року. Цей патрон був також відомий у США як 30 Short Russian, але нині, в силу своєї популярності, цей патрон у багатьох зарубіжних джерелах згадується просто як «7,62х39».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG