Доступність посилання

ТОП новини

Сутичка в Дубровиці: міліція проти бурштинокопачів


Центр Дубровиці
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

Центр Дубровиці

Без законодавчого врегулювання боротьба з незаконним видобутком бурштину опинилася в глухому куті

У рівненській Дубровиці сталася сутичка жителів із правоохоронцями, внаслідок якої поранені кілька людей. Міліція і влада не можуть знайти консенсусу в підходах щодо припинення незаконного видобутку бурштину. Натомість і ті, й інші стверджують – збурення населення в донедавна спокійному поліському регіоні є не лише наслідком бурштинової лихоманки, це – провокація з метою посіяти нестабільність, кажуть вони.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Міліціонери зробили постріли у півтисячний натовп біля райдержадміністрації гумовими кулями і поранили чотирьох людей у самісінькому центрі Дубровиці. Начальник управління МВС у Рівненській області Сергій Максимов повідомив Радіо Свобода, що це сталося після того, як з натовпу прямо на міліціонерів посунув джип, водій якого не реагував на вимогу зупинитися. Напередодні в райвідділі були затримані особи, котрі з битами напали на правоохоронців.

«Вони зробили все для того, щоб спровокувати міліцію, намагалися забрати зброю, наносили тілесні ушкодження – у нас постраждали два працівника міліції», – каже Сергій Максимов.

– Але ж голова райдержадміністрації зайняв позицію людей...

– Не те що людей, а тих осіб, які займаються незаконним промислом.

Бунтівна середа

Зранку 29 серпня правоохоронці проводили обшуки у хатах села Крупове і затримали кількох людей. Саме там, як стверджують правоохоронці, на них напали місцеві жителі, в результаті чого двоє правоохоронців отримали поранення. На дорозі між Круповим та Мочулинцями від натовпу відділився автомобіль, який поїхав на міліціонерів. Щоб його зупинити, правоохоронці застосували гумові кулі. Натомість чоловіки з натовпу поводилися агресивно, викрикували образи та показували непристойні жести в бік міліціонерів.

Стрільба по автомобілю
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Увечері до Дубровиці з околиць з’їхалися місцеві жителі, котрі вимагали покарання міліціонерів та звільнення двох затриманих земляків. Міліція стверджує – вони блокували військкомат. Натовп, який зібрався в центрі Дубровиці, вимагав негайного звільнення цих людей та видачі правоохоронців, які стріляли в позашляховик.

Чоловіки обурювалися тим, що в цей час їх знімає на камеру працівник прес-служби міліції. Дехто з них був у балаклавах. У результаті були тимчасово затримані близько десятка чоловіків. Одному з них стало погано. Після надання допомоги й отримання свідчень міліція відпустила всіх, окрім двох чоловіків, яких міліціонери вважали організаторами заворушень. Звільнити затриманих вимагав і голова райдержадміністрації.

Затримані в Дубровицях
Затримані в Дубровицях

«У нас – покірний, спокійний народ» – голова райдержадміністрації

Двох затриманих, серед яких – родич голови райдержадміністрації, міліціонери були змушені відпустити. Натомість голова Дубровицької райдержадміністрації Сергій Киркевич пояснює, що лише заспокоював мітингувальників, а натовп збурила включена міліцейська камера. Його обурює і те, що порушників затримали не на «клондайку», а в селі, хоча обшуки були санкціоновані.

«У нас – покірний, спокійний народ. 25 років міліція закривала очі. Повз ту міліцію їхали помпи – 25 років, розумієте, то що ви хочете ще? Ситуація вийшла з-під контролю, бо чому не ухвалюють закон? Завдання було одне вчора – не допустити сутички. Це треба було вчора зробити розумно», – каже Сергій Киркевич.

Щоб виконати президентський наказ щодо негайного припинення незаконного видобутку бурштину, міліціонери заручилися підтримкою Нацгвардії. Працівників роти міліції громадської безпеки особливого призначення екіпірували спецпристроями для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями. Міліцію підсилюють у рейдах працівники прокуратури. Враховуючи те, що незаконним старательством на півночі Рівненщини займаються десятки тисяч людей, навіть ці заходи не призведуть до стабілізації ситуації, вважає народний депутат від Рівненщини Василь Яніцький.

«Ми повинні розуміти, що сьогодні ті органи, які вчора працювали в одному режимі, не можуть по-іншому працювати з тими старателями. Мається на увазі – те саме «обілечування» (надання неофіційних дозволів – ред.) , як це кажуть у народі, і інші речі, які відбувалися», – зазначає парламентар.

Василь Яніцький виступає за створення тимчасового спеціального силового підрозділу, який займатиметься охороною 9 тисяч гектарів бурштинової землі. Однак першим кроком, переконаний він, має стати ухвалення законопроекту щодо узаконення бурштинового старательства, який народні депутати нещодавно відхилили.

Нині, як повідомив голова Дубровицької райдержадміністрації, ситуація в містечку спокійна. Тим часом люди кажуть, що з містечка в невідомому напрямку виїхав районний прокурор. Офіційного підтвердження цієї інформації поки що немає.

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG