Доступність посилання

ТОП новини

До Туреччини з’їхалися кримські татари на Всесвітній конгрес


Делегати Всесвітнього конресу в Анкарі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

Делегати Всесвітнього конресу в Анкарі

Кримські татари знову зазнають тоталітарного тиску з боку Кремля і перебувають під загрозою знищення

Анастасія Джошкун

Анкара – До столиці Туреччини Анкари прибувають делегати та гості Другого Всесвітнього конгресу кримських татар, який почне свою роботу 1 серпня в конференц-залі готелю Bilkent. У заході очікується участь понад 500 делегатів з 12 країн, у тому числі з України, Туреччини, Узбекистану, Польщі, Франції, Росії, США і Канади. Велика частина з них прибула у п’ятницю чартерним рейсом із Києва.

У п’ятницю близько 15:30 в готель Bilkent, у конференц-залі якого протягом двох днів, 1–2 серпня, проходитиме Всесвітній конгрес кримських татар, прибула велика делегація з України. Гості прилетіли до Анкари чартерним літаком з Києва.

Зустріч делегатів Всесвітнього конгресу кримських татар в Анкарі
Зустріч делегатів Всесвітнього конгресу кримських татар в Анкарі

Серед делегатів – чинний президент Конгресу кримських татар, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, його заступник Аслан Омер Киримли, члени Меджлісу Ексендер Барієв, Гаяна Юксель, Гульнара Бекірова, голова Ревізійної комісії Курултаю кримськотатарського народу Алі Озенбаш, радник голови Меджлісу по Туреччині Ісмет Юксель, представники кримськотатарських громадських організацій, діячі культури, журналісти кримських та українських ЗМІ, голова медіахолдингу ATR Ленур Іслямов.

Очікують і на приїзд уповноваженого президента України у справах кримських татар Мустафи Джемілєва.

У той же час низка делегатів із Криму не змогли прибути до Анкари через тиск на них з боку російських силових структур. Йдеться про заступників голови Меджлісу Нарімана Джеляла та Ільмі Умерова, голову Сімферопольського регіонального Меджлісу Ленмара Юнусова, голову Центральної виборчої комісії Курултаю Заїра Смедляєва.

Напередодні Управління Слідчого комітету Росії в Криму позбавило їх можливості виїхати за межі півострова в період проведення Конгресу. Причина – виклик членів Меджлісу на допит 31 липня і 1 серпня як свідків у так званій справі 26 лютого 2014 року, коли відбулися зіткнення біля Верховної Ради Криму.

Після цього делегати з Криму записали відеозвернення. У ньому вони висловили побоювання за безпеку своїх рідних і близьких, а також заявили, що з учасниками Всесвітнього конгресу, які хочуть виїхати з Криму, проводять бесіди і створюють їм перешкоди, щоб вони не брали участі в заході.

Власник медіахолдингу ATR Ленур Іслямов у футболці з портретом арештованого в Криму заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза та написом англійською мовою «Свободу Ахтему Чийгозу»
Власник медіахолдингу ATR Ленур Іслямов у футболці з портретом арештованого в Криму заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза та написом англійською мовою «Свободу Ахтему Чийгозу»

Режим Путіна переслідує кримських татар

Головна причина скликання Конгресу – становище, в якому опинилися кримські татари на своїй батьківщині – в Криму. У прес-релізі Конгресу зазначено, що 350 тисяч кримських татар, які повернулися після розпаду Радянського Союзу на батьківщину, сьогодні знову зазнають тоталітарного тиску і перебувають під загрозою знищення. За період від минулорічної окупації півострова Росією 15 тисяч кримських татар були змушені покинути Крим.

Разом з тим, лідерам кримськотатарського народу заборонений в’їзд до Криму. Обрані демократичним шляхом Курултай та Меджліс кримськотатарського народу позбавлені можливості продовжувати свою діяльність, а їхні активи конфісковані.

Тривають викрадення, затримання та незаконні утримання під вартою кримських татар, національні ЗМІ закривають, а національна освіта перебуває майже під забороною.

Тому делегати планують обговорити і ухвалити стратегію дій в умовах анексії Криму. Також вибрати нового президента. З моменту утворення Конгресу – з 2009 року – цю посаду займає Рефат Чубаров. Але низка делегатів у неформальному спілкуванні говорять про те, що президентом Конгресу має бути обраний Мустафа Джемілєв, який, за їхніми словами, є найбільш авторитетним і шанованим кримськотатарським політиком. Але інші вважають, що президентом Конгресу має бути представник кримськотатарської діаспори в Туреччині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG