Доступність посилання

ТОП новини

Тактична медицина в Україні поступово відновлюється – волонтери


Волонтери проводять курси з тактичної медицини для мобілізованих лікарів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

«Ще до Майдану ухвалювалось рішення про відмову від роботи Української військово-медичної академії як такої»

В умовах гострої необхідності медичного персоналу в зоні АТО, курси з тактичної медицини для мобілізованих лікарів організовує не держава, а волонтери. Українська військова медицина останнім часом перебувала в стані занепаду, досвіду надання допомоги у польових умовах у медиків не було, кажуть вони, однак зараз ця галузь поступово відновлюється.

Вже втретє волонтери спільно з Українською військово-медичною академією готують мобілізованих лікарів для надання допомоги в польових умовах. Тренуються люди з вищою медичною освітою і єдине чого їм бракує – це знань з тактичної медицини. Навчання проходять на Житомирщині у селищі міського типу Городок. Підготовка включає в себе шість частин – це п’ять станцій (евакуація і джгути, дихальні шляхи, перев’язки, бойовий стрес, циркуляція) і один день симуляції, коли лікарі зможуть відпрацювати отримані навики на полігоні.

Така підготовка необхідна, але організовують її зараз здебільшого волонтери, говорить координатор проекту «Медсанбат» Дмитро Фомін.

Ще до Майдану ухвалювалось рішення про відмову від ідеї тактичної медицини і від роботи Української військово-медичної академії як такої. На сьогодні академія не має власного приміщення. І чому зараз цим в основному займаються волонтери?
Дмитро Фомін

«Ще до Майдану ухвалювалось рішення про відмову від ідеї тактичної медицини і від роботи Української військово-медичної академії як такої. На сьогодні академія не має власного приміщення. І чому зараз цим в основному займаються волонтери? Немає тих баз, на яких можна готувати викладачів», – говорить Фомін.

Стати інструкторами з тактичної медицини виявили бажання студенти Національного медичного університету імені Богомольця. Тож зараз вони теж проходять навчання і згодом зможуть проводити базові курси бійця-рятувальника для солдатів АТО, розповідає інструктор з тактичної медицини Людмила Макарова.

Зібралася група студентів-п’ятикурсників, які з нами зв’язалися і попросили їх навчити як інструкторів цього курсу
Людмила Макарова

«Ми готували студентів Національного медичного університету в рамках їхньої підготовки на військовій кафедрі. Ми прочитали для них курс бійця-рятувальника і вони зрозуміли, що їм це потрібно. Зібралася група студентів-п’ятикурсників, які з нами зв’язалися і попросили їх навчити як інструкторів цього курсу», – розповідає Макарова.

Студентка Катерина Селіверстова закінчила третій курс медичного університету і також долучилася до підготовки інструкторів. Оголошення про набір до групи знайшла в соцмережі, а оскільки має бажання хоч якось допомогти бійцям в зоні АТО, з радістю приєдналася до групи і наразі навчається на інструктора базового курсу бійця-рятувальника.

Зараз як студенти ми особливо нічим не можемо допомогти в зоні АТО, а як інструктори ми зможемо на полігонах, у віддалених місцях від поля бою, навчити, допомогти, показати
Катерина Селіверстова

«Зараз як студенти ми особливо нічим не можемо допомогти в зоні АТО, а от саме як інструктори ми зможемо на полігонах, у віддалених місцях від поля бою, навчити, допомогти, показати, щоб уже наші військові, потрапивши туди, могли і собі допомогти, і своїм товаришам» – говорить Селіверстова.

Наразі ситуація з військовою медициною в Україні покращується, констатують медики та волонтери. Кількість інструкторів з тактичної медицини зростає і тренуванням приділяють значно більше уваги, адже це допоможе врятувати не одне життя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG