Доступність посилання

ТОП новини

«Засекречені свідки» у російському суді свідчать проти Сенцова і Кольченка


Олег Сенцов і Олександр Кольченко у суді
Олег Сенцов і Олександр Кольченко у суді

Суд відхилив клопотання захисту про розсекречення свідків

У Росії на суді у справі українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка, яких звинувачують в організації терактів у Криму, в понеділок завершили допит «засекречених» свідків, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. На засіданні адвокат Сенцова Дмитро Дінзе заявив про обвинувальний характер суду, оскільки захисту не дають можливості спростовувати слова свідків обвинувачення.

Спершу на засіданні Північнокавказького окружного військового суду допитали «засекреченого свідка «Іванова», він давав свідчення з іншої кімнати, голос змінений, навесні 2014 року свідок працював у ФСБ.

​Пізніше суд почав заслуховувати другого «засекреченого свідка», «Олександру Смірницьку», яка нібито була на зустрічах проукраїнських активістів у Криму. У суді вона заявила, що навесні 2014 року «Сенцов трактував події як захоплення Криму», повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Запитання захисту, як сама «Олександра Смірницька» оцінює події у Криму навесні 2014 року, свідок назвала «особистим».

У свою чергу, адвокат Кольченка Світлана Сидоркіна зажадала розсекретити свідка Смирницьку. Суддя зажадав у відповідь надати докази її безпеки і відмовив у клопотанні.

Третій свідок обвинувачення теж свідчить інкогніто, це «Кирило Кирилов», який нібито був знайомий з активістом «Правого сектору» Степаном Цирілем.

Як випливає зі свідчень «засекречених свідків», про плани «Правого сектора» вони дізнавались із центральних каналів російського телебачення та інтернету.

Свідок «Кирилов», відповідаючи на запитання, що йому відомо про «Правий сектор», зазначив, що «планували теракти, яким запобігли спецслужби Російської Федерації». При цьому він послався на ЗМІ, які розповідали про підготовку таких терактів.

Тим часом у Росії правозахисний центр «Меморіал» визнав українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка політв’язнями.

У прес-релізі «Меморіалу» йдеться про низку факторів, які свідчать, що справа має очевидний політичний підтекст. «Одним із них є постійна недоречна згадка «Правого сектору», проте у слідства немає ніяких реальних даних, що свідчать про те, що Сенцов і Кольченко мають якийсь стосунок до цієї забороненої в Росії організації», – наголошується в документі.

Правозахисники заявляють, що безпрецедентним є і примус обвинувачених до зміни громадянства з українського на російське, незважаючи на те, що вони вважають себе громадянами України, і єдиними документами, що засвідчують їхню особу, є українські паспорти. Це приводить до порушення їхніх прав: до обвинувачених не допускають українського консула, їх не може захищати український адвокат, кажуть у «Меморіалі».

Правозахисний центр вимагає негайно звільнити і реабілітувати Сенцова, зняти з Кольченка звинувачення в участі у терористичній організації, а звинувачення в теракті перекваліфікувати на адекватну правопорушенню статтю.

На попередньому засіданні у Ростові-на-Дону до суду доставили для свідчень іншого українського в'язня Геннадія Афанасьєва, який раніше визнав свою провину і погодився співпрацювати зі слідством. Під час засідання 31 липня він заявив, що давав свідчення під тиском, і відмовився від них. Інший засуджений у цій справі, Олексій Чирній, відмовився давати свідчення, пославшись на 51-у статтю Конституції Росії, але зазначив, що підтверджує все сказане на стадії слідства.

Афанасьєв і Чирній були заарештовані разом з Кольченком і Сенцовим, але дали свідчення, за що отримали пом’якшений термін – по 7 років позбавлення волі. За умовами угоди зі слідством, на процесі Чирній і Афанасьєв повинні давати свідчення проти Сенцова і Кольченка.

За обвинувальним висновком російських прокурорів, Сенцова, зокрема, звинувачують у підпалі офісу «Єдиної Росії» та «Російської общини Криму», намірах підірвати пам'ятник Леніну в Сімферополі, належності до «Правого сектору» та впливу на органи влади з метою «виходу Криму зі складу Росії». Кольченка – в «участі у терористичній організації і здійсненні теракту». Обоє ці звинувачення заперечують. Термін покарання за звинуваченнями для Сенцова може сягати 20 років ув’язнення, а для Кольченка – 10.

Сенцова і Кольченка заарештували в травні 2014 року.

Судове засідання у Північно-Кавказькому окружному військовому суді у справі Сенцова і Кольченка продовжиться у вівторок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG