Доступність посилання

ТОП новини

Євреї-переселенці з Донбасу житимуть у селі, описаному Шолом-Алейхемом


Головний рабин України Моше Асман на місці будівництва
Головний рабин України Моше Асман на місці будівництва

На прикладі Анатівки можна буде вирішувати проблему тимчасово переміщених осіб у масштабах всієї Украіни, вважають творці проекту

Ця історія дивовижна, схожа на казку і за своєю епічністю нагадує події зі Старого Заповіту. Вона, фактично, є продовженням подій, описаних Шолом-Алейхемом в оповіданнях про Тевьє-Молочника. 101 рік тому вийшов твір про те, як Тевьє, виконуючи царський наказ, був змушений продати хату і разом з односельцями піти з Анатівки. Тепер переселенці-євреї до Анатівки повертаються! В 10 кілометрах від околиці Києва будують нове селище.

Моше Асман про нове селище
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

За словами головного рабина України Моше Асмана, перші 500 євреїв-переселенці зі сходу України не просто знайдуть тут притулок. В новому селищі 1 вересня на їхніх дітей вже має чекати школа. Поступово з’являться синагога, реабілітаційний та громадський центри і навіть міні-заводи молочних продуктів. Тоді переселенці з шахтарського краю отримають шанс стати у професії нащадками Тев’є-Тевеля і працюватимуть тут молочниками.

З будівництвом у новій Анатівці квапляться: що можливо – будують з дерева, бо так швидше. Крім того, дерево – матеріал екологічно чистий та теплий. Поки літо – поспішають залити фундаменти. До одного з фундаментів кілька лопат бетону урочисто додав і посол Ізраїлю в Україні Еліав Бєлоцерковські. Разом із ним таку можливість отримали благодійники, що внесли частину коштів на Анатівку.

Посол Ізраїлю в Україні закладає фундамент
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Приблизна вартість проекту – 6 мільйонів доларів. Ребе Моше каже: напочатку грошей не було, і тепер немає. Як тільки з’являється черговий благодійний внесок – робить наступну передоплату на будівництві.

Будівельники, схоже, спільну мову із замовниками знаходять легко. Культурні та релігійні розбіжності не заважають. Прораба Олексія Борща ми знайшли на об’єкті «школа». Хто такий Тев’є-Тевель, він поки що не знає, та й з історією Анатівки не знайомий. Але чув про картину Шагала «Скрипаль на даху», на честь якої було і названо один з найвідоміших бродвейських мюзиклів, і знято за його основою тричі «оскароносний» фільм.

Прораб Олексій Борщ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Вже коли проект почали переносити з паперу до натури, з’ясували: на території майбутньої Анатівки є святиня – могила праведника ребе Мордехая з Чорнобиля. Він був похований тут у 1837 році.

«Цей проект – це відродження єврейського життя в Україні» – Еліав Бєлоцерковські
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Побудована з дерева частина Анатівки, кажуть творці проекту, може стати культурним центром та музеєм історії єврейства в Україні. В цілому ж проект, на їхню думку, варто зробити пілотним. На прикладі Анатівки можна буде вирішувати проблему переселенців у масштабах всієї України. Одне з головних слів у лексиконі Ізраїлю – «абсорбція» – тепер стає актуальним і болючим для України: треба негайно, що називається, «вже вчора», вирішувати проблему переміщених осіб з окупованого Донбасу. За даними ООН, втікачів від війни на сході тільки в Україні вже далеко за мільйон: 1228000 людей станом на середину квітня! А разом із тими, хто перетнув держкордон, – понад два мільйони.

«Ми будуємо як для себе» – Моше Асман
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Всього на сході України, на територіях, які зараз контролюють угруповання «ДНР» і «ЛНР», проживало близько 20 тисяч євреїв. Частина з них вже залишила рідні домівки та шукатиме притулку в новій Анатівці – саме там, звідки зла доля колись зігнала тепер вже всесвітньовідомого молочника та філософа за покликом душі Тев’є.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG