Доступність посилання

ТОП новини

Україна запізнюється з підготовкою до опалювального сезону – експерти


До зими Україна має накопичити 3 мільйони тонн вугілля і 19 мільярдів кубометрів газу. Фахівці радять купувати ці ресурси «в усіх, в кого можна»

Київ – Український прем’єр Арсеній Яценюк вимагає порушувати справу проти тих, хто не платить за газ і електроенергію, а від профільних відомств чекає гарантій того, що опалювальний сезон пройде без відключень світла й тепла. Такі заяви він зробив 3 серпня на засіданні енергетичного штабу. Водночас експерти вважають такі заяви запізнілими і звинувачують урядовців у непрофесіоналізмі. Один із приводів для критики – повільні темпи закачування газу на зиму та малі запаси вугілля на електростанціях.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Андрій Коболєв
Андрій Коболєв

У підземних газосховищах України сьогодні накопичено 13 мільярдів кубометрів газу, і темпи його наповнення є недостатньо швидкими для успішного проходження зими, заявив 3 серпня на засіданні антикризового енергетичного штабу керівник «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

Цього рівня недостатньо для комфортного проходження опалювального сезону
Андрій Коболєв

«Цього рівня недостатньо для комфортного проходження опалювального сезону, оскільки ми планували вийти на кінець жовтня на 19 мільярдів кубічних метрів», – зауважив він.

На думку Коболєва, наповненню газосховищ заважає нестача фінансування, зокрема, недостатній рівень оплати за газ від його споживачів. Очільник «Нафтогазу» наголошує, що в серпні треба закачати у газосховища 1,5 мільярди кубів газу, щоб не відстати від графіку підготовки до зими. На це прем’єр Арсеній Яценюк закликав порушувати кримінальні справи проти злісних неплатників за газ та електроенергію.

Нині Україна не купує газу в Росії, а запасає лише той ресурс, який видобуває сама та закуповує в ЄС.

У «Нафтогазі» звітують: наразі немає відчутного прогресу в тристоронніх переговорах з Росією і ЄС про можливість постачання російського газу.

Так само недостатніми є запаси вугілля енергетичних марок, які забезпечують вироблення до половини потрібної Україні електроенергії. Так, в державній компанії «Укренерго» повідомляють, що на складах теплоелектростанцій нині є 1,36 мільйона тонн вугілля. Натомість, для стабільного проходження опалювального сезону Україні потрібно мати на складах щонайменше 5 мільйонів тонн чорного золота, такі підрахунки наводить провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Віктор Логацький.

Готуватися до зими треба було починати в січні – Рябцев

Ситуація в українській енергетиці є кризовою, заявив прем’єр Арсеній Яценюк, посилаючись на висновки міжнародної місії, яка днями завершила оцінку українського енергосектору.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

«У нас реальна криза в енергетиці. Тому на прохання українського уряду працювала протягом місяця міжнародна місія з 26 експертів, з яких 14 представляють уряд США, Канади та ЄС», – зауважив Яценюк.

Куди ви гроші діваєте?
Арсеній Яценюк

Прем'єр на засіданні енергетичного штабу став вимагати від міністра палива та енергетики Володимира Демчишина гарантій, що взимку в Україні не буде віялових відключень електроенергії. А крім того – попросив пояснити, скільки вугілля і звідки отримує Україна.

«Куди ви гроші діваєте?» – поцікавився прем'єр, говорячи про плату користувачів за електроенергію та газ.

Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Володимир Демчишин відповів, що Україна закуповуватиме енергетичне вугілля в Південній Африці, США та Росії. І додав, що гарантує тепло в оселях, за умови, що кошти, виділені Міненерго на підготовку до зими, використають ефективно, і «якщо ДТЕК не буде саботувати поставки вугілля на станції».

Зі свого боку, енергетичний експерт Геннадій Рябцев припускає, що йдеться не про саботаж з боку компанії ДТЕК (оскільки вона не зацікавлена втрачати прибутки через недовиробництво електроенергії), а скоріше про спробу великого бізнесу тиснути на владу для отримання тих чи інших преференцій.

Водночас керівник антикризового штабу енергогенеруючої компанії ДТЕК Антон Ковалишин днями повідомляв, що частина теплоелектростанцій зупинилися через брак вугілля. Воно, за словами представника ДТЕК, завозиться з окупованої території в недостатній кількості, через те, що залізничні колії постійно підривають.


Щодо Вуглегірської ТЕС, то вона зупинялася через влучання в неї артилерії сепаратистів та підрозділів російської армії, однак 1 серпня два її енергоблоки вдалося відремонтувати і запустити, повідомляє державна компанія «Центренерго».

І «Центренерго», і профільний міністр Демчишин запевняють: вугілля на зимові потреби Україна купуватиме і в Південноафриканській республіці (очікують, що його вартість буде 80 доларів з доставкою), і в Росії, і від інших постачальників, якщо ті погодяться. Днями попередню згоду постачати Україні вугілля дав Казахстан.

Зрештою, головна проблема підготовки до зими – не в тому, що споживачі не платять за електроенергію та газ, а в тому, що уряд уже згаяв час із підготовкою до опалювального сезону, констатує Геннадій Рябцев. Він закликає вживати екстрених заходів для збільшення запасів вугілля та газу.

Треба було не ставити на управління галуззю некомпетентних людей
Геннадій Рябцев

«Починати підготовку до майбутнього опалювального сезону треба було з січня, а прем’єр згадав про це у серпні. Нині будуть лише закручувати гайки та стукати кулаком по столу. Треба було не ставити на управління галуззю некомпетентних людей. Єдине, що можна зробити в умовах цейтноту, – якнайшвидше без посередників укладати прямі угоди з постачальниками газу та вугілля, причому, вже неважливо, з якими саме», – вважає експерт.

За словами Рябцева, якщо уряд і далі зволікатиме з накопиченням енергоресурсів на зиму, за місяць в Міненерго будуть «раді купувати вугілля у «ДНР» та «ЛНР».

Михайло Гончар
Михайло Гончар

Між тим, частина експертів з питань енергетики, серед яких президент Центру глобалістики «Стратегія 21» Михайло Гончар, запевнили Радіо Свобода, що Україна ще має достатньо часу, щоб запастися газом на зиму, і що йдеться не так про транспортні потужності для імпорту газу, як про брак грошей у бюджеті.

Україна, вже маючи 13 мільярдів кубів газу у сховищах, накопичує блакитне паливо зі швидкістю трохи більше одного мільярда кубометрів на місяць, повідомляють на підприємстві «Укртрансгаз». Ця ситуація є подібною до минулорічної: так, 1 листопада, на початку опалювального сезону, запаси газу в Україні сягали 16 мільярдів кубометрів, а після його завершення, навесні цього року, – семи мільярдів, п’ять з яких вважаються «буферним газом», який не можна викачати зі сховищ без шкоди для них.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG