Доступність посилання

ТОП новини

Бурштинова лихоманка («СХЕМИ» | ВИПУСК № 49)


Також у випуску: Як уникнути люстрації. Урок від прокурора. Прокурорська нафта та діаманти

Бурштинова лихоманка

Бурштинова лихоманка у північно-західних регіонах України набула такого масштабу, а розголос в пресі такої критичної маси, що в проблему нарешті втрутився Президент Петро Порошенко. Він вимагає від правоохоронців Західної України протягом двох тижнів налагодити ефективну роботу з перекриття контрабанди бурштину. За конституцією, уряд, від імені народу, надає право користуватися надрами певним юридичним особам, які за це сплачують державі. Та згідно даних Державної Служби Геології та Надр України, зараз всього лише 2 компанії в державі мають право добувати бурштин. Одна з них - державна, інша - приватна. Решта копачів - нелегали. І саме вони добувають найбільше. Наш спеціальний кореспондент Денис Казанський цього разу вирушив на Рівненщину, щоб подивитись як працюють усі три моделі надприбуткового бізнесу.

Як уникнути люстрації. Урок від прокурора

Як уникнути люстрації за 3 робочих дні? Головний прокурор Києва Олег Валендюк може давати майстер-класи на цю тему. Під час Революції Гідності Валендюк працював заступником начальника головного управління Генпрокуратури України, а отже він автоматично підпадає під люстрацію. Але виявляється, що тим, хто має друзів у генеральній прокуратурі та досконало вміє маніпулювати українською судовою системою, люстраційний процес- мов з гуски вода. Більше розкаже Сергій Андрушко.

Прокурорська нафта та діаманти

В генеральній прокуратурі сталося нечуване. 6 липня там затримано першого заступника глави слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна і заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця. У них знайшли півмільйона доларів та купу діамантів. Ця операція під керівництвом заступника Генпрокурора Давида Сакварелідзе та голови СБУ Василя Грицака могла би бути чудовим прикладом затримання високопоставлених прокурорів та очищення системи від негідників. Та раптом проти самого Сакварелідзе ледь не розпочали кримінальну справу - лише після розголосу в останній момент цьому зміг запобігти сам Президент Порошенко. Таку ж ідею проявив не будь-хто, а власний колега Сакварелідзе, інший заступник генпрокурора Володимир Гузир. Журналісти викрили багато цікавих фактів про сім’ю Гузира. Та схоже, він також не пасе задніх. Максим Савчук додасть кілька штрихів до прокурорського портрету.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG