Доступність посилання

ТОП новини

Спад економіки перевищить показники минулого року – Мінекономіки


Зміни в економіці залежатимуть від двох ключових факторів – Донбасу і кредитів МВФ – економіст

Падіння ВВП та зростання інфляції очікують цього року у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі. Думки експертів з цього приводу розходяться – одні прогнозують покращення стану економіки в другій половині року, інші пророкують повторення сценарію Греції.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Спад валового внутрішнього продукту за підсумками року перевищить 7 відсотків. Про це нещодавно заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус. За словами міністра, вже 3 роки поспіль у країні фіксують спад промислового виробництва та інфляцію. Раніше у Міжнародному валютному фонді повідомляли, що в 2015 році очікують падіння економіки України на 9 відсотків, а інфляцію на рівні 46 відсотків.

У цьому році ВВП впаде близько на 9-10 відсотків, прогнозує експерт з економічних питань Міжнародного центру перспективних досліджень Ангела Бочі. Основними причинами падіння економіст вважає погіршення внутрішнього і зовнішнього попиту, зниження реальних доходів населення а також спад промисловості, який збільшився у порівнянні з попереднім роком.

Судячи з усього, у 2015 році ми сягнули дна, і з 2016 року економічна ситуація покращиться. Найгірші відсотки були в березні-квітні, в червні вже було краще, у липні теж спостерігалося покращення
Ангела Бочі

«Звичайно, це викличе погіршення фінансових доходів населення, зросте безробіття, бо це тенденції, які пов’язані одна з одною. Але позитивним є те, що судячи з усього, у 2015 році ми сягнули дна, і з 2016 року економічна ситуація покращиться. Найгірші відсотки були в березні-квітні, в червні вже було краще, у липні теж спостерігалося покращення», – говорить Бочі.

Але економіст зауважує, що зміни в економіці залежатимуть від двох ключових факторів – Донбасу і кредитів МВФ.

ВВП вже впав на 15% – Соскін

Менш позитивно оцінює перспективи України економіст Олег Соскін. За його розрахунками, за півроку ВВП вже впав на 15%, а до кінця року економіст очікує падіння ще на 10%. Це означає, що зростатиме державний борг, і він вже перевищує ВВП, наголошує Соскін. За його словами, фактично Україна рухається шляхом Греції. Щоб зрозуміти, як це відіб’ється на українцях, достатньо подивитися, що відбувається в Греції, вважає експерт.

Зарплати і пенсії не ростуть, падає купівельна спроможність. Ціни на енергоносії – 1 тисяча кубів газу коштує 7 тисяч гривень на сьогодні, зросли ціни на громадський транспорт і ще зростатимуть, а також на всі комунальні послуги
Олег Соскін

«Параліч банківської системи, зупинка фондової біржі, заборона знімати гроші з банківських рахунків, відповідно девальвація гривні до 40 за долар. Плюс споживча інфляція в 2015 році склала не менше 50 відсотків по всіх групах товарів, адже контракти на імпортні товари обчислюються в доларах чи євро. Зарплати і пенсії не ростуть, падає купівельна спроможність. Ціни на енергоносії – 1 тисяча кубів газу коштує 7 тисяч гривень на сьогодні, зросли ціни на громадський транспорт і ще зростатимуть, а також на всі комунальні послуги», – говорить Соскін.

Раніше Світовий банк прогнозував зниження ВВП України у цьому році до 7,5 відсотків, МВФ очікував 9 відсотків падіння економіки. За озвученими раніше прогнозами Світового банку Україна зможе відновити зростання економіки не раніше 2016 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG