Доступність посилання

ТОП новини

Члени ТСК щодо Мукачева допитали Найєма і вирішили ще раз з’їздити на Закарпаття


Спалені автомобілі на дорозі до Мукачева. 11 липня 2015 року
Спалені автомобілі на дорозі до Мукачева. 11 липня 2015 року

«Мені подзвонили з Адміністрації президента і запитали, якщо я поруч, чи зміг би я під’їхати і подивитись» – Найєм

Попри запрошення низки депутатів на засідання тимчасової слідчої комісії щодо стрілянини в Мукачеві, участь у ньому взяв лише Мустафа Найєм. Віктор Балога та Дмитро Ярош запрошення колег традиційно проігнорували. Відтак члени ТСК зосередились на зясуванні походження відео, опублікованого Мустафою Найємом наступного дня після стрілянини. Заслухали політики і звіти МВС, СБУ, Генпрокуратури, митниці, прикордонників та фіскальної служби, після чого дійшли висновку, що змушені ще раз поїхати на Закарпаття для з’ясування всіх обставин подій 11 липня.

ЗАВАНТАЖИТИ

До Мукачева народний депутат від «Блоку Петра Порошенка», член колегії МВС Мустафа Найєм прибув наступного дня після подій 11 липня. Причиною став дзвінок з Адміністрації президента з проханням під’їхати на місце інциденту, пояснював він під час засідання тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин конфлікту в Закарпатській області.

Мустафа Найєм
Мустафа Найєм

«У той день я був у родичів у Львові. Мені подзвонили з Адміністрації президента і запитали, якщо я поруч, чи зміг би я під’їхати і подивитись», – розповідав він.

Оперативне відео, яке Мустафа Найєм опублікував на своєму акаунті у YouTube, він отримав у вже змонтованому вигляді від одного з правоохоронців. Незмонтованого відео депутат не бачив, а після отримання розпорядився ним на свій розсуд.

Відео я не монтував і виклав в тому вигляді, в якому отримав
Мустафа Найєм

«Я вже публічно говорив і зараз повторюю, що це оперативне відео. Я отримав його від співробітників місцевого МВС. Прізвище й ім’я я б не хотів називати тому, що ці люди можуть бути під тиском. Зараз ведеться службове розслідування, і ви про це знаєте, і, наскільки я розумію, ці люди вже не є на роботі в управлінні МВС. Відео я не монтував і виклав у тому вигляді, в якому отримав», – пояснював депутат.

Ви здивуєтесь тому дуже щільному контакту, які мали люди з «Правого сектору» з керівництвом і силовиками регіону
Мустафа Найєм


Дати свідчення Генеральній прокуратурі з приводу деталей конфлікту депутат погодився вже завтра, 6 серпня. Але, крім того, ще звернувся до членів ТСК з проханням попросили дані у МВС і СБУ щодо того, з ким із посадових осіб СБУ, МВС і адміністрації Закарпаття зв’язувались люди, причетні до вбивства.

«Я думаю, що ви отримаєте дані і будете знати, з ким контактували ці люди, скільки разів, і ви здивуєтесь тому дуже щільному контакту, які мали люди з «Правого сектору» або так званого «Правого сектору» з керівництвом і силовиками регіону», – наголосив він.

Мустафа Найєм про відео стрілянини в Мукачеві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00


Недовіру і претензії до працівників МВС уже має і член ТСК, депутат від «Опозиційного блоку» Михайло Папієв. За його словами, у Мукачеві з їхнього боку була абсолютно непрофесійна діяльність, а події, скоріш за все, були зрежисовані.

Ви бачили те місце, де вони намагалися зупинити «Правий сектор»? «Правий сектор» іде зверху, міліція розташована знизу, праворуч бензозаправка, а ліворуч – газова заправка
Михайло Папієв

«У мене склалося враження, що ці події не є наслідком збігу обставин. У мене чомусь і зараз є відчуття, що кимось ці події планувалися і диригувалися. Керівництво спрямувало міліціонерів, фактично, як гарматне м’ясо на розстріл. Ви бачили те місце, де вони намагалися зупинити «Правий сектор»? «Правий сектор» іде зверху, міліція розташована знизу, праворуч бензозаправка, а ліворуч – газова заправка. Тут професіоналізмом абсолютно не пахне», – дає свою оцінку Папієв.

Члени ТСК кажуть також, що в той день під час перестрілки в Мукачеві, можливо, були присутні снайпери.

«До нас приходять люди і нам кажуть, що були помічені особи, наче схожі на снайперів, на багатоповерхівках неподалік від ТЦ «Антарес». Я не стверджую цього факту, але прошу Вас це перевірити і звернути на це увагу», – звернувся до заступника генпрокурора нардеп від БПП, член комісії Валерій Пацкан.

Наразі ж на час розслідування від своїх посад відсторонена низка чиновників Закарпаття. Серед них і керівники Закарпатської митниці, і керівники місцевого МВС, і СБУ. Крім того, вже звільнений підполковник Служби безпеки України Василь Щадей, який у день стрілянини організував зустріч бійців «Правого сектору» і групи нардепа Михайла Ланя. У той же час, досі продовжує працювати прокурор Закарпатської області Володимир Янко, якого, на думку членів ТСК, також потрібно відсторонити від посади.

Президент обрав тактику замороження конфлікту – Бондаренко

Кость Бондаренко
Кость Бондаренко

Мляве розслідування справи і відсутність відповідей на важливі питання нібито через таємницю слідства свідчить про бажання «спустити її на гальмах», каже політолог Кость Бондаренко і пов’язує це з відповідною позицією вищого керівництва держави.

Він хоче вийти з ситуації так, щоб за два-три тижні ніхто вже не згадував про те, що відбулось
Кость Бондаренко

«Сьогодні президент, як на мене, обрав неправильну тактику заморожування цього конфлікту, уникнення його вирішення і відкладення на потім. У даний момент він хоче вийти з ситуації так, щоб за два-три тижні ніхто вже не згадував про те, що відбулось у Мукачеві, що це якесь непорозуміння», – вважає він.

На думку політолога, Петру Порошенку варто було б одразу діяти радикально: оголосити «Правий Сектор» поза законом, і арештувати тих, хто не підкоряється.

Тим часом, у рамках розслідування подій у Мукачеві Закарпатської області вже відкриті 7 кримінальних проваджень – за статтями про створення злочинної організації, терористичний акт, незаконне поводження зі зброєю та хуліганство. Шістьом бійцям «Правого сектору» Генпрокуратура України оголосила про підозру. Четверо з них уже затримані і перебувають у Києві, двоє все ще ховаються у закарпатських лісах.

Для з’ясування додаткових деталей конфлікту в Мукачеві 18-20 серпня семеро членів тимчасової слідчої комісії вдруге поїдуть на Закарпаття. За планом, остаточний звіт щодо мукачівської стрілянини Верховній Раді вони представлять у вересні.

Хронологія подій у Мукачевому
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG