Доступність посилання

ТОП новини

Міністерство інформполітики спрощує умови для роботи іноземних журналістів


Вже 3 російські журналісти отримали українське громадянство

В Україні хочуть спростити отримання посвідки на проживання для іноземних журналістів, зокрема і для російських, повідомляють у Міністерстві інформаційної політики. Там уже готують проекти, які б полегшили отримання посвідки на проживання та громадянства.

ЗАВАНТАЖИТИ

Міністерство інформаційної політики наразі працює над двома проектами, які мають на меті спростити в’їзд в Україну іноземних журналістів та полегшити їхнє перебування на її території, розповідає юрист міністерства Олексій Тарабукин. Основний закон полягає в полегшенні процедури отримання посвідки на проживання. Щоб отримати її, іноземному журналісту потрібно зробити подання на Держкомтелерадіо, яке за своїми процедурами надає або не надає дозвіл.

«Наша мета – максимально оптимізувати цей процес, установити конкретні нормативні рамки – скільки це триватиме, які причини можуть бути для прийому або відмови. З цією метою ми плануємо ці повноваження надати Міністерству інформаційної політики, і після цього розробити конкретний і ефективний механізм того, як ми будемо узгоджувати кандидатури іноземних журналістів, і потім передаватимемо ці висновки в міграційну службу, яка вже ухвалюватиме рішення», – говорить Тарабукин.

Крістіан Жерегі
Крістіан Жерегі

Російський журналіст і кінорежисер Крістіан Жерегі громадянство України отримав наприкінці травня цього року. На своїй сторінці у соцмережі він написав: «Тепер можу сміливо сказати: «Дякую тобі, Боже, що я не москаль!»

Інформаційна агресія Росії змушує й українських журналістів повертатися на батьківщину. У вересні минулого року громадянка України Ксенія Чайка працювала в Москві на телеканалі «Россия-1». Але коли зрозуміла, що інформація, яку подає канал, не відповідає дійсності, вирішила повернутися в Україну.

У якийсь момент я зрозуміла, що маю бути зі своїм народом
Ксенія Чайка

«Той потік інформації, який створювався каналом, абсолютно відрізнявся від реальних подій. І в якийсь момент я зрозуміла, що маю бути зі своїм народом. Бо наживатися на чужих проблемах, говорити про тяжке життя пенсіонерів, про смерть дитини і права людини і при цьому набивати рейтинги агресору і говорити про путінську непричетність, мені здається, дуже жорстоко, тому я обрала «Громадське ТБ Донбасу», – говорить Чайка.

Наразі 3 російські журналісти отримали українське громадянство. Це Катерина Сергацкова, Крістіан Жерегі та Володимир Федорін. Про це сьогодні на прес-конференції розповіла заступник міністра інформаційної політики Тетяна Попова. Окрім того, міністерство допомагає російським журналістам, які прагнуть працювати на боці України, з посвідками на проживання. Зокрема, нещодавно допомогли отримати такі посвідки групі російських операторів, які працюють в АТО, говорить Попова.

«У звичайному режимі це досить складна процедура, і ми трохи прискорили цей процес. Окрім того, ми готуємо на Кабмін постанову про подовження перебування іноземних журналістів на території України. Це робиться для того, щоб залучити до роботи в Україні іноземних журналістів, щоб вони відкрили свої представництва і працювали тут, і для російських журналістів, яким це необхідно в цілях безпеки», – говорить Попова.

Ще одним недоліком, що ускладнює роботу іноземних журналістів, є труднощі з подовженням терміну роботи в Україні більше ніж на 90 днів. Для цього Міністерство інформаційної політики готуватиме точкові зміни до законодавства, де будуть виписані причини для подовження строку перебування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG