Доступність посилання

ТОП новини

Меморіал Голодомору у Вашингтоні відкриватиме американцям очі – спікер діаспори


«Пересічний американець пройде повз цей меморіал, повз цей пам’ятник, і довідається трохи більше про історію незнаного геноциду у світі»

Питання встановлення пам’ятника жертвам українського Голодомору 1932-1933 років у Вашингтоні стало справою останніх 14 років для діаспори у США, українського посольства, що співпрацювало в цьому питанні з урядом України. Про це в інтерв’ю «Голосу Америки» заявив голова Комітету із визнання Голодомору у США Михайло Савків.

«Що це означає? Не для нас українців-американців, не для українців з України, а що це означає для пересічного американця. Пересічний американець пройде повз цей меморіал, повз цей пам’ятник, і довідається трохи більше про історію незнаного геноциду у світі. Це не вивчається надто в американських школах, в середніх школах у США. Але тепер хоч трохи більше дізнаються про український Голодомор», – каже Михайло Савків.

Крім того, пан Савків як представник Українського конгресового комітету Америки також заявив, що більшість Конгресу нині висловлюється за надання Україна летальної зброї у її протидії російській агресії, але не завжди українська громада в США має достатньо інструментів, щоб домогтися позитивного рішення.

«Справа полягає в тому, як ми можемо впливати на Білий дім? І я вважаю, що впливати на Білий дім – це працювати зараз у кампанії на наступні президентські вибори в США. Треба, щоб президент Обама і його адміністрація зрозуміли, що ми дійсно маємо великий голос. І голос наступного президента має розуміти, що вони мають рахуватися із нами також», – сказав Савків.

На питання, хто для України більш вигідний президент – демократ чи республіканець, Савків відповів: «Серед нашої української громади ми маємо членів, які є в одній і іншій партії. Я вважаю, що це нам на руку. Чому? Бо нам потрібен підхід як до одної партії, її статуту, так і до іншої. Зараз працюємо над тим, щоб включитися в середовище різних кандидатів – і від демократичної, і від республіканської партії».

Напередодні у столиці США встановили меморіал жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років авторства скульпторки Лариса Курилас. Офіційне відкриття меморіалу відбудеться 7 листопада – напередодні щорічних пам’ятних заходів, на яких українці всього світу вшановують загиблих від рук сталінського режиму співвітчизників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG