Доступність посилання

ТОП новини

Заставу у 3,2 мільйона гривень за екс-прокурора Корнійця внесла його адвокат


Адвокати Людмила Іванчик і Віктор Петруненко та їх підзахисний екс-заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць (в центрі), Київ, 6 серпня 2015 року
Адвокати Людмила Іванчик і Віктор Петруненко та їх підзахисний екс-заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць (в центрі), Київ, 6 серпня 2015 року

Заставу у розмірі 3,2 мільйона гривень за колишнього заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця внесла його адвокат Людмила Іванчик.

«Я внесла заставу. Я є адвокатом вже багато років і з 2003 року, окрім адвокатської діяльності, займаюсь наданням правової допомоги юридичним особам, в тому числі підприємствам за кордоном. Тому на мій рахунок, який відкритий по цій діяльності, надходили мої гонорари. Це не лишні три мільйони, я їх не подарувала державі чи сім’ї Корнійця. Але це було не так рішення адвоката, як рішення людини. Я познайомилась з родиною, з дітьми Олександра, я з’ясувала обставини справи і я сама запропонувала внести заставу, бо у них немає таких грошей», – пояснила вона.

За словами адвоката, застава буде повернута їй, коли «переслідування Корнійця закінчиться».

Олександр Корнієць про знайдені в нього «мікроскопічні» діаманти, золото, карабін і долари
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:05 0:00

За версією захисників та самого Олександра Корнійця, його справа має замовний характер.

«Були негласні і гласні слідчі дії. В офіс фірми, яка перевірялася щодо незаконного видобутку піску (у селі Погреби на Київщині – ред.), прибув депутат Ради В’ячеслав Костянтиновський, який вимагав припинити слідчі дії. Він також телефонував Сакварелідзе», – сказав він.

Корнієць додав, що через два тижні в прокуратуру Київської області надійшло звернення Костянтиновського із супровідним листом Сакварелідзе про необхідність припинення слідчих дій.

«Пізніше мене відсторонили від розслідування цього кримінального виробництва. При цьому я жодних дій, спрямованих на одержання хабара, не здійснював», – додав він.

А от слідчі, що здійснювали обшук та заступник Генпрокурора Давид Сакварелідзе, на думку Корнійця, стали знаряддям і діяли помилково.

«Я розумію, що через молодий вік і відсутність належного досвіду мої колеги – прокурорські працівники стали знаряддям і на даний час вже заручниками досвідчених майстрів інтриг та провокацій, а тому не тримаю на них зла», – зазначає Корнієць.

Колишній працівник прокуратури наполягає, що жодних доказів отримання грошей не знайдено, а виявлені діаманти були крихітними і недорогими.

«У неділю 5 липня о 6 ранку озброєні люди у балаклавах виламали вхідні двері нашого будинку, після чого увірвавшись, закрили усіх дорослих і малолітніх дітей в одній кімнаті на першому поверсі. Обшук без санкції суду тривав 12 годин. Знайдено 5 тисяч євро, 20 золотих ланцюжків, 20 золотих сережок, мисливський карабін, патрони та, як усім відомо, діаманти. Їх було не 65, а 102 і загальна їхня вартість 701 долар США», – виправдовувався він.

Щодо чисельних поїздок за кордон, Корнієць пояснює, що лікував меншу доньку, від якої відмовились українські лікарі. Щодо ухиляння його сином від викликів у військомат, він зауважив, що ці виклики були припискою до військ комісаріату і ніяк не пов’язані із мобілізацією, бо йому на той момент виповнилося 16 років.

5 липня 2015 року у заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця та заступника начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Володимира Шапакіна провели обшук. За повідомленням Генпрокуратури, Корнійця та Шапакіна затримали під час отримання хабаря на суму в понад 3 мільйони гривень. Крім того, під час обшуків у них виявлено близько 400 тисяч доларів готівкою, автомат Калашникова та холодну зброю, багато ювелірних виробів і 39 пакетів з діамантами.

Їм повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого частиною 4 статті 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою в особливо великому розмірі) Кримінального кодексу України.

Пізніше Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід – тримання під вартою з правом внесення застави в розмірі 3,2 мільйони гривень Олександру Корнійцю та 3 мільйони гривень Володимиру Шапакіну. Пізніше Шапакіну суд збільшив розмір застави до 6,4 мільйонів гривень, які він вніс, – і вийшов на волю.

Із СІЗО Олександр Корнієць вийшов 30 липня. Зараз його справа на етапі досудового слідства.

16 липня і Шапакіна, і Корнійця звільнили із прокуратури.

XS
SM
MD
LG