Доступність посилання

ТОП новини

Українці з «Оркестром миру» грають на фестивалі класичної музики молодіжних оркестрів у Берліні


Концерт Young Euro Classic
Концерт Young Euro Classic

У нас грають найталановитіші, кращі з найкращих оркестрів світу – директор фестивалю

Берлін – Раз на рік до столиці Німеччини з’їжджаються талановиті виконавці з усього світу на фестиваль молодіжної класичної музики. Його називають олімпіадою молодіжних оркестрів, платформою молодіжної культури, своєрідним світочем у царині німецької культури. Нині також українські виконавці стали часткою цієї події.

ЗАВАНТАЖИТИ

Причетні до цього музичного форуму тремтіли до останнього дня: чи вдасться зібрати достатньо коштів для участі у ньому українських виконавців? І ось – офіційне повідомлення за три дні до початку: український молодіжний оркестр гратиме у Берліні 14 серпня. Він стане одним із 18 оркестрів, у складі яких представники 44 національностей. Упродовж 17 днів вони перетворять класичні зали на молодіжну «тусовку».

У нас грають найталановитіші, кращі з найкращих оркестрів світу
Ґабріеле Мінц

«У нас грають найталановитіші, кращі з найкращих оркестрів світу», – каже директор фестивалю доктор Ґабріеле Мінц у розмові з кореспондентом Радіо Свобода. Вона із захопленням розповідає про хвилю солідарності зі збирання коштів для українців.

«Оскільки цьогорічний фестиваль присвячений Європі, і, зокрема, східній Європі, то ми подумали, що через складну політичну ситуацію і дискусії щодо напрямку, куди іде Європа, Україна має обов’язково брати участь у програмі молодіжного класичного фестивалю», – каже Мінц.

Український вечір у центрі столиці Німеччини

Українські учасники виступатимуть на сцені двічі: з міжнародним колективом «Оркестр миру», у складі якого музиканти з Польщі, Німеччини, Росії, а також із симфонічним оркестром музичної академії Києва. Це буде суто український вечір у центрі Берліна. Що, на думку організаторів, надзвичайно важливо для розуміння країни, не лише її сучасного життя, а й минулого.

Тим часом, для українських музикантів це велика можливість познайомитися з колегами і поспілкуватися з ними, обмінятися досвідом. Для деяких виступ на фестивалі такого формату – особиста прем’єра. Як, приміром, для Марії Лукашевич – скрипальки, студентки Національної музичної академії імені Чайковського. Вона зізнається:

Проект дружби і миру, котрий складається з представників чотирьох країн, матиме нового диригента, з яким цікаво попрацювати
Марія Лукашевич

«Так, звичайно, я трохи хвилююся. Але мені дуже цікаво послухати інші оркестри, колективи й інших людей з інших країн, і те, як вони грають. Тим паче, що проект дружби і миру, котрий складається з представників чотирьох країн, матиме нового диригента, з яким цікаво попрацювати. Так само це велика можливість для нас, музикантів, показати себе і послухати інших», – пояснює Марія Лукашевич.

Українські учасники фестивалю
Українські учасники фестивалю

За 15 років існування фестивалю вдалось те, що в колах знавців класичної музики вважається складним, тож білети на концерти розпродані. Адже оркестри-учасники грають нову музику, несуть політичне послання, котре перетинає усі кордони. А їхні вдячні слухачі – здебільшого молодь.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG