Доступність посилання

ТОП новини

Правда – найкраща зброя проти брехні Кремля (світова преса)


Політична карикатура Сергія Йолкіна
Політична карикатура Сергія Йолкіна

«Україна – наступна ціль агресії Росії» – пророче передбачення оглядача The Wall Street Journal 7 років тому

Після нападу Росії на Грузію Україна – наступна на черзі, а Крим – найкраще місце для розв’язання політичної кризи в Україні, згадує сайт Ukraine Today пророчі передбачення 7 років тому оглядача американського видання The Wall Street Journal Ліона Арона. Чи справді адміністрація президента США боїться Росії і чи може озброєння України призвести до ширшого конфлікту? Над цим розмірковує американський сайт The Daily Beast. Британський часопис The Times надрукував статтю відомого оглядача Едварда Лукаса, у якій британський журналіст наводить Джорджа Орвелла та Роберта Конквеста як приклади боротьби з брехнею Кремля і перекручуванням ним фактів.

«Наступною ціллю нападу Росії буде Україна», – саме ці слова оглядача американського видання The Wall Street Journal Ліона Арона, які він висловив у статті 7 років тому під час російської агресії у Грузії, наводить сайт Ukraine Today. Далі зазначається, що саме російське вторгнення в Грузію змінило геополітичні пріоритети Москви. І нині ми бачимо, цілковите підтвердження тодішніх припущень Ліона Арона, спостерігаючи за діями Росії в Україні.

Ukraine Today додає, що Арон навіть досконало передбачив замороження відносин між Кремлем та Заходом – включно зі скасуванням членства Росії у G8. Але саме щодо України, і зокрема Криму, передбачення Арона стали зловісно пророчими.

«Немає кращого місця, щоб почати розгойдувати політичну кризу в Україні, призвівши до насильницької зміни влади, ніж Кримський півострів», – писав у 2008-му Ліон Арон.

Справді, підсумовує Ukraine Today, спроможність передбачувати Ароном карколомний розвиток подій і кроки Росії у нинішніх умовах, без сумніву вражає. Беручи до уваги його абсолютну точність у передбаченні розвитку подій 7 років тому, нині виникає запитання, як саме бачить Ліон Арон те, у який спосіб міг би завершитися нинішній конфлікт на сході України?

Популярний американський новинно-аналітичний сайт The Daily Beast у матеріалі «Пентагон: команда Обами дуже боязка щодо Путіна» написав, що військові чини США щоразу називають Росію найбільшою загрозою для Сполучених Штатів, а Білий дім висловлює невдоволення.

The Daily Beast пише, що востаннє відбулась доволі драматична зміна того, як Пентагон відгукується про Росію. На відміну від нещодавнього заперечення Росії як потужної колись країни, нині та держава подається американськими військовими як така, що може заподіяти помітної шкоди Америці. Цими днями, додає видання, багато хто б’є на сполох через намагання Росії оновити свій ядерний потенціал, здійснювати кібернапади і, звісно, загострювати ситуацію у Східній Європі. Саме це й викликає, на думку The Daily Beast, певне роздратування в адміністрації Обами.

Далі The Daily Beast наводить дуже обережні слова представників команди президента Обами, які висловлюють надзвичайну обережність в питанні можливого постачання летальної зброї до України.

«Називати Росію головною загрозою США є кроком у бік конфлікту. А щодо озброєння України, щоб вона могла захищатися від нападу Росії, це може призвести до виправдання Москвою подальшого посилення насильства», – заявляють представники Білого дому.

У той самий час представники Пентагона наголошують на важливості того, щоб Україна та балтійські держави відчули підтримку і готовність США допомогти у будь-який момент, водночас критикуючи нерішучість команди Обами у цьому плані.

«Білий дім не хоче втягуватися в будь-який можливий конфлікт, будучи трохи боязким щодо Москви. А надання Україні оборонної зброї аж ніяк не призведе до розширення конфлікту, бо ж росіяни – так само – не хочуть воювати зі США», – кажуть у Пентагоні.

Британський часопис The Times надрукував статтю відомого британського політичного оглядача Едварда Лукаса, яка називається «Правда – наша найкраща зброя у новій Холодній війні». Автор зазначає, що за часів Холодної війни, Захід боровся з радянською брехнею за допомогою фактів – як приклад він наводить Джорджа Орвелла та Роберта Конквеста. Саме їхню налаштованість, на думку автора, варто використовувати у боротьбі проти Путіна.

Едвард Лукас нагадує, що Роберт Конквест, який помер цього тижня, був одним з найактивніших борців з радянською брехнею. Він викрив безпрецедентні деталі сталінських злочинів, зокрема щодо Голодомору в Україні. Все це відбувалося за умов, коли на Заході воліли заплющувати очі на жахливі злочини більшовицького режиму.

Проте, Лукас каже, що Захід і далі заплющує очі. Візьмімо хоча б випадок зі збиттям малайзійського пасажирського авіалайнера рейсу МН17 на сході України. Хто тут винен?

«Тут або літак збили проросійські бойовики, підтримувані Москвою, і відповідальність за це масове вбивство лежить на їхньому головнокомандувачі Володимирові Путіну, або ж, як стверджує Кремль, це зробили українці. Але попри всі намагання Кремля «замутити воду» у цій історії, всі докази свідчать про те, що саме російські бойовики є винними у цьому», – пише Едвард Лукас.

Борці з радянською брехнею, Орвелл і Конквест, розуміли, що викриття неправди і перекручування інформації можливо лише з допомогою правдивих доказів і фактів. Це мусимо розуміти і ми, підсумовує Едвард Лукас у своїй статті у часописі The Times.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG