Доступність посилання

ТОП новини

Український «стабілізець»: економіка сягнула «дна» і про зростання не йдеться – експерти


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

В Україні триває дефляція: експерти констатують краще наповнення бюджету, зміцнення банківської системи і навіть збільшення продажів в окремих секторах

Київ – Українська економіка показує ознаки стабілізації, стверджують як урядовці, так і представники МВФ. Однією з ознак поліпшення ситуації називають зміцнення гривні, однак частина експертів вважає такі показники сезонними. Частина ж аналітиків називають численні ознаки стабілізації економіки й фінансів, але пояснюють це не початком зростання, а тим, що Україна «сягнула дна».

Другий місяць поспіль в Україні спостерігається невелика дефляція (ідеться про зменшення цін, і як результат – про певне зміцнення курсу гривні). Держстат повідомляє, що за червень і липень дефляція становила піввідсотка, тим часом Нацбанк повідомляє про стабілізацію, а в останні тижні – й про зростання курсу гривні.

Раніше міністр економічного розвитку Айварас Абромавичус заявляв журналістам, що бачить тенденцію до стабілізації української економіки та фінансової системи.

Економіка України залишається вразливою, але є певні ознаки стабілізації, таких висновків днями дійшли й у Міжнародному валютному фонді.

«Упродовж останніх місяців з’явилися ознаки стабілізації. Платіжний баланс і обмінний курс стабілізувалися, обсяг гривневих вкладів зростає, дефіцит бюджету дуже низький, економічний спад сповільнюються», – йдеться у повідомленні МВФ, опублікованому 4 серпня.

У фонді наголосили, що конфлікт на Донбасі та девальвація гривні поглибили рецесію у 2015 році, але українська влада зробила важливі кроки.

«У переговорах з кредиторами був зроблений прогрес, що дозволяє відновити фінансову стабільність», – зазначають у МВФ.

Андрій Новак
Андрій Новак

Нинішнє зміцнення гривні та певне зниження споживчих цін – тимчасове і не є ознакою того, що українська економіка припинила падіння, зауважив у коментарі Радіо Свобода голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Нинішня дефляція – це сезонний фактор, який повторюється з року в рік. Його викликає зниження цін на всю овочеву та фруктову групу товарів
Андрій Новак

«Нинішня дефляція – це сезонний фактор, який повторюється з року в рік. Його викликає зниження цін на всю овочеву та фруктову групу товарів. Не варто вважати що це є тенденцією, яка збережеться до кінця року. З осені можна очікувати подальшого росту цін. Адже економіка стала більш залежною від імпорту, виробництво продовжує падіння, промислові товаро дорожчають. Тому цього року очікувати довготривалої стабілізації цін – зарано», – прогнозує Новак.

Заяви МВФ про ознаки економічної стабілізації він вважає неоднозначними. Андрій Новак вказує на те, що останні прогнози самого ж Міжнародного валютного фонду щодо України дещо погіршилися: фахівці МВФ очікують, що цього року ВВП держави впаде на 9%. Твердження про початок стабілізації української економіки є певною мірою упередженим, тому що МВФ є міжнародним фінансовим донором, який продовжує програму допомоги Україні, уточнює економіст.

Водночас Новак визнає, що після чергового траншу фонду, фінансової допомоги від Єврокомісії та позик на внутрішньому ринку капіталу Україна змогла стабілізувати свій фінансовий сектор.

Економічне падіння зупиняється, бо сягнуло «дна» – Жаліло

Ярослав Жаліло
Ярослав Жаліло

Зі свого боку директор Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло бачить одразу декілька ознак стабілізації української економіки. Водночас, за його словами, ця стабілізація не є початком зростання, швидше ідеться про досягнення «дна», після якого падати далі ніяк.

Write Your Quote Here ...
Ярослав Жаліло

«Є ознаки стабілізації економіки. Дехто називає це «дном кризи», або «кризовою стабілізацією». Припинилося зростання цін, бачимо стабілізацію національної валюти і досить непогане отримання коштів бюджетом. Тим часом поліпшилися показники комерційних банків, – пояснює експерт. – Сповільнилося падіння в багатьох галузях економіки, окремі сектори навіть показали невеличке зростання (ідеться, зокрема про збільшення продажу автомобілів). Водночас, це є стабілізація в падінні, а не в зростанні. І вона не дає передумов для росту економіки».

За словами Жаліла, для майбутнього зростання Україні доведеться порушити нинішню «кризову стабільність», наприклад стимулювавши приплив іноземних інвестицій. На його думку, робити це буде непросто, оскільки уряд заради економічної спеціалізації вдався до більш жорсткої монетарної політики (обмеження щодо виведення валюти за кордон, вимоги щодо продажу частини доларової виручки), і до посилення податкового тиску. Однак саме ці чинники, які можуть поліпшити наповнення бюджету та зміцнити гривню, відлякують інвесторів, констатує Жаліло.

За даними державної служби статистики, з початку року прямі іноземні інвестиції скоротилися більш ніж на 10%. Водночас у липні прем’єр Арсеній Яценюк після офіційного візиту до США звітував, що низка американських компаній готові інвестувати в аграрний сектор України, в портову та машинобудівну галузь, у транспорт та портову інфраструктуру. Зокрема, в США підтвердили намір зробити в аграрний сектор вдвічі більше інвестицій, ніж він втратив торік.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG