Доступність посилання

ТОП новини

Держава та активісти обіцяють «Прифронтову інспекцію»


На контрольно-пропускному пункті поблизу Артемівська в Донецькій області, 26 травня 2015 року
На контрольно-пропускному пункті поблизу Артемівська в Донецькій області, 26 травня 2015 року

Контрольні пункти в’їзду-виїзду перевірять на порушення прав людини

За два тижні на контрольних пунктах в’їзду-виїзду в Артемівськ почне діяти моніторингова група у рамках проекту «Прифронтова інспекція», а згодом така ж група запрацює поблизу Волновахи. За допомогою цього моніторингу планують дізнатися, чи дотримуються органи влади вимог тимчасового порядку контролю за переміщенням осіб та транспортних засобів на лінії зіткнення в зоні АТО, а також чи не порушують при цьому права людини?

Держава та активісти обіцяють «Прифронтову інспекцію»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Щодня контролери будуть перебувати на контрольних пунктах в’їзду-виїзду, розповідає керівник проекту – голова громадської організації «Фундація.101» Андрій Богданович. Вони спостерігатимуть за тим, як люди перетинають лінію зіткнення, як силовики ставляться до них, як спілкуються, чи не порушують права громадян, чи є на контрольних пунктах в'їзду-виїзду питна вода та туалети, чи є місця, де можна сховатись у разі обстрілу. Адже досить часто процедура перетину лінії протистояння досить тривала.

Дві проблеми, які ми зараз бачимо – це довготривала процедура отримання дозволу на перетин лінії зіткнення і довготривала процедура перетину лінії зіткнення
Андрій Богданович

«Багато хто звертався до нашої організації зі скаргами. І ті дві проблеми, які ми зараз бачимо – це довготривала процедура отримання дозволу на перетин лінії зіткнення і довготривала процедура перетину лінії зіткнення, перевірки осіб і транспортних засобів вже безпосередньо на контрольному пункті в’їзду-виїзду. Це призводить до величезних черг. Люди можуть чекати від трьох до шести годин, були випадки коли люди чекали добу, щоб перетнути цю лінію зіткнення», – розповідає Андрій Богданович.

Місцеві хочуть бачити, як влада реагує на їхні скарги

Добре, що «Фундація.101» звернулася з такою ініціативою, говорить представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чуприга, адже офіс омбудсмена самостійно не може бути всюди та одночасно. Саме тому була обрана схема «обмудсмен+», що передбачає делегування певних повноважень уповноваженого громадським організаціям-партнерам.

Після тренінгів ми можемо надавати їм відповідний мандат від уповноваженого на здійснення моніторингу
Михайло Чаплига

«Після тренінгів ми можемо надавати їм відповідний мандат від уповноваженого на здійснення моніторингу», – розповідає Михайло Чаплига.

Донецька обласна військово-цивільна адміністрація максимально сприятиме реалізації цього проекту, зокрема вже попросили обладнати місця для спостерігачів. За словами в.о. заступника керівника адміністрації Віктора Андрусіва, буде зроблено все можливе, щоб результати спостереження були об’єктивними.

Зараз багато суперечливої інформації про процес перетину лінії зіткнення. Тому цей проект дуже важливий для місцевого населення, у якого є багато скарг, багато питань
Віктора Андрусіва

«Зараз багато суперечливої інформації про процес перетину лінії зіткнення. Тому цей проект дуже важливий для місцевого населення, у якого є багато скарг, багато питань. І вони хочуть бачити, що ми дослухаємося до тих проблем, які вони піднімають. Я сподіваюся, що пізніше вдасться розгорнути такий моніторинг не тільки на контрольних пунктах, а також і в містах прифронтової зони», – говорить Андрусів.

За результатами перевірки хочуть підготувати рекомендації, які направлять до офісу уповноваженого Верховної Ради з прав людини, у Донецьку обласну військово-цивільну адміністрацію та інші державні органи, що причетні до організації перетину лінії розмежування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG