Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: адвокат Януковича не надав доказів загрози колишньому президентові


ГПУ про неявку Януковича на допит
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

ГПУ про неявку Януковича на допит

Начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк заявив, що адвокат колишнього президента Віктора Януковича Віталій Сердюк не надав переконливих доказів наявності загрози життю його підзахисного в Україні.

Як сказав він журналістам, захист Януковича пов’язує свої заяви тільки з подіями лютого минулого року, коли тодішній президент утікав із України й коли, за словами Януковича, в нього нібито стріляли. При цьому, наголосив Горбатюк, крім слів, ніяких підтверджень чи фактів, що свідчили б про загрозу життю і здоров’ю колишнього президента, його захист не наводить.

За словами представника ГПУ, неявка Януковича не вплине на перебіг слідства, бо процедура спеціального розслідування припускає його можливість без участі підозрюваного. При цьому, додав він, колишнього президента можуть і далі викликати для участі у слідчих діях через засоби інформації.

Натомість, сказав Горбатюк, процедура відеоконференції, яку пропонує Янукович, чи його допит у Росії наразі неможливі, бо Росія не забезпечила їх належним чином. Для цього, додав він, Росія мала б, зокрема, офіційно підтвердити особу Януковича й повідомити про місце його перебування, чи дати дозвіл на слідчі дії на своїй території. Наразі ж, заявив представник ГПУ, Генеральна прокуратура Росії не відповіла на запити української сторони.

Раніше у вівторок до Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України, куди викликали колишнього президента Віктора Януковича, прийшов його адвокат Віталій Сердюк. Він заявив журналістам, що Янукович не прибув сам, бо є підстави вважати, що на нього готується замах, і він боїться за своє життя. Сердюк нагадав, що колишній президент готовий свідчити шляхом телеконференції, залишаючись у Росії.

У четвер, 6 серпня Генеральна прокуратура опублікувала в офіційному виданні центральних органів виконавчої влади «Урядовий кур’єр» повістку колишньому президентові Віктору Януковичеві, якого викликали для проведення слідчих і процесуальних дій у кримінальному провадженні.

27 липня Печерський районний суд Києва дозволив проведення Генпрокуратурою заочного розслідування проти Януковича. Наступного дня його адвокати заявили, що їхній клієнт готовий давати свідчення українським слідчим і судовим органам у режимі відеоконференції. У Генпрокуратурі України цю заяву назвали піаром.

Як повідомляли в Генпрокуратурі, проти колишнього президента України загалом відкрито п’ять кримінальних проваджень: щодо «Межигір’я», Сухолуччя, злочинів на Майдані, злочинної організації, «Укртелекому».

Віктор Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він переховується на території Росії, яка не стала розглядати запити влади України про його видачу в рамках міжурядових домовленостей.

XS
SM
MD
LG