Доступність посилання

ТОП новини

Україна повертає важку артилерію через обстріли бойовиків (світова преса)


Загострення ситуацію спонукало главу МЗС Клімкіна терміново провести переговори з міністрами Франції та Німеччини аби засудити Росію

Світова преса пише про повернення українськими військовими важкої артилерії на попередні позиції в деяких точках Донбасу через найсильніші обстріли з боку сепаратистів з часу підписання Мінька-2 на початку року. Також пишуть і про запевнення міністра оборони Британії Майкла Фаллона, що Лондон готовий і надалі підтримувати Україну і не залишить її наодинці на тлі війни. Також є репортаж про «сепаратистське дербі» – матч між «збірними» угруповань «ДНР» та «ЛНР» в Донецьку, в якому «ДНР» виграла із рахунком 4-1. Але чи можна говорити про повернення до нормальності в місті, не дивлячись на футбол?

Міжнародне агентство Bloomberg повідомляє, що Україна повернула важку артилерію на лінію фронту після того, як українські позиції були піддані шаленому вогню з боку сепаратистів на сході України. Причому, зауважує агентство, інтенсивність обстрілів українських позицій є найбільшою нині за останні багато тижнів.

Озброєння було переміщено в селах неподалік Донецька після того, як сепаратисти пішли в наступ. Загострення ситуації на фронті спонукало українського міністра закордонних справ Павла Клімкіна провести термінові телефонні розмови з французьким та німецьким колегами і обговорити ускладнення відносин із Росією.

Сепаратисти-заколотники заперечують обстріли українських позицій, додає агенція. Водночас українські військові речники кажуть, що бойовики продовжують обстрілювати українські позиції на Донбасі.

За час конфлікту, який триває з весни минулого року, за даними ООН, загинуло вже 6700 людей, але гаряча фаза трохи вгамувалася після підписання додаткової угоди в лютому цього року. Але кілька разів виникало загострення через різні підходи до втілення домовленостей між Україною, Росією та сепаратистськими угрупованнями.

Новий спалах насильства, пише агентство, є додатковим головним болем для України, яка намагається дати собі раду з економічним спадом і готується до важких переговорів із кредиторами щодо реструктуризації боргу в 19 мільярдів доларів.

Агентство «Рейтер»: Україна каже про найсильніші обстріли заколотниками на Сході від лютого місяця:


Британський міністр оборони Майкл Фаллон, який відвідує Україну, заявив, що конфлікт в Україні перебуває в гарячій фазі і пообіцяв ще більше військової допомоги з боку Британії.

Як пише військовий кореспондент газети The Daily Telegraph, конфлікт ще не перетворився на заморожений, а східний кордон України перебуває під небезпекою з боку Володимира Путіна.

Як зауважує видання, Фаллон також дав зрозуміти, що Лондон буде готовий надіслати додаткових військових інструкторів для вишкілу української армії якщо Київ про це попросить. І взагалі Британія готова підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

Британський міністр відвідав тренувальний табір неподалік Києва, де працюють британські військові інструктори.

Наразі невеликий контингент британський інструкторів кількістю в 75 осіб працює в багатьох регіонах України, навчаючи українських бійців навикам ведення бойових дій у містах, розмінуванню та створенню потужніших захисних споруд.

Британці вже вишколили понад тисячу українських вояків і ще таку ж кількість будуть навчати до кінця цього року.

Як пише газета, Фаллон сказав, що з часу підписання останніх мінських угод понад 200 українських вояків втратили життя і понад 2000 отримали поранення. «Тобто, це не заморожений конфлікт і ми не полишимо Україну на самоті. Ми стоїмо пліч-о-пліч з Україною допоки існує загроза її кордонам і ми будемо підтримувати Україну як друга, який потерпає в біді», – цитує видання главу британського оборонного відомства.​

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк (праворуч) та міністр оборони Британії Майкл Фаллон під час зустрічі у Києві. 11 серпня 2015 року
Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк (праворуч) та міністр оборони Британії Майкл Фаллон під час зустрічі у Києві. 11 серпня 2015 року

Газета The Guardian вміщує репортаж про футбольний матч між «збірними» так званих «ДНР» та «ЛНР», який відбувся у Донецьку.

«На тлі повернення «Челсі», «Евертона» та «Манчестер Юнайтед» на футбольні поля після літньої перерви, тисячі людей в контрольованому сепаратистами Донецьку зайняли місця на трибунах під час видовища, яке, на їхню думку, було ліпшим за стару англійську Прем’єр-лігу. Команди з охоплених війною самопроголошених «народних республік» «ДНР» та «ЛНР» провели «сепаратистське дербі», а місцеві мешканці хоча б на нетривалий час повернулися до якоїсь нормальності», – пише газета.

З початком бойових дій на сході України свисток футбольних суддів замовк, а 50-тисячна Донбас-Арена у Донецьку, яка приймала матчі Євро-2012, є порожньою ось вже понад рік, пише видання.

«Шахтар» Донецьк нині грає свої матчі у Львові, а спортивна арена донецького хокейного клубу зруйнована через бойові дії. В Донецьку щодня чути звуки обстрілів. Але останніми вихідними приблизно 3500 людей – від бойовиків до молодих родин, тинейджерів та пенсіонерів – зібралися на стадіоні донецького «Металурга» на довгоочікуваний матч між «ДНР» та «ЛНР», які до цього вже провели по одній грі зі збірною командою Абхазії – ще одного сепаратистського анклаву, тільки на території Грузії.

«Це як казка. Бомби падають, але всі хочуть подивитися матч», – сказав виданню Зак Новак, американець з Нью-Йорка, який раніше воював на боці сербів на Балканах, а зараз допомагає донецьким сепаратистам.

Незважаючи на 35-градусну спеку, матч виявися запеклим, хоча «збірна» так званої «ДНР» виграла з рахунком 4-1, а група її підтримки вибігла на поле привітати гравців, вдягнених в синьо-чорно-червону форму кольорів прапору «ДНР».

Гардіан пише, що після матчу один з лідерів сепаратистів Денис Пушилін вручив кубок переможцям – пластикову копію Кубку світу і заявив: «Це – перша ознака відродження цього великого виду спорту в Донецькому регіоні». А «міністр» спорту «ДНР» Михайло Мішин розповів виданню про плани «ДНР» взяти участь в «чемпіонаті світу невизнаних держав».

Комусь матч видався ознакою повернення міста до нормальності, але газета цитує також одного донецького бізнесмена, який залишив трибуну після першого тайму, сказавши кореспондентові: «Все це нагадує цирк».

Кореспондент Гардіан Джек Лош: Забудьте про англійську прем’єр-лігу коли відбувається перше «сепаратистське дербі»:

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG