Доступність посилання

ТОП новини

Українська енергетика: вугільний «дисбаланс»


Екскаватор біля шахти «Холодна Балка» у Макіївці. Листопад 2014 року
Екскаватор біля шахти «Холодна Балка» у Макіївці. Листопад 2014 року

Нестабільний імпорт вугілля, вибухи на залізниці в зоні АТО – так працює енергетика. Але в уряді кажуть, що зимового колапсу не буде

Київ – Україна відчуває дефіцит вугілля на електростанціях, і тому купує електроенергію в Росії, повідомляють урядовці та енергетики. Енергогенеруючі компанії ДТЕК та «Центренерго» пояснюють перебої з паливом бойовими діями та неможливістю вивезти вугілля із зони бойових дій. Водночас сепаратисти кажуть, що не заперечують проти продажу вугілля Україні. Електростанції, що користуються паливом з-поза меж збройного конфлікту, почуваються краще. Експерти прогнозують, що взимку не уникнути відімкнень, якщо уряд та енергетики не налагодять постачання вугілля.

Зміївська ТЕС на Харківщині зупинилася 10 серпня, повідомляє державна енергогенеруюча компанія «Центренерго». У прес-службі компанії пояснили, що зупинити її довелося через відсутність палива.

Ідеться про те, що 9 серпня обстріли пошкодили залізничні колії між станціями Ясинувата і Скотовата, які перетинають лінію фронту між українськими і проросійськими силами на Донбасі. Трипільська ТЕС під Києвом, яка так само споживає вугілля із зони АТО, теж відчуває дефіцит палива, однак три її енергоблоки наразі працюють, заявляють у «Центренерго».

Тим часом українська енергосистема, яка досі є синхронізованою з російською, отримує додаткову електроенергію з Росії через дефіцит власної генерації, повідомляють у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.

«В умовах дефіциту виробництва електроенергії, щоб не відмикати наших споживачів і не нести штрафні санкції, ми змушені оформляти «перетоки» як імпорт електроенергії», – зазначили в прес-службі відомства.

У Міненерговугілля такий імпорт вважають вимушеним кроком і обіцяють припинити його, як тільки виробництво електроенергії в Україні вийде на необхідний рівень.

Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Днями міністр енергетики Володимир Демчишин повідомляв, що виробництво скоротили й українські гідроелектростанції: через низький рівень води у Дніпрі вони виробляють приблизно на чверть меншу потужність, ніж торік. За повідомленнями Міненерго, у нормальному режимі працює атомна енергетика, її частка в енергобалансі держави зросла майже до 60%.

Стабільно працюють ТЕС, які постачаються не з АТО – енергетики

Із 14 українських ТЕС чотири працюють ізольовано від загальної енергосистеми України, забезпечуючи окремі території, так звані «енергоострови». Ще частина відчувають дефіцит вугілля через бойові дії та низку інших причин, пояснив у коментарі Радіо Свобода виконавчий директор компанії «ДТЕК-Енерго» Дмитро Сахарук. Наведені ним цифри є близькими до тих, які озвучують в уряді.

«Це загальна ситуація: атомні електростанції частково в ремонті, деякі ТЕС працюють в ізольованих «енергоостровах», деякі зупинилися через відсутність палива. Тому нині ми маємо дефіцит електроенергії від одного до трьох гігават. Половина теплових станцій працюють на антрациті, який видобувається у зоні АТО. Вивозити його нині складно. До того ж, у неділю вибухом пошкодило залізничну гілку Ясинувата – Скотовата», – констатує Сахарук.

За словами представника правління ДТЕК, вивіз вугілля із зони конфлікту був проблематичним останні півтора року, однак в останні місяці навіть дещо виріс.

«Минулорічні запаси, які ще лишалися на електростанціях, ми витратили, тому нині працюємо «з коліс», – так пояснює енергетик нинішні проблеми. – Тарифи для теплогенерації для нас є дискримінаційними, вищий тариф на електроенергію міг би поліпшити ситуацію із закупівлею вугілля за кордоном».

Україна імпортує вугілля, яке здатне замінити «антрацит», що видобувається в зоні конфлікту, з Південної Африки та з Росії. Однак цей імпорт наразі не є значним.

Днями державна компанія «Укренерго» направила до СБУ листа про те, що ДТЕК нібито саботує постачання вугілля на електростанції і затягує ремонти енергоблоків.

Однак в українських медіа з’являються повідомлення про те, що енергетична нестабільність викликана протистоянням між прем’єром, міністром енергетики та енергогенеруючими компаніями, які нібито «виторговують для себе преференції».

Іде не торг, а координація дій між видобувниками вугілля, державою і виробниками електроенергії
Дмитро Сахарук

Дмитро Сахарук оцінює ситуацію інакше: «Іде не торг, а координація дій між видобувниками вугілля, державою і виробниками електроенергії, для того, щоб усі могли стабільно працювати».

У понеділок міністр енергетики Володимир Демчишин заявив, що компанія ДТЕК нібито навмисно тримає вугілля не на електростанціях, щоб нагнітати ситуацію. На це керівник антикризового енергетичного штабу компанії ДТЕК Антон Ковалишин написав у соцмережах, що вугілля «газових» марок, яке видобувається за межами зони АТО, завантажене у вагони і чекає відправлення на електростанції – бракує локомотивів. У компанії наголошують: Курахівська ТЕС та інші їхні потужності, які споживають газове вугілля, не відчувають дефіциту і працюють на повну потужність.

Сепаратисти постачають половину видобутого вугілля Україні?

Раніше ватажок проросійського збройного угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький заявляв, що згоден продавати українському уряду вугілля з районів Луганщини, які нині контролюють його бойовики та російські військові. Нині інформагенція, підконтрольна угрупованню «ДНР», цитує сепаратиста Руслана Дубовського, який називає себе «міністром енергетики ДНР». За його словами, половину вугілля, що видобувається на території, яку контролює угруповання ДНР, постачають на українські теплоелектростанції.

Основна причина дефіциту електроенергії та палива на електростанціях – це складність транспортування вугілля із зони бойових дій, із цим погодився у розмові з Радіо Свобода й керівник енергетичних програм «Діксі-груп» Роман Ніцович.

«Шляхи постачання вугілля руйнуються від бойових дій, та й самі угоди з постачання із зони АТО можуть бути сумнівними з юридичного боку. ДТЕК вважає тариф на електроенергію для ТЕС занадто низьким для покриття витрат, тоді як міністр енергетики Володимир Демчишин називає його достатнім. Є проблеми з імпортними контрактами: постачання вугілля з ПАР і з Росії не є стабільним. Міненерго каже, що запаси палива на ТЕС приблизно такі ж, як і в грудні 2014 року. Але треба розуміти, що це вугілля розташоване нерівномірно»,­ – пояснює Роман Ніцович, згадуючи про те, що склади Луганської та Бурштинської ТЕС є досить заповненими, тоді як частина електростанцій, навпаки, зупиняються через відсутність вугілля.

Експерт зазначає, що нині дефіцит електроенергії в українській енергосистемі становить від одного до трьох гігават. Такі ж цифри називають у ДТЕК та в Міненерго. Романи Ніцович прогнозує, що взимку ситуація може бути ускладненою, оскільки в холоди енергоспоживання зросте, і якщо до цього енергетики і влада не вирішать вугільне питання, віялових відімкнень не уникнути.

Інший енергетичний експерт Юрій Корольчук, натомість, основну провину за нинішню ситуацію покладає на уряд. За його словами, вугільне питання треба було вирішувати на початку року, а не за два місяці до опалювального сезону.

А віце-прем’єр Валерій Вощевський запевняє, що попри складну ситуацію, енергетичного колапсу взимку не буде. За його словами, уряд уже розробив різні сценарії дій для підтримки енергетичної стабільності в зимовий період.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG