Доступність посилання

ТОП новини

Соцзабезпечення Нацгвардії: чим незадоволені бійці?


Українські військовослужбовці біля села Відродження, недалеко від Артемівська. Червень 2015 року. Ілюстраційне фото
Українські військовослужбовці біля села Відродження, недалеко від Артемівська. Червень 2015 року. Ілюстраційне фото

Нацгвардійці скаржаться на бюрократичні перепони щодо отримання соціальної допомоги

Андрій Прокопенко

У Національній гвардії України повідомляють, що на даний час повністю виплатили одноразову допомогу своїм постраждалим військовослужбовцям та їхнім сім’ям. Окрім того, запевняють, що добровольці в Нацгвардії служать на тих же соціальних засадах, що й і військові-контрактники. Але колишні та діючі бійці військового формування вважають, що держава повинна значно спростити бюрократичні перепони для отримання соціальної допомоги.

Начальник служби соціальної роботи відділу гуманітарного забезпечення управління по роботі з особовим складом Головного управління Національної гвардії Валерій Шандурський повідомив, що під час проведення Антитерористичної операції загинуло 167 національних гвардійців, 708 отримали травми і поранення, 30 зникли безвісті, 10 перебувають у заручниках.

За його словами, держава у повній мірі надає соціальний захист своїм бійцям: виплачує одноразову допомогу постраждалим військовослужбовцям і сім’ям загиблих, займається реабілітацією поранених, проводить протезування, забезпечує житлом.

Виплачено одноразову грошову допомогу понад двомстам військовослужбовцям, які отримали поранення
Валерій Шандурський

Підполковник Шандурський каже, що на виплати одноразової допомоги 131 сім’ї загиблих нацгвардійців витрачено майже 80 мільйонів гривень. «Також виплачено одноразову грошову допомогу понад двомстам військовослужбовцям, які отримали поранення. На даний час заборгованості по виплатах одноразової грошової допомоги в різних категоріях в Національній гвардії немає», – зазначає начальник служби соціальної роботи.

Окрім того Шандурський звертає увагу, що добровольці, які згодом увійшли до лав Нацгвардії, користуються такими ж соціальними гарантіями, як і військові-контрактники. «На даний час вони користуються повним пакетом соціальних програм, які передбачені для військовослужбовців Національної гвардії, тобто це і заробітна плата на відповідному рівні, і відпустки», – каже підполковник.

Не стільки допомога, як бюрократичні перепони

Проте колишній доброволець Нацгвардії Олексій із позивним «Камаз», комісований через поранення, був дуже здивований заявою посадовця.

«Я б сам хотів задати питання, скільки треба вибігати за тою допомогою? І яка та допомога мізерна – добровольцям виплачують майже 50 відсотків від того, що отримують у Збройних силах. Реабілітацію я проходив від волонтерів», – розповів Радіо Свобода Олексій.

У прес-службі спецполку «Азов», який входить до структури Національної гвардії, погоджуються, що держава певною мірою фінансує їхніх бійців, але тільки у вигляді заробітної плати та мінімальної соціальної допомоги.

Заробітну плату бійцям виплачує держава, яка також частково допомагає у реабілітації. Але більшість проходить реабілітацію за допомогою нашої власної соціальної служби
Степан Байда

«У нашого полку є спеціальна служба юридичного та соціального забезпечення, яка використовує ту допомогу, що надається державою. Але це теж на так просто – там є свої бюрократичні перепони. І ми, зі свого боку, також намагаємося допомагати бійцям і їхнім рідним. Заробітну плату бійцям виплачує держава, яка також частково допомагає у реабілітації. Але більшість проходить реабілітацію за допомогою нашої власної соціальної служби», – пояснив голова прес-служби «Азову» Степан Байда.

«На папері добре, а в житті – просто знущання чиновника» – Яценюк

Політику соціальної допомоги бійцям АТО розкритикував під час засідання уряду прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він висловив незадоволення тим, як влада – як центральна, так і місцева – турбується про українських героїв. Починаючи від земельних ділянок – адже навіть немає єдиного реєстру, кому дали землю, а кому ні, – і закінчуючи матеріальним забезпеченням і реабілітацією.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Прем’єр розказав, що офіційні звіти не відповідають скаргам громадян, які він отримує під час робочих поїздок, «коли реальні хлопці розказують, як це все відбувається»: «На папері добре, а в житті – просто знущання чиновника», – зазначив Яценюк.

Він доручив до наступного засідання уряду розробити проекти актів для спрощення надання соціальних послуг учасникам АТО.

Не зважаючи на спроби Нацгвардії замовчати негаразди в соціальному забезпеченні, очевидно, що проблема в цій сфері дійсно існує. З огляду на коментарі добровольців і чиновників, головним чином проблема полягає в бюрократії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG