Доступність посилання

ТОП новини

Японія продовжить гранти за умови виконання зобов’язань щодо харківської опери


Після погроз Японії у харківському оперному театрі почали встановлювати обладнання
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Після погроз Японії у харківському оперному театрі почали встановлювати обладнання

Отримане від уряду Японії електроосвітлювальне обладнання мало би працювати в театрі ще в 2009-10 роках

Харківська опера відкладає відкриття театрального сезону на три місяці – до листопада. Там у великій залі розпочинається монтаж електроосвітлювального обладнання, отриманого 2009 року за грантом від уряду Японії. Відтак творчий склад колективу відправили на вимушений простій. Натомість, актори і музиканти оприлюднили звернення, де обурюються, що їх позбавили роботи на три місяці, мовляв, можна було би паралельно і вистави показувати, і глядацьку залу переоснащувати електронікою. Керівництво ж опери наполягає, що встановлення японського світлового обладнання – справа термінова, бо інакше, кажуть вони, це обернеться міжнародним скандалом.

ЗАВАНТАЖИТИ

Кожен режисер мріє про сучасне обладнання для світлового вирішення вистави, говорить Армен Калоян, режисер останньої прем’єрної оперної вистави «Кармен».

«Пів вистави можна зробити гарно тільки на світлі, бо музика у нас є з оркестром», – зауважує він.

У театрі склалася критична ситуація – музикант

Утім, режисера, балет, оперних співаків та музикантів оркестру не надто тішить перспектива тримісячного простою через ремонтні роботи. У зверненні творчого колективу до обласної державної адміністрації, Міністерства культури висловлюється нерозуміння дій адміністрації театру: митці запитують, чому оголошений простій трупи настільки тривалий, а сам театр зачинений навіть для музикантів. Вони вважають, що згортання вистав і концертів – це злочин.

Cезон почнеться на три місяці пізніше – три місяці театр нічого не буде заробляти
Ігор Єрьоменко

«В результаті в театрі склалася критична ситуація: сезон почнеться на три місяці пізніше – три місяці театр нічого не буде заробляти. Трупа театру без репетицій, творча підготовка вистави втрачає форму і потрібен час на відновлення, власне, для чого завжди й потрібен місяць перед відкриттям сезону. Зараз артистів оркестру, хору просто не пускають до театру навіть для індивідуальних занять», – змальовує ситуацію в колективі музикант оркестру Ігор Єрьоменко.

Гендиректор Харківського національного театру опери та балету імені Лисенка Олег Орищенко переконаний, що права акторів ніхто не порушує, їм – поки триватиме офіційний простій, як це передбачає закон – платитимуть 66 відсотків зарплатні. При цьому керівник театру не приховує: вимушений простій доводиться використовувати для заощадження зарплатного фонду.

«Ми всі чудово знаємо, що всі колективи культури в Україні мають недофінансування. Заборгованість по зарплаті до кінця року, що передбачається, складе майже 3 мільйони 700 тисяч. Передусім вимушений простій пов’язаний з реалізацією японського гранту, але я уточнюю, якщо навіть зараз ми не підемо на простій, то до кінця року ми будемо вимушені ухвалювати якісь заходи для того, щоб компенсувати дефіцит фінансування, який планується до кінця року», – зазначив очільник оперного театру.

Японське освітлювальне обладнання припадає пилом у театральних кулуарах

Нове освітлювальне обладнання, отримане в рамках культурного гранту від уряду Японії, мало би працювати в харківській опері ще в 2009-10 роках. Але його встановлення відкладалося через відсутність коштів в української сторони, а тоді – за умовами гранту – за фінансування монтажних робіт відповідала облдержадміністрація. Потім змінювалися уряди та пріоритети в фінансуванні, в результаті чисельних тендерів змінювалися підрядники, які б мали підключити електроніку. Олег Орищенко розповів, що японських послів в Україні, ба навіть уряд Японії не влаштовувало, що передане освітлення валяється в кулуарах театру, припадаючи пилом. Питання з фінансуванням проекту українською стороною вирішилося тільки тоді, коли японський уряд попередив: жоден грант в Україну не прийде з Японії, поки не буде виконаний цей проект.

Відповідні домовленості були досягнуті на початку липня під час зустрічі президента України Петра Порошенка з прем’єр-міністром Японії Сіндзо Абе, після чого і стало можливим виділення з держбюджету понад тримільйонної суми на монтажні роботи.

За словами гендиректора Харківського національного театру опери та балету, незабаром художники і режисери будуть працюватимуть зі світло-системою фірми «Тошиба».

«Цифрове обладнання, яке буде встановлене, дозволить наперед програмувати, прописувати світло-партитуру на весь спектакль, окрім цього, обладнання дозволяє автоматично керувати світлоприладами, висвічувати на сцені соліста або певні точки, що рухаються», – розповів Радіо Свобода керівник театру.

Заміна світло-системи на японську не вирішить повністю проблеми зі сценічним світлом. Як каже гендиректор театру, тепер потрібно шукати грошей на самі софіти та прилади, що відтворюють візуальні спецефекти за задумом творців спектаклю.

У попередні роки Японія за допомогою грантів допомагала з переоснащенням оперних театрів Києва, Львова та Одеси.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG