Доступність посилання

ТОП новини

Росія повернулась у дорадянські часи – російський філософ Горюнов


Максим Горюнов, російський філософ і публіцист, викладач Московського державного університету
Максим Горюнов, російський філософ і публіцист, викладач Московського державного університету

«Якщо в Україні виникне держава, побудована на повазі, до вас приїде півсвіту…»

Андрій Прокопенко

Росія стала такою, якою була раніше, ще в радянські і дорадянські часи. Росіяни не підтримують державну систему, вони просто бояться свого Левіафана. Такі думки під час виступу в Києві висловив російський філософ і публіцист, викладач Московського державного університету Максим Горюнов. Радіо Свобода публікує основні тези, якими російський філософ поділився з українськими журналістами.

Про справжнє обличчя Росії

«Було таке відчуття, що Росія з 1991 року сильно змінюється. Здавалося, що ось цей царський період, радянський період – все пішло в минуле, і тепер буде нова Росія: вільна, демократична, легка, процвітаюча. Але у 2014 році виявилося, що це не так – Росія стала такою, якою була раніше. Уявіть собі, що людина намагалася кинути палити, майже кинула, відчула вже смак свіжого повітря... А сьогодні хапає пачку цигарок і знову починає палити. Пачку за пачкою, надолужуючи все, що втратила. Зірвалася».

Про «Кримнаш»

«Мені цікаві тексти першої половини XIX століття. Я відкриваю їх, читаю їх – і що я там бачу? Я бачу там «Кримнаш». Добре... Я беру тексти «ломоносівських» часів – я бачу «Кримнаш». Росія завжди була такою».

Про російський Левіафан

«Держава – це Левіафан. Левіафан – це чудовисько, яке поширює навколо себе страх, і за рахунок цього страху люди мовчать. Російський Левіафан величезний, страшний, жахливий. Він дуже старий – його ще Іван Васильович Грозний ввів сюди. Тому коли підходиш до людини і питаєш його «Ви підтримує політику Володимира Путіна?» – вона не бачить Володимира Володимировича Путіна – вона бачить дуже страшне чудовисько».

Про 86-відсодкову підтримку Путіна

«Це не 86% підтримки – це 86% зляканих».

Про підтримку донбаських сепаратистів

«Ті, хто їдуть на Донбас, це меншість. Я ходив на мітинги «за Донбас», який влаштовував Лимонов, і там стоять люди, які воювали на Донбасі... Три людини. Ви просто уявіть собі 15-мільйонну Москву, і на мітинг «ветеранів Донбасу» приходять 5 осіб. П’ятнадцять хвилин триває мітинг. Прохолодно. Міліціонери мнуться. Прийшли з десяток дівчаток за автографом Лимонова. І все».

Про український Левіафан

«У вас свого Левіафана немає. А до найближчих Левіафанів – російського або польського – тисяча кілометрів. Тому українське суспільство м’якше. Ваш Левіафан тільки зростає. Виросте. Ви ще змінитесь».

Про майбутнє України

«Якщо в Україні виникне держава, побудована на повазі, до вас приїде півсвіту. Якщо тут реально будуть виконувати вимоги поліцейського не через страх, а через повагу, то до вас приїдуть всі. Тут буде весь цвіт американської науки, німецької. Але є історія, є люди, які писали про політику, про державу. Я не думаю, що Україна виняток».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG