Доступність посилання

ТОП новини

Мером Харкова хоче стати мільйонер, колишній друг Добкіна


Харківський бізнесмен посварився з Добкіним і планує потіснити Кернеса
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:48 0:00

Харківський бізнесмен посварився з Добкіним і планує потіснити Кернеса

«Сьогодні Російська Федерація – головний експортер і імпортер для України. Це значить те, що не тільки у мене бізнес у Росії»

У Харкові мільйонери з команди колишнього регіонала Михайла Добкіна змагатимуться за крісло міського голови. Це стало відомо з заяви у «Фейсбуці» одного із найбагатших харків’ян – Юрія Сапронова. За його словами, він на вибори піде як самовисуванець. Обіцяє, що основою його команди стануть волонтери, які матимуть вирішальне слово при ухваленні рішень.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:38 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У волонтерських колах неоднозначно сприйняли заяви майбутнього кандидата на посаду міського голови. Сапронов, мовляв, використовує у своїй PR-компанії людей, які займаються благодійними проектами, пов'язаними з вимушеними переселенцями та військовими в АТО. Тиждень тому в Харкові на вулицях з’явилися рекламні білборди, де Юрій Сапронов стоїть на тлі символіки громадської організації «Харківська волонтерська сила». Проукраїнські активісти пригадують Юрію Сапронову участь у справах харківських регіоналів і роботу в облдержадміністрації, коли її головою був Михайло Добкін.

Радіо Свобода зустрілося з підприємцем, господарем елітного гольф-клубу, майбутнім кандидатом на посаду міського голови Юрієм Сапроновим. І перше запитання якраз і стосувалося дружби між Михайлом Добкіним та мільйонером Сапроновим.

Добкін, до вересня минулого року був моїм товаришем. У вересні минулого року сталося серйозне розходження

Юрій Сапронов: Михайло Добкін, як мінімум, до вересня минулого року був моїм товаришем. У вересні минулого року сталося серйозне розходження, ми по-різному поставилися до одного з моїх волонтерських проектів. Я вислухав не дуже приємні слова, я у такий самий спосіб відповів і дуже сильно хвилювався через те, що Михайло мене не зрозумів, бо я абсолютно був переконаний, що правий був (зараз теж я переконаний у своїй правоті), після цього, можливо, кілька разів бачилися в літаку Київ-Харків і вся наша розмова обмежувалася словами: «Привіт! Як справи? – Нормально! – А у тебе? – Теж нічого». Все, точка. Це вже випалена земля всередині, це моє, до цього повернення бути не може, бо це було принципове розходження в поглядах.

– А нинішній міський голова, як я розумію, – головний Ваш конкурент за крісло міського голови, так само діловий партнер, Ви приятелюєте?

Геннадія Кернеса я знаю років із дванадцять. Я не можу сказати, що ми є друзями, ми знайомі, добре знайомі

– Геннадія Кернеса я знаю років із дванадцять. Я не можу сказати, що ми є друзями, ми знайомі, добре знайомі. Я не думаю, що у когось у місті є дружні стосунки з Геннадієм Адольфовичем, тому тут Добкін окремо, а Кернес окремо.

У мене з Геннадієм Адольфовичем бізнес-стосунків немає і не було. Він харківський міський голова. Тому, коли з’являються запитання у прокуратури щодо землі, де зведений гольф-клуб, я розмовляв з Геннадієм щодо позиції міської ради, бо мої юристи вважають так і так, а міська рада в цьому питанні є другим відповідачем. Ці питання ми можемо з ним обговорювати.

– Але волонтерські проекти за Вашою участю пов’язані з переселенцями з Донбасу та Криму. І тут, так чи інакше, Ви торкаєтеся військового конфлікту, а ставлення до цього всього Михайла Добкіна всім відоме.

– Безумовно. Я готовий висловитися з цього питання.

– До речі, дописувачі у «Фейсбуці» Вам дорікали, що в пості про наміри балотуватися на посаду міського голови Ви жодного слова не сказали про своє ставлення до війни, до Путіна і Росії. Людям цікава Ваша позиція.

– Гаслами, кричалками я ніколи не говорив, це не конструктивною. Путін – це президент Росії, яка сьогодні веде військову агресивну політику проти України.

– При цьому, як я розумію у Вас залишився бізнес у Росії?

– Так, є.

– Наскільки вважаєте етичним продовження бізнесу, коли триває війна між Україною та Росією?

Сьогодні Російська Федерація – головний експортер і імпортер для України. Це значить те, що не тільки у мене бізнес у Росії

– Знаєте, хто є сьогодні імпортером номер один в Україні? Російська Федерація. Це за статистичними даними за п’ять місяців цього року – від Міністерства економіки України. А хто посів перше місце за експортом? Російська федерація. Себто сьогодні Російська Федерація – головний експортер і імпортер для України. Це значить те, що не тільки у мене бізнес у Росії, але й у великої кількості людей є економічні зв’язки з Російською Федерацією.

У мене є українська компанія, яка працює в інтересах двох російських компаній – це консалтинг та інженерінг

Мої торговельно-економічні стосунки з Росією полягають у наступному: сьогодні у мене є українська компанія, яка працює в інтересах двох російських компаній – це консалтинг та інженерінг. Тобто ця компанія консультує і просуває дві російські компанії на двох будівництвах у Західному Сибіру і пропонує цим російським компаніям українську робочу силу. Більше ніж тисяча українців офіційно працюють у Російській Федерації і отримують зарплату, привозять її в Україну, годують родини і витрачають тут гроші.

– Але питання моралі все таки залишається? Коли український бізнес продовжує працювати на російську економіку – тим самим він, так би мовити, підтримує армію агресора, яка вбиває українських солдатів…

Якщо буде закон, який забороняє торгово-економічні стосунки з Російською Федерацією, я гарантую: рівно за тиждень цей бізнес по можливості буде проданий

– Я законослухняна людина і якщо буде закон, який забороняє торгово-економічні стосунки з Російською Федерацією, я гарантую: рівно за тиждень цей бізнес по можливості буде проданий або я не знаю, що з ним станеться. І якщо АТО буде названо війною, за таких умов бізнес теж згорну в Росії. Проте сьогодні в Україні є подвійні стандарти, тому я зараз кажу Вам так, як воно є.

XS
SM
MD
LG