Доступність посилання

ТОП новини

«Через ситуацію в країні зростає рівень гомофобії» – правозахисник


«Марш рівності» у Києві. Червень 2015 року. Ілюстраційне фото
«Марш рівності» у Києві. Червень 2015 року. Ілюстраційне фото

В Одесі суд заборонив проведення акції представників ЛГБТ-спільноти «Марш рівності», з огляду на ризики вуличних сутичок

Одеса – Одеський окружний адміністративний суд заборонив проведення в місті правозахисної акції представників ЛГБТ-спільноти «Марш рівності», що був запланований на суботу, 15 серпня. Головна мотивація – високі ризики вуличних сутичок. Адже цими вихідними, окрім фестивалю квір-культури (тобто своєрідної, ексцентричної), в Одесі заплановані футбольні матчі.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У МВС скасування вуличної ходи коментують бажанням запобігти можливим заворушенням, подібним до тих, які відбулися під час «Маршу рівності» в Києві у червні цього року. Натомість організатори фестивалю «Одеса Прайд 2015» заявили, що за день до відкриття всі домовленості з орендаторами приміщень, де мали відбуватися дискусії та кінопокази, були скасовані. За їхніми словами, власників нібито залякали можливими терактами та масовими заворушеннями. Тепер проведення фестивалю взагалі опинилося під загрозою.

Голова оргкомітету фестивалю «Одеса Прайд 2015» Анна Леонова говорить, що готуючись до проведення фестивалю організатори очікували на можливі провокації.

«Одеса – це друге місто в Україні за кількістю представників ЛГБТ, що у ньому проживають. Трирічний досвід проведення подібних заходів у Києві дозволив нам спробувати організувати щось подібне тут. На момент, коли ми розсилали інформацію для своїх іноземних гостей та гостей з інших міст, футбольний матч ще не був анонсований. Однак ми очікуємо провокацій не лише з боку ультрас», – пояснила Анна Леонова на брифінгу.

Запланована вулична хода представників ЛГБТ-спільноти викликала дискусії серед громадськості. Низка патріотичних організацій майже одразу розкритикувала проведення подібних заходів в Одесі. Представники християнських церков міста також зробили офіційне звернення до міської та обласної влади, МВС та СБУ з проханням заборонити проведення «Маршу рівності» в Одесі.

Третина злочинів проти ЛГБТ скоєні через ненависть

За словами працівника правозахисного ЛГБТ-центру «Наш Світ» Олександра Зінченкова, з кожним роком рівень гомофобії в країні росте. Про це свідчить високий рівень злочинів, скоєних на ґрунті ненависті. На такі випадки порушення прав ЛГБТ припадає приблизно третина усіх зареєстрованих випадків.

«Значно збільшилась кількість злочинів, скоєних на ґрунті ненависті. Не останню роль в цьому зіграли події останніх півтора року, коли в країні зросли екстремістські настрої. На мою думку, головна проблема полягає у поведінці держави, у її так званій позиції «страуса», вона не хоче звертати на це увагу», – пояснив правозахисник у коментарі для Радіо Свобода.

Рішення одеського суду активісти «Одеса Прайд 2015» планують оскаржити. Як зазначає правозахисник Олександр Зінченков, до Європейського суду з прав людини кілька років тому надіслали позов щодо легітимності заборони «Маршу рівності» в Києві. Однак, за словами юриста, рішень доводиться чекати роками.


На цю ж тему:

14.08.2015
«На нас чиниться тиск» – організатор квір-фестивалю в Одесі

Кремлівські пропагандисти, українські праворадикали, міська рада, міліція і суд проти квір-фестивалю в Одесі далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG