Доступність посилання

ТОП новини

Лише підрозділи військ Росії мають на Донбасі 100 «Градів» (світова преса)


«Озброєні і підтримувані Росією бойовики у східній Україні переходять під повне командування Росії» – професор Нью-Йоркського універсистету

Недільний додаток до британського видання The Independent, повідомляючи про можливість перекидання Росією додаткових підрозділів війська на українську територію, пише про поступове перебирання на себе російськими військовими командування бойовиками у Східній Україні. А базоване у Брюсселі суспільно-політичне інтернет-видання Politico наводить слова міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, який визначає ситуацію в Україні як вибухонебезпечну. Тим часом проросійські бойовики пропонують владнати війну на сході України змаганнями із танкового біатлону. Британський часопис The Times пише, що ця божевільна пропозиція має на меті відволікти увагу від проблем на підконтрольних бойовикам територіях.

Британське періодичне видання The Independent on Sunday друкує матеріал «Україна побоюється широкомасштабної війни, тоді як Росія надсилає більше війська». У цій статті повідомляється, з посиланням на українських військових, що Росія збільшила число війська, яке перебуває на українській території, або у безпосередній близькості від українського кордону, до більш ніж 50 тисяч вояків. Все це, на думку автора статті Адама Нейтана породжує побоювання помітної ескалації конфлікту, який вирує на сході України.

The Independent on Sunday пише, що, за підрахунками, близько 9 тисяч російських вояків вже перебуває на терені України. Решта базується у прилеглому російському регіоні з центром у Ростові-на-Дону. Тут також йдеться про механізовані батальйони швидкої дії і командні системи. Часопис зазначає, що все це існує на додаток до тих понад 33 тисяч бойовиків із так званих протизаконних збройних формувань, які діють у Східній Україні. Ці формування, втім, мають, за інформацією британського видання, 400 бойових танків і близько 2 тисяч броньованої техніки, й готової до бойових дій.

Адам Нейтан пише, що попри останнє відносне затишшя на полі бою, це накопичення російських сил викликає серйозне занепокоєння. Також, останні обстріли забороненими системами «Град» з боку бойовиків посилюють напруженість і вже вчергове порушують мінські угоди. Для прикладу, Нейтан додає, що лише у ніч із п’ятниці на суботу було зареєстровано 175 окремих порушень бойовиками мінських угод.

Далі The Independent on Sunday повідомляє, що у селищі Опитне кореспондент видання став свідком обстрілу з боку бойовиків п’ятьма ракетами, які впали 15 метрів одна від одної, утворивши кратери у 10 метрів завширшки і 3 метри глибиною. Часопис наводить слова місцевої мешканки похилого віку, яка розповіла, як її дочку та трьох онуків було відвезено українськими військовими до шпиталю у критичному стані з серйозними пораненнями.

«Я дякую українським військовим за те, що вони так швидко відреагували на те, що сталося. Ми хочемо, аби війна закінчилась, і більше не було безневинних жертв», — каже ця мешканка Опитного на ім’я Наталія.

Британське видання додає, що згідно з інформацією, з якою ознайомився його кореспондент, 300 систем ракетного вогню «Град» перебувають на окпованій частині Донбасу. 200 із них – у руках підтримуваних Росією сепаратистів, і ще 100 мають підрозділи російського війська, що перебувають на українській території, включно із системами, що базуються всередині футбольного стадіону в Донецьку.

Насамкінець The Independent on Sunday наводить слова Марка Ґалеотті, професора глобальних відносин Нью-Йоркського університету, який вважає, що існують докази того, що Росія готує свої сили, які можуть бути використані для нового наступу в Україні. На додаток, професор Ґалеотті вважає, що у командуванні бойовиків відбуваються зміни.

«Навіть більш показовим, аніж збільшення числа російських вояків в Україні, постає «колонізація» кадровими офіцерами російського війська та служб безпеки командних структур так званих «ДНР» і «ЛНР». Відтак, озброєні і підтримувані Росією бойовики переходять під повне командування Росії», – каже професор Марк Ґалеотті.


Європейське суспільно-політичне інтернет-видання Politico, яке базується у Брюсселі, друкує статтю Сінтії Крут із назвою «Німеччина побоюється ескалації у «вибухонебезпечній» Україні». Матеріал розпочинається з витягу з інтерв’ю міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра німецькому часописові Bild am Sonntag, у якому німецький міністр висловлює своє занепокоєння можливістю ескалації конфлікту у Східній Україні.

«Ситуація в Україні є вибухонебезпечною. Якщо обидві сторони конфлікту не почнуть вибудовувати мирний процес вже незабаром, постає реальний ризик нової військової ескалації», – заявив Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Видання пише, що Штайнмаєр запропонував, аби українці та росіяни провели переговори з Організацією з безпеки і співробітництва у Європі (ОБСЄ) в намаганні послабити напруження. Західні союзники України звинувачують Москву у безпосередній участі у конфлікті, що є порушенням мінських домовленостей про припинення вогню. Кремль, у свою чергу, як зазначає авторка статті, все це активно відкидає, звинувачуючи українське військо у браку співпраці.

Британський часопис The Times містить статтю під назвою «Давайте закінчимо цю війну перегонами на танках, кажуть бойовики в Україні». У матеріалі повідомляється, що проросійські бойовики запропонували владнати збройний конфлікт у Східній Україні змаганням із так званого танкового біатлону, який було «винайдено» в Росії 2013 року. The Times наводить слова одного з військових ватажків проросійських бойовиків на сході України, якого називають майор Петро Ручов, який оприлюднив цей заклик до українського уряду.

Часопис пояснює, що танковий біатлон – це танкові перегони з пострілами у цілі вздовж траси цих військових змагань, додаючи, що пропозицію бойовиків зі зневірою сприйняли поміж українських військових.

«Ця пропозиція – це просто межа божевілля. Це не має жодного сенсу. Чому ми, власне, мусимо грати у якісь ігри з терористами? Єдине, що нам треба з ними зробити, це знешкодити їх. Ми ніколи не пристанемо на щось подібне», – заявив полковник Андрій Лисенко, речник українського війська.

Водночас, як додає The Times, в українських соціальних мережах висловлюється підозра, що запрошення до проведення змагань з танкового біатлону може використовуватись, як прикриття перекидання танкової техніки та живої сили з Росії до Східної України. Британський часопис зазначає, що оглядачі також висловлюють свій скептицизм щодо цього, вбачаючи у пропозиції бойовиків ще одну спробу, як подається, двох «квазі-держав» відволікти увагу від соціальних проблем та відсутності якогось бодай засадничого врядування на цих, підконтрольних бойовикам, територіях.

«Це ще один елемент до того, аби зрозуміти, що за люди перебувають на тому боці. Це гра подібна до «російської рулетки». Хтось напевно загине. Але для чого? Лише для того, аби отримати задоволення? Але війна – це не задоволення, це трагедія», –цитує видання директора дослідницького центру закордонної політики і міжнародної безпеки Олексія Мельника.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG