Доступність посилання

ТОП новини

«Розправа над заручниками»: у Москві судять руферів за перефарбовану зірку


Радянська зірка перемальована в українські кольори та український прапор на будівлі сталінської висотки розташованої на Котельницькій набережній. Москва, 20 серпня 2014 року
Радянська зірка перемальована в українські кольори та український прапор на будівлі сталінської висотки розташованої на Котельницькій набережній. Москва, 20 серпня 2014 року

Вони демонстративно заявили, що якщо Мустанг не прийде і не здасться, вони покарають людей, яких затримали

У Таганському суді Москви 17 серпня розпочався процес у так званій «справі руферів». П'ятьох молодиків-бейсджамперів (бейсджампери – спортсмени, що стрибають з парашутом з висотних будинків) звинувачують у тому, що майже рік тому, 20 серпня 2014 року, вони пофарбували зірку на шпилі висотного будинку на Котельничеській набережній Москви жовтою і синьою фарбою та встановили там український прапор. Відразу після гучної акції київський руфер Григорій Mustang Wanted заявив, що це він перефарбував зірку і вивісив прапор України в центрі Москви. Фотографії він опублікував у соціальних мережах. Проте співробітники Слідчого комітету Росії затримали бейсджамперів, які під час акції стрибали з висотки, і порушили кримінальну справу за статтями «хуліганство» і «вандалізм». Їм загрожує від 3 до 7 років позбавлення волі.

Майже рік четверо бейсджамперів – 34-річний Олександр Погрєбов, 27-річні Олексій Широкожухов та Євгенія Короткова та 26-річна Ганна Лепьошкінапровели під домашнім арештом, до якого їх засудив ще минулого року Таганський суд Москви. П'ятий фігурант справи – 23-річний руфер Володимир Подрєзов – практично стільки ж часу провів у слідчому ізоляторі: суд відправив його під варту 28 серпня минулого року.

Спочатку слідство вважало, що це перші четверо перефарбували зірку і встановили прапор на шпилю висотки. Потім в мережі з'явилося звернення руфера Павла Ушивця, відомого як руфер Григорій Mustang Wanted, який взяв відповідальність за акцію на себе. І версія слідства змінилася – тепер слідчі вважають, що зірку перефарбували Володимир Подрєзов і Григорій Mustang. Вони ж і вивісили на будівлі прапор України. Четвірка ж руферів, знаючи, що Mustang перефарбовував зірку, стрибнула з висотки з метою «привернути увагу до пофарбованої зірки».

«Mustang Wanted» на розфарбованій зірці висотки в Москві, фото з його фейсбуку
«Mustang Wanted» на розфарбованій зірці висотки в Москві, фото з його фейсбуку

Погрєбов, Широкожухов, Короткова та Лепьошкіна не заперечують, що в ніч на 20 серпня перебували на даху висотки, однак заявляють, що нічого не фарбували і прапора не ставили. Звинувачення проти них будуються лише на свідченнях ще одного бейсджампера Кирила Ішутіна, у якого під час затримання знайшли наркотики. Ішутін каже, що хлопці та дівчата знали про акцію Мустанга і брали в ній участь.

Ольга Лукманова
Ольга Лукманова

Адвокат Олександра Погрєбова Ольга Лукманова розповіла Радіо Свобода про підготовку до судового процесу:

– Ми будемо заявляти про виклик свідків. Суддя сказала, що постарається забезпечити явку всіх свідків, але гарантій не дає, адже зараз літо, і багато відсутні, у відпустках.

– А кого б ви хотіли викликати в суд як свідків?

– Їх дуже багато, близько 30 осіб. Також будемо наполягати на тому, щоб запросили основного свідка – Ішутіна, який сидить за наркотики.

– Як розслідувалася ця справа?

– Купа доказів зібрана з порушенням КПК. Також не конкретизовано саме звинувачення, тобто не зрозуміло, у чому хлопці звинувачуються. Стрибали? Стрибали. Тим самим привертали увагу до зірки. А що саме, який масовий безлад вони чинили, що вони порушили – це не вказано. Звучать тільки політичні тези.

– Наскільки адекватним видається Вам обраний для хлопців запобіжний захід – домашній арешт? І що їм загрожує за статтями «хуліганство» і «вандалізм»?

За статтею «хуліганство» їм загрожує до 7 років, а за вандалізм – до 3 років. А запобіжний захід, я вважаю, суворий. У нас люди мільйони крадуть – і сидять під домашнім арештом...
Ольга Лукманова

– За статтею «хуліганство» їм загрожує до 7 років, а за вандалізм – до 3 років. А запобіжний захід, я вважаю, суворий. У нас люди мільйони крадуть – і сидять під домашнім арештом...

– І що вони втратили за цей рік, перебуваючи під домашнім арештом?

– Не працювали перші півроку, поки тривало слідство. Вже ближче до кінця слідства їм дозволили працювати. Зараз двоє працюють – Широкожухов і Погрєбов.

– А чому вони не спілкуються з пресою?

– На підставі постанови суду їм заборонено спілкуватися зі сторонніми людьми, крім родичів.

Громадський активіст Павло Шелков стверджує, що обвинувачені руфери дійсно не мають стосунку до зірки і прапору, а зараз просто є заручниками російських слідчих, яким би дуже хотілося дістати руфера Мустанга:

Я вважав, що ці люди зазнали політичних репресій за політичні переконання, які збігаються з моїми. Але з'ясувалося, що ці люди не мають політичних поглядів, а просто стрибали з цієї висотки. Виявилося, що зірку пофарбував Мустанг, а хлопці опинилися не в тому місці і не в той час
Павло Шелков

– Я з ними особисто не знайомий. Я поїхав туди відразу після затримання, оскільки поширена інформація у ЗМІ дозволила мені припускати, що ці люди вчинили такий вчинок – пофарбували зірку, що в моїх очах було такою протестною акцією. Я вважав, що ці люди зазнали політичних репресій за політичні переконання, які збігаються з моїми, бо я підтримую Україну з першого дня. Але з'ясувалося, що ці люди не мають політичних поглядів, а просто стрибали з цієї висотки. Я вважаю, що це просто політична розправа. Виявилося, що зірку пофарбував Мустанг, а хлопці опинилися не в тому місці і не в той час, просто потрапили під роздачу.

– Як Ви це зрозуміли?

Хлопці ніколи нічого і думати не могли проти Путіна і режиму, не мають думки щодо війни з Україною і так далі. Було помітно, що це не наш контингент, не ті, хто виходить на Болотну
Павло Шелков

– Я спілкувався з мамою одного із хлопців, з дівчиною іншого, і моя розмова показала, що для них ця ситуація зовсім несподівана, і хлопці ніколи нічого і думати не могли проти Путіна і режиму, не мають думки щодо війни з Україною і так далі. Було помітно, що це не наш контингент, не ті, хто виходить на Болотну, і так далі. Вони такі фанатики спорту, і вони всі свої гроші витрачали на те, що залазили на ці будівлі і стрибали з них, у них таке хобі.

– Але їхня справа все-таки політична?

При цьому вони демонстративно заявили, що якщо Мустанг не прийде і не здасться, вони покарають людей, яких затримали
Павло Шелков

– Це абсолютно політична справа, але це розправа не над активістами, які підтримали Україну, а це розправа над заручниками, яких режим карає показово, абсолютно чітко розуміючи, що вони тут зовсім ні до чого. Є людина, яка зізналася. Хоча для мене пофарбувати якийсь елемент інтер'єру – це не злочин. Ну, пофарбували і пофарбували – перефарбуйте в інший колір, а з цього роздули проблему світового масштабу, справу веде особисто голова Слідчого комітету. І при цьому вони демонстративно заявили, що якщо Мустанг не прийде і не здасться, вони покарають людей, яких затримали.

– З якого боку це характеризує правоохоронну систему і державу в цілому?

– Вони поводяться як представники терористичної держави, яка вважає себе вправі карати громадян за злочини, яких вони не скоювали. Ось ми захопили випадкових людей, і якщо пан Мустанг приїде і не здасться Слідчому комітету, щоб ми його тут розіп'яли, ми тоді заручників випустимо.

– А Мустанг приїде, як Ви думаєте?

– А з якого переляку він повинен приїжджати? Якби це були його соратники, він би, можливо, й подумав. Але це зовсім аполітичні люди, їм начхати на те, що відбувається в Росії, начхати на війну з Україною. Ось вони і поплатилися зараз за те, що у них немає політичної позиції, опинилися зараз в такій ситуації.


Раніше українська влада заявляла, що не збирається видавати Москві українського руфера Павла Ушивця, відомого як Григорій Mustang Wanted. МВС Росії оголосило його в міжнародний розшук. Народний депутат Антон Геращенко повідомив ЗМІ, що Мустанг «зібрався змінити прізвище та ім'я, та так, щоб вони стали поперек горла в Росії і, навпаки, надихали українців на нові звершення», і пообіцяв допомогти Ушивцю в цьому питанні. Геращенко додав, що знає «нові» ім'я та прізвище Мустанга, але озвучувати їх він поки не збирається.

Оригінал матеріалуна сайті Російської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG