Доступність посилання

ТОП новини

Силовий сценарій повернення окупованих територій – лотерея (огляд преси)


Є два шляхи врегулювання проблеми Донбасу без замороження конфлікту – експерти

Українська армія готується до «неприємного сюрпризу» від ворога до Дня Незалежності, констатує газета «Україна молода». Однак, як наголосили журналістам в штабі АТО, українські військові зараз мають, як ніколи, велике бажання відбити всі можливі напади ворога. Паралельно в соцмережах активізувалися так звані «кремлівські боти», які поширюють провокаційну інформацію про нібито запланований український наступ. Про те, що саме сепаратисти, а не навпаки, намагаються втягнути українську армію у бойові дії, свідчить рекордна кількість обстрілів бойовиками позицій сил АТО. До того ж на окупованій території Донбасу бойовики вже майже не приховують бойову техніку російського походження: ледь не щодня танки можна побачити в Донецьку чи Новоазовську. Докладніше йдеться в статті «Гуляють» танки по Донецьку».

Силовий сценарій повернення окупованих територій – лотерея (преса)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Активізація бойовиків – це проба української оборони на міцність, пошук слабких місць і підготовка, якщо не до широкомасштабного наступу, то до подальшої інтенсифікації бойових дій з метою примусити Київ сісти за стіл перемовин і піти на поступки, стверджує експерт газети «День». Поступки ці можуть стосуватися кількох питань: розширення кордонів так званих «ЛНР» і «ДНР» до кордонів областей; коридор до Криму; зміни до Конституції, з визнанням особливого статусу «ЛНР» і «ДНР». Якби ворог лише наступав, то Києву потрібно було б відповідати виключно воєнним шляхом. Але оскільки він пішов на формат переговорів, то сам зобов’язався дотримуватися домовленостей.

Про те, коли можна повернути Донбас в українське правове поле, розмірковують експерти «Газети по-українськи». На їхню думку, є два шляхи врегулювання проблеми Донбасу без замороження конфлікту. Перший: посилення тиску Заходу на Росію. Путін повинен розуміти: якщо не виконає певних умов, країні настане кінець. Це можна було б вирішити до кінця 2015 року. Другий шлях: силовий. Але це – лотерея. Експерт вважає, що Нацгвардія та армія мають потенціал зачистити окуповану нині територію за місяць. Якщо Росія не введе нові війська. Але для цього потрібна політична воля. І розуміння, що Путін може почати повномасштабну агресію. Зараз реалістичний варіант – перший. Але чи Захід наважиться дотиснути ситуацію – питання. Однак Україні потрібно постійно працювати в цьому напрямку, наголошує видання.

Із наближенням осені українці все частіше замислюється над утепленням своїх квартир і будинків на зиму. А держава, щоб скоротити витрати на дорогий імпортний газ, активно компенсує українцям кредити на купівлю економних котлів і установку енергоефективних батарей і склопакетів. Газета «Сегодня» розповідає, як утеплитися за рахунок держпрограми. Заголовок статті – «Опалення в кредит: плюси і мінуси».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG