Доступність посилання

ТОП новини

У Росії немає ресурсів для підтримки рубля – помічник Путіна


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Поточний обсяг валютних резервів Росії не дозволяє підтримувати курс рубля. Єдиним важелем впливу Центробанку на ринок залишається ключова ставка. Про це, як повідомляє «РИА Новости», заявив 17 серпня помічник президента Росії Андрій Бєлоусов.

«У нас зараз вже немає тих золотовалютних резервів або валютних резервів, які ми могли використовувати для підтримки рубля в 2013 році», – зазначив він, виступаючи на форумі «Територія смислів».

Помічник Путіна пояснив, що обсяг резервів регулятора без урахування малоліквідного золота зараз становить трохи більш як 300 мільярдів доларів.

«Але з цих 300 мільярдів доларів понад 120 мільярдів припадає на запаси уряду – це Резервний фонд і Фонд національного добробуту, які зберігаються у валютній формі», – сказав Бєлоусов.

На економіку і валютний курс у Росії, серед інших чинників нині впливають міжнародні санкції через політику Москви щодо України та падіння світових цін на нафту – важливу складову експортного потенціалу країни.

Нафтові ціни, які ще в червні минулого року сягали 115 доларів за барель марки Brent, у серпні 2015 року стабільно перебувають поблизу багаторічних мінімумів – на рівні менш як 50 доларів за барель.

На цьому тлі триває девальвація національної валюти – нині за американський долар дають понад 65 рублів. Торік у цей же період курс становив близько 35 рублів за долар.

XS
SM
MD
LG