Доступність посилання

ТОП новини

Обидві сторони конфлікту на Донбасі зазнавали обстрілів із напрямку противника – ОБСЄ


Наслідки обстрілу селища Сартана, 17 серпня 2015 року
Наслідки обстрілу селища Сартана, 17 серпня 2015 року

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ після аналізу вирв від снарядів на території селища Сартана, яке адміністративно належить до Іллічівського району Маріуполя, дійшла висновку, що 16 серпня стрілянина велася зі східного напрямку. Про це повідомляє звіт місії, опублікований пізно ввечері 18 серпня.

Спостерігачі вивчили 11 вирв від снарядів у Сартані і вважають, що вони з’явилися від розривів 122-міліметрових або 152-міліметрових артилерійських снарядів, які «переважно» прилетіли зі сходу.

Звідки прилетіли інші снаряди, місія не повідомляє.

На схід від Сартани, приблизно кілометрів через вісім, проходить лінія контакту українських військових і бойовиків угруповання «ДНР».

Так само в підконтрольній урядові України Авдіївці представники ОБСЄ вирішили, що вирва від 122-міліметрового снаряда спричинена пострілом із півдня – там у тій місцевості лежить лінія фронту.

Водночас в ОБСЄ повідомили, що члени місії відвідали й кілька місць обстрілів на окупованих територіях. Там, за їхніми даними, обстріли були здійснені з тих напрямків, де далі розташовані позиції українських військ.

Зокрема, в окупованому селі Червоний Партизан на Донеччині спостерігачі ОБСЄ проаналізували вісім із 12 побачених ними вирв і дійшли висновку, що їх спричинив обстріл із «Градів» із західного північного заходу. З того ж напрямку, на їхню думку, прилетіли і два зі 122-міліметрових снарядів, що прилетіли в окуповане село Пантелеймонівку на Донеччині.

В ОБСЄ не складали безпосередньої вини за обстріли на ту чи іншу сторону.

Внаслідок обстрілу передмістя Маріуполя Сартани одразу загинули двоє людей, згодом у лікарні померла тяжко поранена жінка. Її пораненій 10-річній дочці лікарі вимушені були ампутувати стопу.

Українська влада звинуватила бойовиків угруповання «ДНР» в обстрілі Сартани. Угруповання «ДНР» натомість звинувачує сили АТО в загибелі людей 16 серпня, таку ж позицію озвучує і Росія.

У Єврокомісії висловили стурбованість обстрілом передмістя Маріуполя, а Сполучені Штати прямо звинуватили Росію та сепаратистів в останній ескалації подій на Донбасі.

XS
SM
MD
LG