Доступність посилання

ТОП новини

Родина Рахманінова проти перевезення праху великого піаніста з Америки до Новгородської області


Портрет Сергія Рахманінова з автографом композитора, 1936 рік
Портрет Сергія Рахманінова з автографом композитора, 1936 рік

Прихід більшовиків, на думку Рахманінова, став «кінцем старої Росії», в якій «мистецтва як такого бути не може»

Нащадки відомого російського піаніста та композитора Сергія Рахманінова, який після перемоги більшовиків у Росії знайшов притулок у Сполучених Штатах, проти повернення його останків на історичну батьківщину. У Кремлі розпочалася кампанія за повернення спадщини Рахманінова, ім’я якого, на думку російського міністра культури Володимира Мединського, «самовпевнено приватизували американці».

Родина Сергія Рахманінова, який похований у США, вважає, що повернення його останків до Росії було б порушенням його останньої волі. Про це у спеціальній заяві для Російської служби ВВС повідомила праправнучка великого піаніста та композитора Сюзан-Софія

Ми не збираємося йти проти його (Рахманінова) волі, тому його останки залишаться там, де вони є
Сюзан-Софія Рахманінова-Волконська-Вонамейкер

Рахманінова-Волконська-Вонамейкер. Вона сказала, що згідно з заповітом, Рахманінов хотів бути похований поруч зі своєю дружиною і донькою. «Ми не збираємося йти проти його волі, тому його останки залишаться там, де вони є», – заявила праправнучка композитора.

Наприкінці минулого тижня міністр культури Росії Володимир Мединський заявив, що повернення до Росії останків Рахманінова «було б великою справою».

Американці самовпевнено приватизують ім’я Рахманінова, так само, як імена десятків і сотень росіян, які волею долі опинилися після подій революції за кордоном
Володимир Мединський

«Найбільший російський геній Сергій Рахманінов абсолютно неправильно останнім часом позиціонується на Заході. Якщо ви подивитеся американські джерела, то ви побачите, що Сергій Рахманінов – великий американський композитор російського походження. Американці самовпевнено приватизують ім’я Рахманінова, так само, як імена десятків і сотень росіян, які волею долі опинилися після подій революції за кордоном», – заявив російський міністр, який вважає, що місцем поховання Рахманінова на батьківщині повинна стати Новгородська область.

Могила Рахманінова «у незадовільному стані»

Посилаючись на фотографію в інтернеті Мединський додав, що могила Рахманінова у Нью-Йорку є в незадовільному стані.

«Ми кілька років тому зверталися до міністерства закордонних справ, ініціювавши цей процес повернення останків Рахманінова. І якщо керівництво Новгородської області нам допоможе, ми будемо всіляко допомагати», – сказав російський міністр. Меморіал Рахманінова планується створити у родовому маєтку Рахманінових Онег під Великим Новгородом.

Для того, щоб переконатися, що американці бережно ставляться до пам’яті «народженого у Росії композитора, піаніста та диригента» достатньо поглянути на офіційний сайт кладовища Кенсіко в місті Валгалла, що неподалік Нью-Йорка, та на розповіді самих же росіян, які нещодавно там побували.

Рахманінов, який втік від Жовтневого перевороту спочатку до шведського Стокгольма, а потім до Сполучених Штатів, вважав, що прихід більшовиків став «кінцем старої Росії», в якій «мистецтва як такого бути не може», а життя без мистецтва для Рахманінова, за його словами, було б «безцільним». У віці 69 років він отримав американське громадянство і незабаром після цього на початку 1943 року від раку він помер у Каліфорнії.

Два роки тому, продовжуючи зусилля щодо репатріації російської культурної спадщини, президент Росії Володимир Путін наказав своєму уряду розглянути можливість купівлі архіву і швейцарської нерухомості Рахманінова, знаменитої Вілли Сенар, де композитор склав деякі зі своїх найвідоміших творів. Зокрема «Рапсодію на тему Паганіні».

Над матеріалом працювали Марія Щур та Claire Bigg

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG