Доступність посилання

ТОП новини

Реконструкція Маріїнського палацу: 30% за 8 років


Реконструкція Маріїнського палацу: 30% за 8 років
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Церемоніальну резиденцію обіцяють відкрити після 11 років реставрації

Мілана-Анастасія Панченко

Київ – Одну з головних архітектурних прикрас Києва – Маріїнський палац – реставрують вже 8 років. Останні півроку реконструкція не просунулася ні на крок через брак коштів. На реставраційні роботи на об’єкті, що перебуває на балансі адміністрації президента, вже витратили понад 223 мільйони гривень. Уряд ухвалив постанову про надання ще 100 мільйонів гривень. Завдяки цьому з вересня цього року реконструкцію обіцяють відновити і відкрити для відвідувачів правий флігель палацу.

Реконструкція Маріїнського палацу: 30% за 8 років
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Рішення оновити церемоніальну резиденцію президента України ухвалили 2002 року, впродовж кількох років десятки інститутів розробляли документацію, плани реставрації. Реконструювати Маріїнський палац почали у 2007 році й закінчення робіт неодноразово переносили, перераховуючи кошторис і міняючи плани.

Керівник колективу проектувальників Лариса Цяук переконувала Радіо Свобода, що є об’єктивні обставини затримок.

Без певної суми грошей починаються роботи. Потім перший транш закінчується і продовження немає
Лариса Цяук

«Так склалося у нас в країні – коли починається новий об'єкт, ніхто не піклується про те, щоб зарезервувати потрібну суму, яка всім завжди відома з кошторисної документації. Без певної суми грошей починаються роботи. Потім перший транш закінчується і продовження немає. І починається довге і нудне чекання», – зазначила Лариса Цяук.

Таке очікування триває щодо Маріїнського палацу 8 років і за новими планами Державного управління справами (замовника реставрації), оновлений Маріїнський відкриють 2018 року. Але, як зазначив Радіо Свобода начальник Управління капітального будівництва ДУС Василь Можар, це відбудеться «за умов регулярного фінансування».

Зроблені фундаментальні роботи будівельні й тепер слід здійснити роботи, які нададуть палацу шику
Василь Можар

«До 30% реставраційних робіт виконано на об’єкті. Зроблені фундаментальні роботи будівельні й тепер слід здійснити роботи, які нададуть палацу шику. Реставратори зайдуть сюди з першого вересня і приступлять до виконання робіт», – розповів Василь Можар.

Водночас Василь Можар повідомив, що у будівлі постійно з’являється пліснява через відсутність контролю вологості й температури з боку фахівців. Кожен новий етап реставрації починають із досліджень стану палацу. Така експертиза займає час та до 12% виділених коштів. Наприклад, 2011 року тільки на перерахунок кошторису та незначні зміни документації Державне управління справами витратило 2,5 міільйони гривень. Про це йдеться на сайті ДУС.

Наразі над реставрацією нависла нова загроза. Інститут реконструкції, який є генеральним розробником проекту, може припинити роботу, бо перебуває на межі банкрутства. Цей інститут – єдиний в Україні, здатний провести комплексне дослідження всіх важливих для реставрації чинників – температури, вологості, стану штукатурки тощо. Якщо інститут вийде з проекту, замовникам доведеться повторно переглядати плани, витрачати на це гроші та час.

Хто більш пріоритетний – Маріїнський палац чи Гостинний двір?

Водночас народний депутат Ігор Луценко, який займається проблемами забудов Києва вважає, що державі краще було б виділити гроші спершу на інші об’єкти столиці, які потребують термінової реставрації. Наприклад, на Гостинний двір. Ігор Луценко сумнівається, що завдяки виділеним урядом 100 мільйонам можна завершити реставрацію Маріїнського. А Гостинному двору цієї суми на реставрацію вистачить. Депутат не заперечує необхідності оновлення Маріїнського палацу, але Гостинний двір – більш пріоритетний, ніж довгобуд поблизу парламенту.

Маріїнський палац є просто прикрасою Маріїнського парку, який за Верховною Радою у Києві мало хто бачить
Ігор Луценко

«З точки зору реальних можливостей і потреби показати якусь користь…Маріїнський палац є просто прикрасою Маріїнського парку, який за Верховною Радою у Києві мало хто бачить. А Гостинний двір міг би бути додатковими приміщеннями для Києво-Могилянської академії», – сказав Ігор Луценко.

Проте, як переконує Васил Можар, оновлена будівля Маріїнського палацу стане кращою за всі попередні реконструкції. Наприклад, лівий флігель, де розміщували інженерні конструкції, після реставрації стане кухнею із підсобними приміщеннями. А правий флігель із кінозали перетвориться у зону для преси та залу нагород. До того ж, присадибну територію навколо Маріїнського збільшать. У підсумку палац знову стане церемоніальною резиденцією президента України, але для киян та гостей міста буде доступний лише під час організованих екскурсій. Маріїнський палац звели у Києві в середині ХVІІІ століття за зразком палацу, який проектував Бартоломео Растреллі для Олексія Розумовського, фаворита російської імператриці Єлизавети Петрівни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG