Доступність посилання

ТОП новини

Мільярдер та анти-мільярдер очолюють гонитву за кріслом президента США


Мільярдер Дональд Трамп та сенатор-демократ із Вермонту Берні Сандерс – найпопулярніші кандидати у президенти

Україна поки не стала ключовою темою президентських дебатів у США. Хоча кандидати на президентський пост дотично згадують про кризу в Україні та російську агресію, жоден з них не ставить цю проблему на перший план зовнішньої політики США. Натомість на цих ранніх стадіях кампанії з’явилися певні сенсації – вихід у фаворити неочікуваних кандидатів як республіканського, так і демократичного плану. Несподівано підтримку здобувають два претенденти: мільярдер і анти-мільярдер, бізнесмен-республіканець Дональд Трамп і сенатор-демократ з Вермонту Берні Сандерс.

«Пані та панове, президент США – Дональд Трамп», – сказав про себе Трамп.

Дональд Трамп ніколи не відрізнявся скромністю щодо своїх амбіцій. Не зважаючи на хвилю критики на його адресу після перших дебатів, а також його прямолінійний та зарозумілий стиль висловлювань, Трамп продовжує бити рейтинги серед кандидатів від Республіканської партії.

«Нашим людям відрубують голови, тому що вони є християнами і живуть на Близькому Сході. Ми маємо кордони, на яких людей вбивають. Світ розвалюється, а наші опоненти хвилюються через мій тон, що я свій тон маю пом’якшувати, пом’якшувати і пом’якшувати», – каже Дональд Трамп, претендент на посаду президента США.

Якщо у червні, після оголошення про намір балотуватися, шанси Трампа виграти республіканський праймеріс оцінювались у 2% підтримки виборців, то тепер, в середині серпня, за даними опитувань телекомпанії Fox News, його підтримує 25% республіканських прихильників.

Тоді як Джеб Буш, який на початку вважався фаворитом Республіканської партії, має лише 9% підтримки.

«Я розгублений так само як і ви, тому що система не працює і уряд не представляє наші інтереси, але немає причин, щоб бути паралізованим від злості», – сказав Джеб Буш, претендент на посаду президента США.

Конкуренти не приховують невдоволеності мільярдером-однопартійцем. Зокрема, є навіть антиреклама опонента Ренда Пола від штату Кентакі.

Загалом за президентську номінацію сьогодні змагаються 17 претендентів-республіканців.

«Джеб Буш – один із лідерів, але він насправді не зумів виграти перших дебатів. І це – сигнал, що на республіканському полі немає єдиного лідера і республіканська номінація широко відкрита», – зауважує Джош Крушаар, оглядач журналу National Journal.

У Демократичній партії також несподіваний претендент – 73-річний соціаліст, сенатор від штату Вермонт Берні Сандерс. Політик збирає на зустрічах з виборцями маси прихильників, особливо користується популярністю серед ліберальних демократів. За словами оглядачів, Сандерс може стати реальним конкурентом для фаворита Демократичної партії Гілларі Клінтон.

«Об’єднані ми можемо створити нову Америку», – сказав Берні Сандерс.

За останніми соціологічними опитуваннями, у важливому для кандидатів штаті Нью-Гемпшир Сандерс обігнав Клінтон на 7%.

Загалом по країні фаворитом демократів лишається все ж Клінтон. Утім її рейтинг невпинно падає через скандал навколо робочої електронної переписки, яку вона вела з приватної пошти.

Підтримка ж Сандерса продовжує зростати. У червні він не мав і одного відсотка підтримки виборців. Нині ж ця цифра досягла 15%.

Проблеми Клінтон для республіканців, як манна з неба, каже оглядач Джош Крушаар.

«Вони вважають, що Клінтон вразлива і скандал через її електронні листи, очевидно, додає їм оптимізму. Тож республіканці вважають, що це дуже вдалий час балотуватися», – говорить оглядач.

Чимало прихильників демократів сподіваються побачити серед претендентів на президентську посаду Джо Байдена, утім сам віце-президент США поки не оприлюднив свою позицію щодо цього.

Щодо конфлікту в Україні – ні Дональд Трамп, ні Берні Сандерс не вважають це питання пріоритетним в їхній зовнішній політиці. Трамп запевняє, що зможе домовитися з Путіним і називає Україну проблемою, скидаючи відповідальність за її розв’язання на Європу. Тоді як Сандерс, який більш стриманий в оцінках, каже, що в разі обрання президентом він робитиме ставку на дипломатію у відносинах з Росією та Україною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG