Доступність посилання

ТОП новини

Чи допоможуть бізнесу свої уповноважені у владі?


Карикатура Білоруської редакції Радіо Свобода
Карикатура Білоруської редакції Радіо Свобода

Бізнес-омбудсмени будуть отримувати скарги від підприємців на роботу органів державної влади і матимуть вплив на Кабінет міністрів – Яценюк

Київ – Україна переможе, якщо здолає зовнішню агресію, корупцію та відкриє шлях для підприємницької енергії. Про те, що успіх можливий тільки в такій комбінації, говорять і західні, і українські оглядачі. Але український бізнес і далі потерпає від відсутності умов для розвитку. Щоб змінити цю ситуацію та почути бізнесменів, минулої осені Кабінет міністрів України анонсував створення Ради уповноваженого з питань підприємництва. Але омбудсмен з’явився лише цього року, коли Україна «завмерла» на межі дефолту. Чи зможуть уповноважені з питань підприємництва «уповноважити» владу боротися з корупцією і реформувати економіку, щоб «запустити» бізнес та інвестиції?

На початку серпня до обов’язків фіскального омбудсмена приступив Тарас Качка, колишній виконувач обов’язків президента Американської торгової палати та член групи «Реанімаційний пакет реформ». Раніше Качка був членом групи від України, котра працювала над текстом Угоди про асоціацію між Україною та ЄС в частині створення зони вільної торгівлі.

Тарас Качка вважає, що його праця, насамперед, стосується налагодження контактів між платниками податків і податківцями та реформування фіскальної служби. Своє завдання він бачить у тому, щоб полегшити для бізнесменів процедуру сплати податків та реформувати систему оподаткування.

Уповноважений зі справ підприємництва працюватиме на громадських засадах
Тарас Качка

«Уповноважений зі справ підприємництва працюватиме на громадських засадах, оскільки головна ідея полягає у тому, щоб посилити напрям роботи з перетворення Державної фіскальної служби з контролюючого органу на сервісну службу. Це у даному випадку – ініціатива ДФС, вона йде зсередини. Тобто, мова йде не лише про створення додаткового інструменту з розгляду якихось звернень платників податків щодо діяльності фіскалів, а мова іде про посилення роботи усередині ДФС щодо розгляду тих проблем, які ставить сам бізнес», – пояснив Качка у розмові з журналістами.

Як повідомив голова Державної фіскальної служби Роман Насіров, омбудсмен допоможе працівникам «у спілкуванні з приводу тих пропозицій і питань, іноді скарг, які надходять до Державної фіскальної служби від платників податків».

Потреба в посаді податкового омбудсмена пояснюється ще і тим, що в умовах війни та економічної кризи український бізнес опинився під подвійним тиском, що значно погіршило його стан. Нині, за словами аналітика Валерія Пекаря, уряд розробляє податкову реформу, яка дозволить «стимулювати економічне зростання, але одночасно забезпечити фіскальну стабільність». На його думку, важливими кроками уряду було те, що в розробці податкової реформи беруть участь представники ділових кіл, українське податкове законодавство гармонізується з європейським, скасовані преференції, які роздавали попередні уряди наближеному до нього бізнесу та вирівнюються умови для крупного і дрібнішого бізнесу.

Бізнес-омбудсмен – «людина, яка захищатиме інтереси бізнесу» – Яценюк

Раніше появу бізнес-омбудсменів і утворення Ради омбудсмена при уряді України анонсував прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. За його словами, омбудсмени опікуватимуться, серед іншого, поліпшенням інвестиційного клімату і розвитком вітчизняного бізнесу. Для цього їм доведеться забезпечувати прозорість діяльності органів державної влади і зупиняти «нечесних чиновників» при їхній роботі з бізнесом. Рада також має полегшити здійснення підприємницької діяльності і підвищити ефективність боротьби з корупцією, наголосив Яценюк.

Це людина, яка буде захищати інтереси бізнесу, буде отримувати скарги від підприємців на роботу органів державної влади і матиме вплив на Кабінет міністрів
Арсеній Яценюк

«Ми домовилися з нашими західними партнерами створити інституцію бізнес-омбудсмена. Це людина, яка буде захищати інтереси бізнесу, буде отримувати скарги від підприємців на роботу органів державної влади. І це людина, яка матиме вплив безпосередньо на Кабінет міністрів й на всі органи державної влади, щоб захистити підприємця, щоб зняти додаткові бюрократичні обмеження, які на сьогодні маємо в Україні, щоб в Україну приходив інвестор, не дивлячись на ті складні часи, які нині є у країні», – повідомив Яценюк, представляючи кілька місяців тому урядового уповноваженого.

Ним став екс-міністр фінансів Литви і колишній єврокомісар Альгірдас Шемета.

За його словами, очолювана ним Рада спілкуватиметься напряму з українськими і закордонними інвесторами, підприємцями, які хочуть працювати в Україні, але не ризикують – через корупцію і потужну бюрократію.

Рада омбудсмена готова приймати від бізнесу скарги на роботу органів державної влади, підконтрольні їм компанії і чиновників. І, як стверджує Шемета, на основі цих скарг і пропозицій від бізнесу Рада планує готувати рекомендації державним органам, радити, що треба виправити і що зробити, щоб «бізнес-клімат в Україні покращився, і щоб інвестори вкладали кошти у цю країну», – додав Шемета, представляючи роботу свого офісу.

Співпрацю з податковими органами ми налагодили нормально, а от із силовими структурами, які проваджують розслідування проти корупціонерів, хотілось би поліпшити співробітництво
Альгірдас Шемета

«Співпрацю з податковими органами ми налагодили нормально, а от із силовими структурами, які проваджують розслідування проти корупціонерів, хотілось би поліпшити співробітництво», – додав урядовий бізнес-омбудсмен.

На сьогодні у штаті Ради бізнес-омбудсмана працюють п’ятнадцятеро осіб. Фінансують структуру міжнародні донори.

Експерти: необхідно змінити правила гри, а не створювати нові посади

Незалежні експерти вважають, що поява нових «зв’язківців» між урядом і бізнесом може дати позитивні результати лише за умов ведення реальної боротьби з корупцією на всіх рівнях і за умов глибинного реформування економіки і фінансової системи України.

Так, провідний експерт Міжнародного центру менеджменту Володимир Данько зауважує, що Україна нарешті має змінити правила ведення бізнесу, оскільки наразі виглядає для інвесторів як своєрідне економічне «Задзеркалля».

Інвестору потрібні не заяви та ідеї, а серйозні економічні реформи
Володимир Данько

«Усі інвестори насамперед дивляться, чи існує можливість заробити і чи розвивається економіка, в яку їм пропонують інвестувати. Якщо ми подивимось на всі майже 24 роки Незалежності України, то здивуємось: якщо порівнювати економіку початку 1990-х років з нинішньою, то реально економіка зростала не більше десяти років. Будь-який інвестор розуміє, що, якщо економіка тривалий час не зростає, її окремі галузі теж не розвиваються. Інвестору потрібні не заяви та ідеї, а серйозні економічні реформи. Україна для інвесторів до певної міри, як виняток з правил: тут інакша логіка у веденні бізнесу, як у «Задзеркаллі», – упевнений професор Данько.

На думку експертів, Україні, яка розпочала широкий процес реформ, для покращення економічної та психологічної ситуації потрібні швидкі результати, які допоможуть підняти довіру до уряду та повірити у власні сили.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG