Доступність посилання

ТОП новини

Росія: митниця запропонувала садити на 12 років за ввезення «санкційних» продуктів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Росії Федеральна митна служба запропонувала запровадити кримінальну відповідальність у вигляді ув’язнення на термін до 12 років за незаконне ввезення до країни великих партій продуктів харчування і сільського господарства, щодо яких Москва запровадила контрсанкції.

У повідомленні про початок розробки російською митницею постанови уряду країни про це, що оприлюднене на порталі проектів правових актів Росії, мовиться, що це пропонується зробити, занісши «санкційні» продукти до так званих «стратегічно важливих».

За Кримінальним кодексом Росії, незаконне переміщення через митний кордон, зокрема, радіоактивних чи отруйних речовин, вибухівки, зброї тощо, а також товарів, визнаних «стратегічно важливими», у великих обсягах карається позбавленням волі на термін до 12 років і можливим штрафом на суму до 1 мільйона рублів (нині це понад 330 тисяч гривень).

Наразі незаконне ввезення «санкційної» їжі і сільгосппродуктів карається в Росії за Кодексом про адміністративні правопорушення штрафом від 100 до 300 тисяч рублів (нині від 33 до майже 100 тисяч гривень).

У вівторок, 18 серпня, Генеральна прокуратура Росії відкрила телефонну «гарячу лінію», на яку громадяни мають повідомляти про ввезення до країни і продаж сільськогосподарської продукції, що потрапила під російські контрсанкції.

Ці обмежувальні заходи на імпорт продуктів харчування і сільськогосподарської продукції Росія запровадила щодо країн, які запровадили раніше санкції проти Москви через її окупацію українського Криму і агресію на сході України. Від 6 серпня виявлені нелегальні продукти, відповідно до указу президента Володимира Путіна, почали знищувати, а не повертати постачальникам, як раніше. «Россільгоспнагляд» уже прозвітував про знищення сотень тонн імпортної сільгосппродукції.

XS
SM
MD
LG