Доступність посилання

ТОП новини

Продавець, яка торгувала берцями нового зразка, сховалась


У Львові на Краківському базарі торгують берцями, які нещодавно отримали військовослужбовці

Львів – Нові берці, які щойно поступили для військовослужбовців Збройних сил України, потрапили на продаж на Краківський базар у Львові. Про це у соціальних мережах написав небайдужий львів’янин, який як доказ опублікував фотографії. Таке повідомлення спричинило скандал у Львові. Радник президента і міністра оборони Юрій Бірюков заявив про те, що комісія прибуде у Львів і якщо знайдуть військовослужбовця, який відніс на ринок берці, то його покарають.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Йдемо на Краківський базар із військовослужбовцем Володимиром Скоростецьким, який побував у зоні бойових дій. Він оглянув усі прилавки, де продають речі для військових, як українського виробництва, так і країн Європи та США.

«Я знайшов тут два наплічники, які мобілізованим видавали раніше, вони польські. Але тут їхня ціна 500 гривень», – каже Володимир, який запитував у продавців про берці нового зразка, які нещодавно отримали безкоштовно військовослужбовці Збройних сил.

– А чи є нового зразка, такі, які недавно робили?

– Ні, немає. А ось там у палатці, яка закрита, є, потім її відкриють, – говорить продавець.

Намет, у якому продавались берці нового зразка, був зачинений. Як пояснили продавці, жінку, яка торгувала військовими черевиками по 1400 гривень, попросили сьогодні не виходити на роботу, мовляв, має приїхати перевірка з Києва. Продавець розповіла людині, яка фотографувала черевики днем раніше, що взуття приніс військовий.

Берці приніс «покидьок» – Бірюков

Радник президента і міністра оборони Юрій Бірюков у соціальних мережах написав, що військовослужбовець, який віддав берці на продаж, «покидьок», а продавець могла й не знати, що ці черевики не можна продавати. Тому вже у наступних партіях на етикетках вкажуть, що «берці не для продажу». І тоді вже можна карати не лише тих, хто продає речі, які видала держава, але й продавців. Юрій Бірюков повідомив, що у Львові берці нового зразка отримали лише першокурсники Академії сухопутних військ.


Зранку всіх першокурсників Академії сухопутних військ вишикували і перевірили штрих-коди на черевиках. Всі курсанти були у нових берцях, які їм видала держава. Тобто з них ніхто не відніс свої черевики на базар, зазначив речник Західного регіонального медіа-центру Міноборони, полковник Олександр Поронюк.

Можливо, фірма якесь ліве взуття випустила, може запущена контрабандна лінія, шиє якась підпільна фабрика
Олександр Поронюк

«Звідки появились ці берці на базарі, ми не знаємо, це вже компетенція МВС. Можливо, фірма якесь ліве взуття випустила, може запущена контрабандна лінія, шиє якась підпільна фабрика», – каже полковник і припускає, що, можливо, ці берці на базар приніс військовий з інших частин. На сьогодні для Збройних сил України випущено першу партію берців нового зразка, а це 3000 пар.

Волонтер Ірина Яремко розповіла, що попри те, що держава видає мобілізованим одяг і взуття, щодня до них приходять військовослужбовці по речі.

Якщо йому потрібні були гроші, для прикладу, на ліки, то міг би прийти до нас і ми б зібрали більшу суму, аніж коштують ці берці
Ірина Яремко

«Пенсіонери віддають останнє для синочків, як вони кажуть. Отой один синочок отримав від держави і приніс на базар. Невже у нього така біда в сім’ї? Якщо йому потрібні були гроші, для прикладу, на ліки, то міг би прийти до нас, і ми б зібрали більшу суму, аніж коштують ці берці. До нас щодня приходять хлопці і кажуть, щоб їм видали ми одяг і черевики, бо держава нічого не дає. Ми переконуємо, що змушені їм видавати, що вже держава таки почала забезпечувати мобілізованих формою і взуттям», – зауважила волонтер.

Раніше волонтери знайшли в одному з ломбардів прилад нічного бачення, а такі куплені лише за зібрані гроші від людей. Придбати бронежилети, шоломи, різну військову техніку можна і через інтернет. Якщо людина продає те, що сама купила, це її право, а ось, коли продають те, що взяли у волонтерів чи в держави, то це обурює, наголошує волонтер Ірина Яремко.

Якщо під час інспекції Міноборони, яка вже виїхала у Львів, принаймні так написав у соцмережах Юрій Бірюков, виявлять на складі чи під час стройового огляду, що немає якоїсь пари берців нового зразка, то винного покарають.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG