Доступність посилання

ТОП новини

Пам’ятники УПА у Польщі руйнує агентура Кремля – Ян Пєкло


Один зі сплюндрованих українських пам'ятників
Один зі сплюндрованих українських пам'ятників

Маріонетки Кремля хочуть зіштовхнути лобами поляків та українців – оглядачі

Варшава – Люди у балаклавах, які називають себе польськими патріотами, кувалдою знищили черговий памятник воякам УПА в південно-східній Польщі. Відеозапис руйнування монумента на кладовищі в селі Вербиця блискавично поширився на інтернет-сайтах так званої «Новоросії», кремлівського проекту, що зазнав провалу. Під відеозаписом – численні схвальні коментарі прихильників «русского мира». Подія обурила польських українців. Вони вважають, що руйнування памятників – це провокація, за якою стоять прокремлівські сили. В Об’єднанні українців Польщі переконані, що польська влада не має права легковажити такими ситуаціями, бо в акції руйнування пам’ятників помітні ознаки гібридної війни.

Варшав’янка Анна Кертичак приголомшена відеозаписом руйнування пам’ятника у Вербиці. Із цього села, що в Люблінському воєводстві, під час злочинної операції «Вісла» у 1947 році виселили її бабусю. Щороку нащадки вигнаних із рідних сторін вербівчан приїжджають на сільське кладовище, щоб помолитися на осиротілих могилах предків.

У червні цього року невідомі осквернили пам’ятник, встановлений на могилі вояків УПА у 1990-х роках. Анна Кертичак говорить, що волонтери хотіли стерти образливі написи на цьому місці поховання, та не отримали дозволу польських правоохоронців, які розслідують справу. Тому, каже Кертичак, остаточне зруйнування вже пошкодженого пам’ятника вразило її до глибини душі.

«Дуже прикро і неприємно дивитися на людей, які називають себе патріотами, а звіт публікують на сайті «Новоросія», стоять у балаклавах. Мене це аж вразило зсередини», – сказала Анна Кертичак.

Провокатори намагаються показати недієздатність польської влади – Тима

Петро Тима, голова Об’єднання українців Польщі розповідає, що монумент у Вербиці – це далеко не перше пам’ятне для українців місце, яке було зруйноване цього року. Схожі акти вандалізму мали місце в чотирьох інших місцях Люблінського та Підкарпатського воєводств. Український монумент на цвинтарі в селі Грушовичі, що неподалік Перемишля плюндрували і руйнували вже кілька разів. Тима звертає увагу на промовистий факт. У той час, коли навіть у Перемишлі далеко не всі знають про український пам’ятник в селі Грушовичі, тема його руйнування жваво обговорювалася на сайтах так званої «Новоросії», кремлівського проекту, що зазнав провалу.

Один зі сплюндрованих українських пам'ятників
Один зі сплюндрованих українських пам'ятників

Хтось уперто намагається нацькувати українців на поляків і навпаки, переконаний Тима. За його словами, в інтернет-мережі поширюється «чорний список» із пам’ятниками на могилах воїнів УПА в південно-східних воєводствах Польщі. Мовляв, у 1990-і роки українці встановили ці монументи нелегально, тож тепер так звані патріоти вирішили їх знищити. На думку Тими, українські пам’ятники знищують члени польських проросійських радикальних організацій. Про це, за його словами, свідчать символи і написи, якими вони розмальовують могили, їхні псевдоніми, а також вихваляння так званої «Новоросії».

«Ці провокативні дії передусім мають показати неспроможність польської влади контролювати процеси на прикордонні, а друге – викликати реакцію з боку України. Тому що тут на кону терпець української сторони, коли брутально знищуються, зневажуються елементи історичної пам’яті українців, причому навіть легальні», – зазначив Тима.

Реакцію польської влади на нищення українських пам’ятників голова Об’єднання українців Польщі називає неадекватною, оскільки вона намагається відмовчуватися.

Польські ЗМІ пишуть, що це дії проросійських сил
Петро Тима

«Це нечуване варварство. Знищуються могили, в християнській країні це неприпустиме. Польські ЗМІ, повідомляючи про це, більше уваги звертають на політичний вимір справи, пишуть, що це дії проросійських сил. Як на мене, це 10 відстотків тієї реакції, яка мала би бути. Де етична складова проблеми, де реакція церковних структур?» – запитує Петро Тима.

Об’єднання українців звернулося до польської влади і ЗМІ з закликом рішуче реагувати на спроби провокаторів розпочати «війну пам’ятників», яка може дестабілізувати ситуацію в регіоні.

У листі до міністра внутрішніх справ Польщі українська меншина зазначила: «Досвід гібридної війни, яку Росія веде проти України, переконує в тому, що такими подіями не можна легковажити, бо вони можуть спричинити трагедію».

За нищенням пам’ятників УПА у Польщі стоїть агентура Кремля – Пєкло

У свою чергу Ян Пєкло, директор Польсько-української фундації співпраці ПАУСІ, переконаний, що руйнування українських пам’ятників на території Польщі здійснюється руками маріонеток Кремля.

Є безпосередній зв’язок між російською агентурою, Росією та нищенням цих українських пам’ятників УПА на території Польщі
Ян Пєкло

«Те, що інформація блискавично з’являється на сайті «Новоросії», свідчить про те, що є безпосередній зв’язок між російською агентурою, Росією та нищенням цих українських пам’ятників УПА на території Польщі», – зазначає Ян Пєкло.

На його думку, провокатори намагаються переконати поляків у слушності спрощеної версії польсько-українського минулого, тобто такої, яка насаджувалася в Польщі у період комунізму. Мовляв, УПА була бандформуванням, яке вважало своєю місією знищення поляків.

Ян Пєкло каже, що частина польської політичної еліти добре усвідомлює, хто саме хоче поглибити польсько-українські тертя на історичному тлі. Про це свідчить зміст нещодавно оприлюдненого урядового проекту інформаційної безпеки Польщі. У ньому прямо сказано, що ворожі сили намагатимуться зіштовхнути Польщу та Україну, розпалюючи конфлікт навколо складного історичного минулого.

Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG