Доступність посилання

ТОП новини

Продовольче ембарго Росії не є загрозою для економіки України – експерти


©Shutterstock
©Shutterstock

Україна продає Росії менш ніж 2% від свого аграрного експорту, тож не залежить від цього ринку, визнають виробники й експерти

Маргарита Тулуп

Київ – Українська економіка не постраждає у разі введення ембарго на аграрну продукцію. Така ситуація стане стратегічно корисною: промисловці хоч і зазнають втрат, проте розширять ринок продажу. Про це говорять представники влади, експерти та аграрії. Мінагрополітики ж обіцяє знайти альтернативу 2% російському ринку.

Премʼєр-міністр України Арсеній Яценюк прогнозує запровадження Росією повного ембарго на експорт української аграрної продукції з наступного року – після набуття чинності Угоди про зону вільної торгівлі України з Євросоюзом. Так український прем'єр відреагував на недавню заяву глави уряду Росії Дмитра Медведєва, що «за особливих умов», в разі набуття чинності економічної частини Угоди про асоціацію України з ЄС, – саме так виглядатимуть «антисанкції» Росії.

Заступник міністра аграрної політики Володимир Лапа у свою чергу зазначає, що 125 мільйонів доларів США, а саме таким є показник експорту в Росію за перше півріччя 2014 року, не є критично важливими для України.

Володимир Лапа
Володимир Лапа

«Це ембарго не матиме ніякого впливу, оскільки взаємна торгівля з Росією мінімальна. Лише по окремих товарних позиціях у нас ще не диверсифіковані ринки, ідеться про черешню та ще деякі фрукти й овочі. Але, я думаю, що найближчим часом це буде зроблено».

За словами експертів, можлива заборона Росії на ввезення аграрної продукції з України не зможе завдати великої шкоди українській економіці. Адже продаж продовольства до Росії Україна і без того скоротила до рекордних 2% від загальної структури свого аграрного експорту. Загалом за останній рік експорт в Росію скоротився на 80%.

Андрій Новак
Андрій Новак

На думку економіста Андрія Новака, аграрії вже давно зрозуміли, що на російський ринок орієнтуватися не можна, потрібно шукати нові ринки збуту своєї продукції.

Чимало ринків потребують української продукції, це і Китай, і Єгипет, і арабські країни і ринок ЄС
Андрій Новак

«Для аграріїв ризики будуть мінімальними, бо чимало ринків потребують української продукції, – вважає експерт, – це і Китай, і Єгипет, і арабські країни і ринок ЄС, який з січня відкриється для України за принципом зони вільної торгівлі. Можливо, в найближчі місяці наші аграрії понесуть певні збитки від втрати російського ринку, але стратегічно це буде на користь. Тому що і фермери, і промисловці знайдуть нові ринки збуту, розширять географію свого експорту і врешті це призведе до збільшення продажу української продукції».

Продавці зернових культур, які є основою українського експорту, попри рекордний врожай пшениці й кукурудзи, також не матимуть проблем з тим, куди його продати, вважає голова асоціації фермерів Київської області Олександр Чубук.

«Зерновий ринок у нас зовсім не орієнтований на Росію, тому я нічого страшного в цьому не бачу», – каже він.

І Чубук, й інші аграрії наголошують: Україна продає зерно переважно в Азію, зокрема в Китай, а зараз ще й потрохи переорієнтовуються на ЄС.

За даними Мінагрополітики, Україна посідає перше місце в світі за експортом соняшникової олії, і третє – за продажом кукурудзи, та зернових в цілому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG