Доступність посилання

ТОП новини

Коломойський «викачує» гроші з «Укртранснафти» – посадовці


Мітинг біля Кременчуцької філії державної «Укртранснафти» працівників підконтрольного Ігорю Коломойському нафтопереробного заводу «Укртатнафти» (фото Віталія Чужи)
Мітинг біля Кременчуцької філії державної «Укртранснафти» працівників підконтрольного Ігорю Коломойському нафтопереробного заводу «Укртатнафти» (фото Віталія Чужи)

Україна вже рік платить за зберігання нафти, яку викачали з зони АТО на підприємства Коломойського

Поліна Опришко

Київ – Майже місяць мітингують біля Кременчуцької філії державної «Укртранснафти» працівники підконтрольного Ігорю Коломойському нафтопереробного заводу «Укртатнафти» у Кременчуці. Вони вимагають відставки керівництва державних нафтових компаній – після того, як нафту на завод почали постачати з перебоями. Водночас в «Укртранснафті» пов’язують протести з намаганням Коломойського зберегти угоду, за якою держава має платити йому за зберігання своєї нафти. Платежі нині призупинили, «Укртатнафта» ж, натомість, не повертає нафту державі.

«Укртатнафта» досі не повернула нафту, викачану з зони АТО, яку їй дали на зберігання рік тому. Держава має платити заводу 2,5 мільйони гривень на день за зберігання нафти, за договором, який уклав екс-керівник «Укртранснафти» Олександр Лазорко. Відсторонення Лазорка 19 березня супроводжувалося скандалом, коли невідомі озброєні люди деякий час блокували підприємство, і до його офісу вночі приїжджав особисто бізнесмен Ігор Коломойський, оскільки, за його словами «мав захистити підприємство від сепаратистів». Нині ж звернення власника нафти, НАК «Нафтогаз України», з вимогою розірвати договір про зберігання «чорного золота» – в «Укртатнафті» ігнорують, повідомляє у себе в Facebook виконавчий директор «Нафтогазу» Андрій Пасішник.

Зі свого боку, в «Укртатнафті» заявляють: для того, щоб розірвати договір або переробити нафту – необхідне лише офіційне рішення уряду. Комісія ж «Укртранснафти» впевнена, що завод вже переробив нафту. Адже зразки, які комісія набрала з резервуарів Кременчуцького нафтопереробного заводу, мають інший склад, ніж та нафта, яка була в нафтогоні. Також Кабмін вже доручив Міністерству енергетики і НАК «Нафтогаз України» забезпечити використання технологічної нафти для виробництва нафтопродуктів для потреб армії.

Як виникла така ситуація, Радіо Свобода розповів Віталій Чужа, представник зі зв’язків з громадськістю Кременчуцької філії ПАТ «Укртранснафта».

«Перед зміною керівництва, старий менеджмент відомої фінансової групи встиг викачати технологічну нафту з трубопроводу, це близько 630 тисяч тонн. Близько 900 мільйонів гривень на рік підприємство змушене платити Кременчуцькому НПЗ та іншим компаніям, що асоціюються з відомою фінансовою групою. Хай тоді пояснять: чому викачали нафту з труби у Полтавській, Сумській області? Нитка йде з Лисичанська на Кременчук через пів-України і ні під якою окупацією не знаходиться», – каже посадовець.

Однак представник «Укртранснафти» сумнівається, що «Укртатнафта» відмовиться від кабального для держави договору за своїм бажанням.

«Після цього (перекриття нафтопроводу – ред.) почалися виступи, пікети, що завод хочуть позбавити нафти. Робітники Кременчуцького НПЗ («Укртатнафта») говорять, що наше керівництво знищує нафтопереробну промисловість. Але слід згадати, що під контролем відомої фінансової групи були ще два заводи у Західній Україні, а саме у містах Надвірна та Дрогобич. Вони, з часів зміни власника, нічого не виробляють: ні нафтопродуктів, ні бензину. Перетворені фактично в нафтобази. Виникає питання, хто цю нафтопереробку знищив?»

Мітинг розпочався 1 серпня, внаслідок аварійної зупинки трубопроводу 31 липня на 6 годин через повідомлення головного інженера з філії «Укртранснафти».

Пасішник виклав у Facebook фото листів між «Укртранснафтою» та «Укртатнафтою» про планування ремонтних робіт. Він зазначив у коментарі, що перший лист із повідомленням датовано 12 червня 2015 року – більш ніж за півтори місяці до запланованого ремонту.

Василь Хоменко, голова профспілкового комітету «Укртатнафти», розповів у коментарі Радіо Свобода, що вимога працівників «Укрататнафти» – це відставка Андрія Пасішника, виконавчого директора НАК «Нафтогаз України», Романа Сидорака, керівника «Укртранснафти», та Віталія Величка, керівника Кременчуцької філії «Укртранснафти». За словами Хоменка, вони працюють непрофесійно, блокуючи постачання нафти на єдине нафтопереробне підприємство України, яке нині працює, або ж – хочуть знищити його. На думку голови профспілки, вчинок Лазорка з викачування нафти героїчний, адже після початку війни на Донбасі, сепаратисти захопили Лисичанськ, і бойовики почали викачувати нафту з боку Росії. Екс-керівник здав нафту на зберігання заводу, і «Укртатнафта» три місяці не брала гроші за зберігання цієї нафти. Проте, за резервуарами потрібно слідкувати. Барель нафти коштував 130 доларів.

Хоменко зазначив, що «Укртранснафта» повідомила про зупинку нафтопостачання 3 серпня. Заміна ділянки несправного нафтопроводу мала тривати 58 годин. У свою чергу «Укртатнафта» надіслала лист про перенесення ремонтних робіт на 6 серпня.

«Тобто, 3-го дали листа, а 4-го вже розпочинають роботи. Третього ми виходимо знову на мітинг до філії «Укртранснафти» і кажемо: шановні, те що ви робите – це злочин! У нас немає нафти. Нам необхідно закачати нафту, а потім зупинити на ремонт. Ви розумієте, що перенесли ремонт вони після мітингу?» – дивується Василь Хоменко.

Щодо пікету робітників, то Віталій Чужа повідомив, що працівники приїжджали один-два рази на тиждень на пару годин. Зараз Кременчуцьку філію «Укртранснафти» цілодобово блокують охоронці «Укртатнафти». Від 50 до 150 осіб у чорній формі з помаранчевою нашивкою Кременчуцького НПЗ перебувають перед офісом підприємства.

«Вони розставили рівномірно стільці перед фасадом нашої будівлі, зробили лабіринтик, щоб незручно було проходити. Прислали фотографа, який фотографує всіх працівників, записують щось собі в блокнотики. Створюють негативну нервову обстановку. Коли триває день-два-три – гаразд, але це вже двадцять перший день. Зрозуміло, що люди незадоволені. Коли жінки проходять, хлопці дозволяють щось сказати, якісь негарні коментарі лунають», – додав Віталій Чужа.

Керівник філії «Укртранснафти» Віталій Величко написав заяву до міліції про загрозу вбивства.

«Їм поставлена ціль відправити мене на лікарняний», – бідкається він.

Представник «Укртранснафти» Віталій Чужа наголошує, що колишнє керівництво зменшило кількість працівників філії та змінило правила так, що процедура закупівель займає близько 2 місяців та вимагає 26 підписів.

«Як ви самі розумієте, нашому колективу любити їх (попереднє керівництво, яке пов’язують з Ігорем Коломойським – ред.) немає за що. Нас ніхто не принижував, але ми бачили, куди все рухається. Коли змінився менеджмент у Києві та філіях, то ми стали свої надії пов’язувати з новим керівництвом. Лазорко в одному інтерв’ю сказав: «Я йду з компанії, залишаючи на рахунку 2 мільярди гривень». Однак, ці кошти лежать на депозиті до 2016 року, їх неможливо забрати. Усі гроші він акумулював на рахунок у «ПриватБанк», тим часом недоплачував працівникам і не модернізував техніку, не вкладав у виробництво. Ми бачили куди все рухається. Коли змінився менеджмент в Києві та філіях, то ми стали свої надії пов’язувати з новим керівництвом», – зауважує Чужа.

Через конфлікт із державним підприємством хочуть возити нафту залізницею

Після того, як керівництво «Нафтогазу» звільнило керівника підпорядкованої йому «Укртранснафти» Олександра Лазорка – зросли і розцінки послуг, які це державне підприємство надає компаніям Коломойського. Так, 18 серпня на сайті «Укртатнафти» з’явився реліз, у якому написано, що з 1 липня нове керівництво «Укртранснафти» збільшило тарифи на прокачування нафти на НПЗ майже у 8 разів. В «Укртатнафті» запевняють, що це спровокує значне підвищення собівартості нафтопродуктів, вироблених Кременчуцьким НПЗ.

Андрій Пасішник пише в Facebook, що проблеми з підвищенням ціни за транспортування надумані.

«Досвідчені економісти» з групи «Приват» сьогодні знову намагаються відволікти увагу громадськості від тих проблем, які вони самі створили для вітчизняної нафтопереробної та нафтотранспортних галузей! По-перше, збільшення тарифів на транспортування в середньому на 70 гривень за тонну призведе до подорожчання літру пального аж на 10 копійок на літрі!..».

Прес-центр «Укртранснафти» на це дав пояснення: виручка ПАТ «Укртранснафта» по внутрішніх маршрутах транспортування в 2014 році склала 10 мільйонів гривень, тоді як витрати – більше ніж 200 мільйонів гривень. Крім того, з 1 січня 2015 року Податковим кодексом України було встановлено нову, підвищену більш ніж у 2,5 рази, ставку рентної плати за послуги з транспортування нафти, ідеться у прес-релізі.

Голова профкому повідомив, що «Укртатнафта» хоче оскаржити тарифи в суді. Також Хоменко розповів, що через нинішні проблеми, можливо, доведеться транспортувати нафту залізницею.

«Нині взагалі вирішується питання, щоб танкерами закуповувати нафту і транспортувати залізничним транспортом із Одеси. Хоча там і є рідна «Укртранснафта», але вона є ненадійним партнером», – пояснює профспілковець.

Експерт з питань нафти, заступник директора центру «Психея» Генадій Рябцев впевнений, що група «Приват» на чолі з Коломойським не хоче віддати надприбутки, які отримує за зберігання нафти. На його погляд, останні події відбуваються, через спробу змінити керівництво у компаніях-монополістах, якими є «Укрнафта» та «Укртранснафта».

Група «Приват» дуже ефективно використовувала прогалини в українському законодавстві для отримання надприбутків від діяльності, пов’язаної з нафтопродуктами
Генадій Рябцев

«Упродовж десяти останніх років група «Приват» дуже ефективно серед усіх інших компаній в Україні використовувала прогалини в українському законодавстві для отримання надприбутків від діяльності, пов’язаної з нафтопродуктами», – пояснює експерт.

На думку Сергія Сапєгіна, директора науково-технічного центру «Психея», тарифи має право формувати компанія, яка надає послуги. Споживач або погоджується, або ні.

На ринку ціни визначаються альтернативою. І якщо її немає, то спостереження має бути Антимонопольного комітету та Нацкомісії з регулювання тарифів
Сергій Сапєгін

«У чому конфлікт? Одна компанія не піднімала тариф протягом багатьох років, і зараз це сталося. На ринку ціни визначаються альтернативою. І якщо її немає, то спостереження має бути Антимонопольного комітету та Нацкомісії з регулювання тарифів», – розповідає Сапєгін.

628,4 тисячі тонн державної технологічної нафти зберігається в резервуарах «Укртранснафти» (232,644 тисячі тонн), «Укртатнафти» (239,9 тисячі тонн), НПК «Галичина» (46,7 тисячі тонн) і «Нафтохімік Прикарпаття» (101,9 тисячі тонн). Всі три НПЗ належать групі «Приват».

Ігор Коломойський та група «Приват» має близько 42% акцій «Укрнафти», яка видобуває нафту з Сумської області та 57% акцій «Укртатнафти». Різні джерела вказують, що група «Приват» контролювала підприємство за допомогою свого менеджера Олександра Лазорка.

Також, із «Ліга.Бізнес» відомо, що Ігор Коломойський отримав акції «Укртатнафти», відсудивши їх у Міністерства майна і земельних ресурсів Татарстану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG