Доступність посилання

ТОП новини

Ми спілкуємося з главою адміністрації Путіна конкретно і по-діловому – Ложкін


Борис Ложкін
Борис Ложкін

Із Сергієм Івановим говоримо про Мінські угоди – керівник Адміністрації президента України

Україна суворо дотримується мінських угод і чекає цього від Росії. Про це заявив в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода глава Адміністрації президента України Борис Ложкін.

26 серпня має відбутися засідання Контактної групи з урегулювання ситуації на сході України. Як зауважив Борис Ложкін, повне виконання мінських домовленостей є шляхом не лише до миру на Донбасі, а й до легітимних виборів на поки що окупованих територіях. Петро Порошенко наголосив, що заплановані сепаратистами восени вибори є «фейковими» та можуть зірвати мирний процес.

Борис Ложкін також розповів, що саме мінські угоди є темою його регулярного спілкування телефоном із російським колегою – главою адміністрації Володимира Путіна, Сергієм Івановим.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Чи готові, на Ваш погляд, народні депутати остаточно проголосувати за зміни до Конституції, зокрема, щодо децентралізації?

– Я сподіваюсь що голосування буде успішним. Народні депутати вже показали це направленням законопроекту до Конституційного суду, коли було 288 голосів, що вони підтримують документ. Ми очікуємо, що вони підтримають його і 31 серпня.

У законі про особливий порядок самоврядування ми не бачимо ніяких квазіутворень – Ложкін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

– Опоненти президента стверджують, що запропоновані зміни до Конституції стосовно особливого порядку самоврядування на Донбасі – нібито, крок до розвалу держави. Також висловлюють побоювання, що окупований регіон після їх остаточного ухвалення стане квазідержавним утворенням. В адміністрації президента є бачення того, як себе поводити із «особливим» Донбасом надалі?

У сьогоднішній Конституції є можливість надання особливого статусу для різних міст України. Тобто, не можна говорити, що в Конституції з’являється щось таке екстремальне
Борис Ложкін

– По-перше, це можливість, яка передбачена Мінськими угодами, і ми вважаємо, що головне – це їх повністю виконувати. Якщо вони будуть виконуватись на територіях, які зараз контролюють терористи, то там можуть бути і вибори, і особливий порядок місцевого самоврядування на якийсь час (як і обговорювалось – у законі про особливий порядок самоврядування), і ми не бачимо там ніяких квазіутворень. І друге, дуже важливо, що й у сьогоднішній Конституції є можливість надання особливого статусу для різних міст України. Тобто, не можна говорити, що в Конституції з’являється щось таке екстремальне.

Петро Порошенко і Борис Ложкін
Петро Порошенко і Борис Ложкін

– Президент Петро Порошенко зустрічався у Берліні з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом. Які у «нормандської трійки» та міжнародної спільноти загалом є важелі, щоб змусити Росію виконувати мінські угоди?

Важелі впливу у міжнародної спільноти – це секторальні й персональні санкції
Борис Ложкін

– Важелі впливу зараз у міжнародної спільноти – це секторальні й персональні санкції. І вони задіяні та задіюються надалі. Інструментів такого впливу ще багато.

– Торік ЗМІ повідомляли про те, що Ви регулярно підтримуєте зв’язок із Сергієм Івановим – вашим колегою з адміністрації російського президента Володимира Путіна.

– Так, і в цьому році також.

Ми спілкуємося з головою адміністрації Путіна – Ложкін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

– Про що і як часто Ви з ним спілкуєтесь?

Ми спілкуємося на теми, які можуть бути важливими для двосторонніх відносин
Борис Ложкін

– У липні та серпні ми з ним не розмовляли, але ми спілкуємося на теми виконання Мінських угод та про всі інші питання, які можуть бути важливими для двосторонніх відносин. Але перш за все – це мінські угоди.

– Яким чином відбувається комунікація?

– Дзвінок.

– У вас немає напружених відносин?

– У нас – дипломатичні відносини, як у двох офіційних людей.

– А якщо в офіційних людей принципово відрізняються позиції щодо певних питань?

– Ви знаєте, я не був знайомий з Івановим до того, як прийшов в Адміністрацію президента України, тому якихось спеціальних відносин у мене з ним не було. Він спілкується дуже конкретно і по-діловому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG