Доступність посилання

ТОП новини

Внутрішню кризу Росія вирішуватиме шляхом ескалації конфлікту ​​– експерт


Олександр Риклін
Олександр Риклін

Чого чекати на Донбасі – поширення бойових дій чи шанс на врегулювання ще є?

Юрій Матвійчук

У середу, 26 серпня, має відбутися засідання контактної групи з урегулювання ситуації на сході України. Попередня зустріч групи відбулася 3 серпня. Відтоді кількість обстрілів у районі бойових дій на Донбасі зросла. Сторони конфлікту звинувачують одна одну в ескалації. А вже за місяць лідери країн «нормандської четвірки» – України, Німеччини, Франції, Росії – можуть зустрітися під час Генасамблеї ООН в Нью-Йорку. Про це заявив напередодні глава МЗС України Павло Клімкін. Чи є сенс нині проводити чергові переговори контактної групи в Мінську і взагалі домовлятися з приводу Донбасу без особистої участі президента Росії Путіна? Як заявив в ефірі Радіо Свобода російський політичний експерт, головний редактор «Ежедневного журнала» Олександр Риклін, будь-який процес домовленостей в рамках мінської контактної групи може мати певну користь.

Ескалація конфлікту на Донбасі сьогодні вигідна Росії, тому що їй потрібно пропагандою прикрити власні економічні проблеми
Олександр Риклін

– На сьогодні принципово важливою мені видається необхідність відвернення загрози чергових прямих бойових зіткнень та ескалації конфлікту. Якби вдалося досягти нових домоленостей – це було би дуже корисно. Щоправда, я мало в це вірю. Водночас Україна має розуміти, що ескалація конфлікту на Донбасі сьогодні вигідна Росії, тому що їй потрібно пропагандою прикрити власні економічні проблеми. Влада пояснюватиме людям, що навколо вороги і мусить саме так будувати політику. Теорія «оточеної фортеці» спрацьовує, лише треба постійно підкидати дрова у цю піч.

– Деякі Ваші колеги пророкують, що «серпень – найкращий час для війни в степах Донбасу, і російські яструби обов’язково цим скористаються», – це думка експерта Павла Фельгенгауера. Натомість секретар РНБО України Олександр Турчинов стверджував, що інженерні підрозділи російської армії навели 5 понтонних переправ через річку Сіверський Донець на ділянці, де по фарватеру проходить держкордон України. А на Ваш погляд, у тій політичній ситуації, що склалася, Путін наважиться на масштабний військовий наступ на Донбасі?

Захід дав чітко зрозуміти, що він не залишить поза своїм контролем ситуацію в Україні і продовжуватиме тиснути на Росію
Олександр Риклін

– Не маю жодних сумнівів, що в оточенні Путіна є люди, які підштовхують його до цього, пояснюючи це тими мотивами, які я навів вище – що ескалація конфлікту сьогодні може бути єдиним виходом зі складної внутрішньополітичної ситуації в Росії. Але я також чудово розумію, що санкції, які можуть бути запроваджені у відповідь на подібні дії, Путіну також вже описані. Взагалі може скластися ситуація, коли Росії буде байдуже, скільки коштуватиме нафта, оскільки перспектива ембарго стає реальною. Думаю, Путіну вже досить конкретно дали це зрозуміти. Нікому не треба пояснювати, що для економіки Росії означатиме нафтове ембарго, а можливо і газове також. Захід дав чітко зрозуміти, що він не залишить поза своїм контролем ситуацію в Україні і продовжуватиме тиснути на Росію. Взагалі, потрібно усвідомлювати: сьогодні політика прямого тиску – єдино результативна. Нічого іншого бути не може.

– Ціни на нафту знижуються, рубль падає, ВВП Росії скорочується… Ці фактори роблять Путіна більш поступливим стосовно України? Чи, навпаки, він стане ще агресивнішим на зовнішній арені, відволікаючи свій електорат від внутрішніх проблем?

Російська політика, як зовнішня, так і внутрішня, взагалі перестала бути адекватною
Олександр Риклін

– Важко сказати однозначно. Я, на жаль, не лікар. Мені здається, що наразі прогнозувати наступні кроки Путіна досить безглуздо. Якби мені хтось років два тому сказав, що Росія анексує Крим, я би, мабуть, розсміявся цій людині просто в обличчя, щиро вам кажу. Але це сталося, розумієте, хто ж очікував? Я не беруся передбачати подальші кроки Путіна. Мені вбачається, що російська політика, як зовнішня, так і внутрішня, взагалі перестала бути адекватною. Не йдеться про якісь моральні категорії, я кажу про адекватність. Ми не можемо передбачити, що завтра вчинить Путін. Але готуватися до цього світ і Україна, безумовно, повинні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG