Доступність посилання

ТОП новини

США розмістять винищувачі F-22 в Європі


Винищувач F-22
Винищувач F-22

«Це відповідає недавнім закликам міністра оборони США Ештона Картера знайти ефективний і збалансований підхід до Росії»

У найближчий час США розмістять в Європі винищувачі F-22 в рамках зусиль з підтримки східноєвропейських членів НАТО, стурбованих російським втручанням в Україні. Про це повідомила секретар військово-повітряних сил США Дебора Джеймс.

Джеймс не розкрила деталей щодо конкретної кількості літаків, терміни або місця дислокації, але зазначила, що це відповідає недавнім закликам міністра оборони США Ештона Картера знайти ефективний і збалансований підхід до Росії.

Перше розміщення винищувачів F-22 в Європі, не рахуючи авіашоу, видається одним із кроків з метою розвіяти зростаюче занепокоєння союзників по НАТО з приводу російської військової агресії. Військово-повітряні сили США також використовують винищувачі F-22, здатні уникати виявлення радарами, в атаках проти «Ісламської держави», які стали першими реальними бойовими операціями для цього типу літаків.

Російська військова активність в Україні, як і раніше, викликає у нас і наших європейських союзників більшу заклопотаність
Дебора Джеймс

«Російська військова активність в Україні, як і раніше, викликає у нас і наших європейських союзників більшу заклопотаність», – заявила Джеймс на прес-конференції в Пентагоні.

Начальник штабу військово-повітряних сил генерал Марк Велш заявив, що перше навчальне розміщення винищувачів в Європі дозволить американським військовим провести спільні навчання з партнерами по НАТО в Європі і випробовувати можливості взаємодії F-22 з винищувачами Eurofighter та іншими сучасними бойовими літаками.

За словами генерала, завдяки розміщенню в Європі пілоти F-22 отримають додатковий досвід польотів в умовах європейських ландшафтів. Раніше винищувачі такого типу вже розміщувалися в Японії і Південній Кореї.

Одномісний всепогодний тактичний винищувач, в якому використані стелс-технології, був розроблений компаніями Lockheed Martin і Boeing, як літак, покликаний забезпечити перевагу в повітрі. Але він також може застосовуватися для наземних атак, радіоелектронної боротьби і в розвідувальних цілях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG