Доступність посилання

ТОП новини

Уряд готується до зими: міністри звітують про енергоефективність та кількість субсидій


Засідання уряду України, 26 серпня 2015 року
Засідання уряду України, 26 серпня 2015 року

​​«Незалежність країни передбачає енергонезалежність – і це у ваших силах. Тому я дуже прошу: доведіть це до пуття» – Яценюк

Київ – Щоб оцінити готовність областей до зими, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк скликав до Києва на засідання уряду всіх голів обласних державних адміністрацій. Оформлення субсидій та енергоефективність він назвав основними завданнями уряду на сьогодні.

ЗАВАНТАЖИТИ
Геннадій Зубко
Геннадій Зубко

Першим до слова прем’єр запросив міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка. До 15 жовтня усі регіони України повинні на сто відсотків бути готовими до зими, сказав той і конкретизував ситуацію в кожній області.

Органи місцевого самоврядування спрямували 2, 533 мільярди гривень на підготовку. Ми очікуємо, що ще 500 мільйонів буде спрямовано
Геннадій Зубко

«Сьогодні органи місцевого самоврядування спрямували 2, 533 мільярди гривень на підготовку. Ми очікуємо, що ще 500 мільйонів буде спрямовано в цьому напрямку, щоб виконати підготовку на сто відсотків. Тому я б хотів, щоб ви (звертається до голів ОДА – ред.) подивилися на можливості місцевих бюджетів», – сказав міністр.

Щоб людина могла чітко порахувати, як зекономити гроші на комунальних послугах, у кожній оселі має бути лічильник, продовжував Геннадій Зубко.

«Лічильник – це не просто порахувати ту енергію, яку викинуло теплокомуненерго, а саме зменшити споживання теплової енергії за рахунок зменшення температури повітря на вулиці. Це – те завдання, яке проводиться разом з Державним агентством з енергоефективності і разом з урядом, який цього року спрямував кошти на компенсацію тіла кредиту. І останнє безпрецедентне рішення, яке було прийнято – це 70% компенсації кредитних ресурсів, які залучено на ці програми», – наголосив він.

Скористалися такими кредитами вже у більшій половині областей України, звітував міністр будівництва та житлово-комунального господарства. Середня кількість виданих кредитів на заміну газового котла на альтернативний складає девятсот на область. Загалом по Україні вже видали 21 тисячу кредитів. Лідерами серед регіонів є Львівська область, місто Київ і Київська область. А от Тернопільська та Чернівецька області поки що програму з енергоефективності не розробили. Хоча присутні на засіданні обласні голови пообіцяли зайнятись цим вже на найближчих сесіях облрад.

Зменшення рахунку за житлово-комунальні послуги, зменшення енергоспоживання країни є основними критеріями влади
Арсеній Яценюк

«Зменшення рахунку за житлово-комунальні послуги, зменшення енергоспоживання країни є основними критеріями влади як такої. Незалежність країни передбачає енергонезалежність – і це у ваших силах. Тому я дуже прошу: доведіть це до пуття», – закликав їх Арсеній Яценюк.

Павло Розенко
Павло Розенко

Для тих, кому квитанції за компослуги оплатити несила, уряд вже видав субсидії. Їх присвоєно 2,5 мільйонам родин, продовжував тему міністр соціальної політики Павло Розенко. За його словами ще рік тому ця цифра складала 400 тисяч. Плани у міністерства достатньо амбітні і загалом уряд планує залучити до програми 4-4,5 мільйони родин. Втім поки що зробити це заважають несвоєчасні відповіді комунальних підприємств на запити соціальних служб, мала кількість нових заяв, а також недостатня кількість працівників управлінь соцзахисту.

Ми дозволили і спонукаємо залучати безробітних для допомоги з оформлення субсидій. По Україні ми оцінили потребу соціальних служб у 4 тисячі людей
Павло Розенко

«Не буду багато говорити, ви й самі про це знаєте, наскільки велике навантаження на працівників районної ланки. Тому ми ухвалили спеціальну постанову, де дозволили і спонукаємо залучати безробітних для допомоги з оформлення субсидій. При чому фінансувати і набирати персонал будуть відповідні служби зайнятості. По Україні ми оцінили потребу соціальних служб у 4 тисячі людей», – розповів про нововведення Розенко.

До 1 вересня усім українцям повторно розішлють бланки для отримання субсидій. До інформаційної роботи планують залучити і листонош. А після збільшення штату працівників у віддалені населені пункти виїжджатимуть і мобільні бригади.

Розширений звіт про свою діяльність Кабінет міністрів робитиме у п’ятницю, 28 серпня.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG