Доступність посилання

ТОП новини

До крісла міського голови Львова приміряється багато охочих


Місцеві вибори 2015 політологи оцінюють як перехідні, які вирізнятимуться боротьбою політтехнологій

Львів – 5 вересня в Україні розпочинається виборча кампанія. А обиратимуть виборці місцеві органи влади 25 жовтня. Найзапекліша у Львові буде боротьба за крісло міського голови, прогнозують експерти. Водночас і найцікавішою. Інтриги додає те, що, згідно з новим законодавством, у містах, де проживає понад 90 тисяч людей, мера обиратимуть у 2 тури.

До крісла міського голови Львова приміряється багато охочих
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ще виборча кампанія не розпочалась, але реклама на вулицях вже свідчить про політичні амбіції багатьох. На сьогодні троє народних депутатів висловили своє бажання поборотись за крісло міського голови Львова, зокрема Оксана Юринець (фракція Блок Петра Порошенка), Ігор Васюник (фракція «Народний фронт»), Дмитро Добродомов (позафракційний). Діючий міський голова Андрій Садовий (лідер «Самопомочі») офіційно ще не заявив про свій намір втретє позмагатись за посаду очільника міста.

Боротьба прогнозується досить жорсткою і гострою. Оскільки Львів є потужним і успішним містом, з великими перспективами розвитку, претендує на численні статуси. Місто здобуло багато преференцій за головування Андрія Садового, каже політолог Оксана Дащаківська. Водночас, як видно з практики минулих років, львів’яни, втомлюються від однієї особи упродовж двох каденцій.

Місто очікує чогось нового, з одного боку, з іншого боку, є величезна прив’язка до успіху, який продемонстрував нинішній мер
Оксана Дащаківська

«Електорат, як ми можемо вже спостерігати, втомився від цього міського голови. Місто очікує чогось нового, з одного боку, з іншого боку, є величезна прив’язка до успіху, який продемонстрував нинішній мер, але до Садового у львів’ян є багато запитань, бо багато зроблено для міста, а небагато зроблено для самої громади. Боротьба залежатиме від того, які будуть конкуренти, наразі чітко не розуміємо, хто ними буде», – зазначає Оксана Дащаківська.

Вибори обіцяють інтригу

Велика інтрига виборів міського голови у тому, якщо кандидат хоче перемогти у першому турі, то має набрати 50% і плюс ще один голос. Однак такий результат досягти буде важко, припускає політолог Юрій Шведа.

Система виборів є складною, але дає шанс акумулювати голоси більшості виборців, чого не було раніше
Юрій Шведа

«Є висока ймовірність, що кандидати потраплять у другий тур. І конкурент Садового зможе об’єднати негатив всіх кандидатів, які були проти Садового, може перемогти. Ця система виборів є складною, але дає шанс акумулювати голоси більшості виборців, чого не було раніше. Це загроза для Садового, але він має медійний, фінансовий ресурс, вестиме кампанію, щоб набрати 50% у першому турі», – каже політолог Юрій Шведа.

Серед усіх на сьогодні претендентів на крісло міського голови Львова, саме у Садового найбільш потужний медійний ресурс. А саме ЗМІ вкотре будуть основним ретранслятором виборів, зазначає Оксана Дащаківська, а політична реклама стане головним інструментом. Пробитись багатьом партіям і кандидатам у медійну сферу буде дуже важко. Тому у таких кандидатів є один шлях – йти до виборців і спілкуватись з ними, радять експерти.

Осінні місцеві вибори політологи називають перехідними. Оскільки лунають заяви про децентралізацію влади, передання повноважень на місця. А при утворенні нових територіальних громад, відбудуться дострокові вибори. Ці місцеві вибори стануть майданчиком для багатьох активістів, бійців, щоб заявити про себе, створити нове середовище. Чимало волонтерів заявили про свій намір балотуватись, але зазвичай вони не належать до великих партій, не мають медійного ресурсу і фінансів для проведення кампанії.

Вибори вирізнятимуться боротьбою технологій
Оксана Дащаківська

«Їм буде складно, але це багатокрокова гра, яка веде не тільки на ці вибори, але на наступні. Вибори вирізнятимуться боротьбою технологій», – наголошує Оксана Дащаківська.

Експерти зазначають, що політична ситуація у Києві копіюватиметься на регіони і столиця нав’язуватиме формат перегонів – змагання політичних партій, брендів, команд, відбуватиметься боротьба політтехнологій. Чим ближче до дня голосування, тим більше політичних лідерів буватиме у Львові і обіцятиме «золоті гори». Головною темою для опозиційних до влади партій будуть комунальні тарифи.

Інтереси громади будуть поставлені на задній план
Юрій Шведа

«Зараз виборчою кампанією на місцях керуватимуть із центральних штабів. Інтереси громади будуть поставлені на задній план, буде нав’язаний партійний диктат, знову загальнонаціональні лідери їздитимуть і нав’язуватимуть своїх кандидатів», – каже Юрій Шведа.

Якщо раніше купувались місця у списку, то з новим діючим виборчим законом купуватиметься вже округ.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG