Доступність посилання

ТОП новини

Процес деолігархізації «однозначно йде» – Борис Ложкін


Процес деолігархізації «однозначно йде» – Борис Ложкін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Купрій: У нас у країні один великий олігарх – Порошенко

КиївДеолігархізація в Україні відбувається і впливові підприємці, зрештою, вестимуть бізнес лише за правилами. Про це в ексклюзивному коментарі Радіо Свобода заявив глава адміністрації президента Борис Ложкін. Тим часом критики політики Петра Порошенка закидають йому те, що саме він є потужним олігархом, незацікавленим у зламі зв’язку влади і великого бізнесу. Зі свого боку, експерти констатують – позиції більшості українських олігархів після Майдану справді ослабли, у тому числі завдяки діям держави.

Процес деолігархізації «однозначно йде» – Борис Ложкін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Переважна більшість українських олігархів створили свої бізнес-імперії завдяки скуповуванню за безцінь держмайна ще в часи президента Леоніда Кучми. Найбільші підприємства та цілі галузі економіки стали власністю кількох людей. Заради збільшення статків і розширення бізнесу олігархи контролюють або суттєво впливають на політичні партії та намагаються просувати своїх людей у владу. На думку критиків, перемога Майдану мало що змінила в цій ситуації. Віктор Янукович втік, але загалом «олігархія» (дослівно «влада небагатьох») продовжує наживатися на Україні.

Борис Ложкін
Борис Ложкін

Натомість глава адміністрації президента України Борис Ложкін запевнив Радіо Свобода, що процес деолігархізації «однозначно йде». За його словами, в Україні зв’язок влади і великого бізнесу перестає бути таким, як раніше і прогнозує країні нормальний великий бізнес, не пов’язаний із владою.

Цей процес пов’язаний не тільки з законами, але і з позицією влади – її потрібно відокремити від великого бізнесу
Борис Ложкін

«Було прийнято багато законів протягом цього року, це і закони по відповідальності акціонерів банків. Та цей процес пов’язаний не тільки з законами, але і з позицією влади – її потрібно відокремити від великого бізнесу», – коментує Борис Ложкін.

Натомість народний депутат

Віталій Купрій
Віталій Купрій

Віталій Купрій, який вийшов із фракції Блок Петра Порошенка, не вважає, що процес деолігархізації відбувається належним чином.

В країні один великий олігарх – Порошенко, який поєднує владу і бізнес
Віталій Купрій

«Фактично у нас в країні один великий потужний олігарх – сам Петро Порошенко, який поєднує зараз владу і бізнес. Це привело до протиправного збагачення його статків за останній рік», – зазначає депутат.

Крім того опозиціонер наголошує – у процесі націоналізації стратегічних галузей економіки, насамперед в енергетичному секторі, також немає ніяких зрушень.

«Практично нічого не робиться, щоб повернути назад у власність держави незаконно отримані монстри в економіці і в бізнесі. Я вважаю, що зараз триває спроба президента підкорити ці потоки – він сказав «А», але не каже «Б» – не доводить справу до кінця. Можливо свідомо – якщо він почне тиск на олігархів, то вони, наприклад, зроблять так, що розвалиться коаліція» – припускає Віталій Купрій.

Єдиний спосіб перемогти олігархів – зробити так, щоб зріс середній і малий бізнес

Олексій Шалайський
Олексій Шалайський

Натомість керівник антикорупційного проекту «Наші гроші» Олексій Шалайський зазначає, що більшість олігархів реально ослабли, в тому числі й через тиск держави.

У нас не так багато олігархів, тому, в принципі, всі щось втратили
Олексій Шалайський

«Наприклад, Ахметову створюють неприємності тим, що піднімають тарифи на різні речі, Коломойський втрачає вплив на державних підприємствах, у Фірташа забрали його підприємства, які він орендував у держави. У нас не так багато олігархів, тому, в принципі, всі щось втратили» – коментує Олексій Шалайський і додає, що олігархи так просто не здаються й знаходять нові схеми повернення своїх державних активів. Експерт, зокрема, згадує про ідею укладення державою угоди з групою «Приват» про створення вертикально інтегрованого нафтового комплексу на базі найбільших у країні нафтовидобувної компанії «Укрнафта» і нафтопереробної «Укртатнафта».

Олексій Шалайський вважає, що єдиний спосіб перемогти олігархів – зробити так, щоб зріс середній і малий бізнес. Бо, за його словами, олігархи заробляють на тому, що вони не дають такому бізнесу розвиватись.

Антимонопольний комітет ніколи раніше не робив кроків проти президента – Шалайський

На думку члена комітету Верховної Ради з питань економічної політики Вікторії Пташник, у деолігархізації визначну роль має відігравати Антимонопольний комітет.

Антимонопольний комітет потрібно зробити політично незалежним і забезпечити йому прозору діяльність
Вікторія Пташник

«Для цього цей орган потрібно зробити політично незалежним і забезпечити йому прозору діяльність. Через нього проходять всі угоди, коли один бізнес купує інший бізнес, комітет дає дозвіл на концентрацію, на фактичне збільшення бізнесу», – розповіла у коментарі Радіо Свобода Вікторія Пташник.

У квітні цього року депутати у першому читанні ухвалили законопроект, який зобов’язував Антимонопольний комітет публікувати свої рішення.

«На сьогоднішній день комітет дуже вибірково публікує такі рішення. На мою думку, потрібно таку інформацію публікувати. Принаймні суспільство буде знати, тоді буде громадський контроль» – коментує Вікторія Пташник.

Олексій Шалайський теж вбачає у цьому органі дієвий інструмент боротьби з приведенням діяльності олігархату в законні рамки. А наступним кроком до деолігархізації називає ухвалення закону про трансфертне ціноутворення. Це рішення не дозволятиме олігархам виводити гроші в офшори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG