Доступність посилання

ТОП новини

«Втрати» Росії на Донбасі: провокація чи дивний піар?


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Інформація, на яку посилається Forbes, активісти називають фейком

Американський журнал Forbes опублікував статтю під назвою «Росія, не бажаючи того, оприлюднює кількість жертв в Україні: 2000 загиблих, 3200 поранених». Forbes посилається на маловідому «Деловую жизнь» – видання, яке стало неочікуваним джерелом сенсаційного оприлюднення кількості російських жертв на українському Донбасі. Водночас нещодавно у Верховному суді Росії громадським активістам відмовили в задоволенні скарги на указ російського президента про засекречення втрат під час спецоперацій. Російські громадські активісти, які, серед іншого, займалися розслідуваннями загибелі російських військових в Україні, кажуть, що публікація, на яку посилається Forbes, є фейком.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Руслан Лєвієв
Руслан Лєвієв

Громадський активіст Руслан Левієв був одним із позивачів, які оскаржували у Верховному суді Росії указ Володимира Путіна про засекречування даних про втрати російських військових в Україні. Після появи нібито скандальної статті в маловідомому виданні «Деловая жизнь», Левієв у своєму «Твіттері» відразу ж написав, що і стаття, і сам сайт видання – це фейк. Свої аргументи Руслан Лєвієв навів в коментарі Радіо Свобода.

Нас відразу ж здивувала абсурдність тексту, що уряд ухвалив рішення про виплату компенсації загиблим військовим в Україні
Руслан Лєвієв

«На цей сайт наша військова команда, яка займається розслідуванням, натрапила за кілька днів до того, як з'явилися перші повідомлення про нього в пресі, – розповів активіст. – Нас відразу ж здивувала абсурдність тексту, який є в ньому, про те, що уряд ухвалив рішення про виплату компенсації загиблим військовим в Україні. Це звучить абсурдно з двох причин. По-перше, тому що таке не може трапитися до того, як Росія офіційно визнає наявність наших військ в Україні. По-друге, для виплати компенсації загиблим військовим ніяких постанов ухвалювати не потрібно. Все це передбачено російським законом. І по поточній війні, і по майбутніх війнах».

«Вкидання» кремлівських

За словами Руслана Левієва, сайт пропонує юридичні послуги і не є аналітичним бізнес-ресурсом. А контактні телефони, які вказані на сайті, належать московській крамниці одягу та петербурзькому складу спецтехніки. Журналістам, які відправляли на сайт запити, відповідали від імені досить відомого опозиціонера Анатолія Кравченка.

Іван Павлов
Іван Павлов

Все це, за словами Левієва, дозволяє говорити про добре сплановану провокацію проти опозиціонерів і журналістів, які іноді з ризиком для життя говорять про учасників конфлікту на сході України, загиблих і поранених російських військовослужбовців. На додаток, поширення такої інформації загрожує покаранням для російських журналістів. Тим більше, враховуючи таємність конкретики, говорить адвокат Іван Павлов, який веде справи на тему держтаємниці.

«Що конкретно в цій категорії буде державною таємницею і ступінь таємності визначається таємним наказом Міністерства оборони. Тобто які конкретно відомості – кількісні, із зазначенням місця загибелі, із зазначенням місця спецоперації, із зазначенням частини, якій належали військовослужбовці? Все це, що є державною таємницею, буде приписано в таємному указі», – пояснює він.

Російські активісти та журналісти кажуть, що трюк зі швидким видаленням інформації був пасткою, яка надає фейкові достовірності. Якою була мета «вкидання» таких даних у маловідомому виданні, за словами Руслана Левієва, стане зрозуміло найближчим часом. Він вважає, що це або бажання кремлівських тролів підставити людей , які в Росії дотримуються антивоєнної позиції, або дивний піар власників сайту, щоб привернути до нього увагу.

На цю ж тему:

27.08.2015
Збройний конфлікт в Україні – це війна нервів (світова преса)

«Російським родинам загрожує позбавлення пенсій і виплат, якщо вони розповідатимуть, що їхні сини загинули в Україні» – Forbes далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG